En delegasjon på ti mann er i Sveits for å møte Røde Kors og andre organisasjoner i Genève. Her feirer Taliban-politiet uteksamineringen til 212 medlemmer som har gått på kurs for å bli fengselssvakter i Kabul i januar i år. Det er for tiden 10 000 fanger i afghanske fengsler, inkludert 200 kvinnelige fanger, 200 barn.

Taliban tilbake i Europa for menneskerettighetsdialog

En delegasjon fra Taliban er i Sveits for å diskutere menneskerettigheter og tilgang for humanitær bistand, opplyser det sveitsiske utenriksdepartementet.

Publisert Oppdatert

Representanter fra gruppen som tok makten i Afghanistan i fjor, skal møte Røde Kors og andre organisasjoner i Genève.

– Medlemmene av delegasjonen skal ha samtaler om adgang for humanitær bistand, beskyttelse av bistandsaktører og respekt for menneskerettigheter, sier en talsperson for sveitsisk UD til nyhetsbyrået AFP.

– Beskyttelse av barn i konflikter og administrasjon av minelagte landområder står også på dagsordenen for møte, sier hun.

Også representanter for det sveitsiske departementet skal møte delegasjonen i løpet av uken. Talspersonen understreker at Talibans tilstedeværelse i Sveits likevel ikke innebærer en legitimering eller anerkjennelse av deres styre i Afghanistan.

Frykter kollaps i helsesektoren

Delegasjonen består av rundt ti personer og ledes av Latifullah Hakimi, som er en høytstående tjenestemann ved Talibans forsvarsdepartement. Det opplyser Al Jazeera.

Ifølge avisen leder Hakimi en kommisjon oppnevnt av Talibans regjering som jobber med å identifisere medlemmer som ikke følger gruppens regler.

Islamistgruppen tok kontroll over hele landet i august etter at USA og deres allierte trakk seg ut. Siden da har landet blitt kastet ut i økonomisk kaos, med økende inflasjon og arbeidsledighet. Stansingen av bistand som følge av sanksjoner mot Taliban, har utløst en humanitær krise i Afghanistan, og Verdens matvareprogram har varslet om påfølgende sultkrise.

Nå står også helsevesenet i fare for å kollapse. Helsesystemet var allerede før maktovertagelsen avhengig av internasjonal bistand for å overleve. Nå som mye av finansieringen er blitt frosset som følge av økonomiske sanksjoner mot Taliban, står 90 prosent av landets helseklinikker i fare for å måtte legges ned, ifølge New York Times.

I januar var en delegasjon fra Taliban i Norge. Også norske myndigheter understreket at kontakten ikke er en anerkjennelse av islamistene.

Powered by Labrador CMS