To afghanske kvinner går gjennom markedet i Kabul i Afghanistan. I en ny kunngjøring kommer det frem at Taliban har gjeninnført burkapåbud i landet.

Afghanistan:

Burka påbudt, igjen

Taliban har igjen innført burkapåbud i Afghanistan. Alle kvinner må ha på seg plagget når de er ute, ifølge et dekret fra landets øverste leder. Taliban har også bedt kjørelærere om å slutte å utstede førerkort til kvinner: – Fullstendig uakseptabelt, sier statssekretær Henrik Thune.

Publisert Oppdatert

– De skal bære en chador (heldekkende burka) ettersom det er tradisjonelt og respektfullt, heter det i dekretet utstedt av Taliban-leder Haibatullah Akhundzada.

Påbudet kommer knapt ni måneder etter at Taliban gjenerobret makten i Afghanistan. Den islamistiske gruppen forfekter en fundamentalistisk tolkning av Koranen.

Plagget var også påbudt da Taliban hadde makten fra 1996 til 2001.

– De kvinnene som ikke er for gamle eller unge, må dekke til ansiktet, unntatt øynene, i henhold til sharia-reglene, for å unngå å provosere menn som ikke er nære slektninger, heter det i ordren, som ble kunngjort på en tilstelning i Kabul lørdag.

– Fullstendig uakseptabelt

Statssekretær Henrik Thune er opprørt over kunngjøringen.

– Det er fullstendig uakseptabelt at Taliban innskrenker kvinners rettigheter. Jeg er opprørt over kunngjøringen som varsler om at kvinner i Afghanistan må dekke ansiktet sitt offentlig, ikke kan kjøre bil og bare forlate hjemmet når det er nødvendig, sier Thune i en utenriksdepartementets pressemelding.

Statssekretæren mener landet nå, i stedet for å håndtere den økonomiske krisen, fortsetter å undertrykke kvinner og jenter.

– Med de nye innstrammingene fra Taliban av skolegang for jenter og kvinners rettigheter, styrer de landet mot en humanitær, økonomisk og menneskerettslig katastrofe, sier Thune.

Løftebrudd

I det nye dekretet kommer det også frem at kvinner som ikke har viktig jobb utenfor hjemmet, «heller bør holde seg hjemme».

Da Taliban overtok makten i august i fjor, lovet de at kvinner fortsatt skulle kunne gå på skolen, og at rettighetene deres skulle beskyttes. Men etter en del fram og tilbake har ungdomsskolene vært stengt for jenter siden slutten av mars. Kvinner er dessuten utelukket fra store deler av arbeidslivet.

De nye makthaverne har også nedlagt kvinnedepartementet og erstattet det med et departement som skal fremme god moral og hindre syndig atferd.

Mat deles ut av en humanitær organisasjon i Kabul i Afghanistan.

I desember fikk kvinner forbud mot å reise alene, og drosjesjåfører ble advart mot å ta med kvinner som ikke var iført hijab.

Protester og pågripelser

Kvinner har ved flere anledninger gått ut i gatene for å demonstrere for sine rettigheter. Flere kvinneaktivister er også pågrepet.

Vestlige land har stilt krav til Taliban om å respektere kvinners rettigheter, men har samtidig innført sanksjoner mot regimet og frosset valutareservene som landet hadde i utlandet. Deler av disse er nå beslaglagt av USA.

Burkaen ble under det forrige Taliban-styret oppfattet som et symbol på den kraftige kvinneundertrykkingen i Afghanistan.

Den dekker både kropp og ansikt og går helt ned til tærne. Hvis ordren ikke blir fulgt, risikerer kvinnenes fedre eller nærmeste mannlige slektning å få besøk av Taliban, hvorpå de risikerer å havne i fengsel. Dersom de jobber i offentlig sektor, kan de bli fratatt stillingen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Allerede tidligere i år begynte Taliban å henge opp plakater i Kabul der kvinner ble bedt om å dekke seg til.

Begrenser kvinners rett til å kjøre

Taliban har også bedt kjørelærere om å slutte å utstede førerkort til kvinner.

Tidligere har de vært vanlig å se kvinner bak rattet i Afghanistan. Særlig i Herat, en by nordvest i Afghanistan kjent som liberal, er det flere kvinner som kjører. Nå har tjenestemenn i Herat bedt kjørelærere slutte å utstede førerkort til kvinner.

En Taliban-soldat kontrollerer biler på en checkpoint i Kandahar.

Adila Adeel, en 29 år gammel kvinnelig kjørelærer som eier en trafikkskole i Herat, konstaterer at Taliban ønsker å frata neste generasjon mulighetene som mødrene deres har hatt.

– Vi ble fortalt at vi ikke skulle tilby kjøretimer og ikke utstede førerkort, forteller hun.

Jan Agha Achakzai, leder av Herats Traffic Management Institute, som fører tilsyn med kjøreskolene, bekrefter beskjeden.

– Vi har blitt muntlig instruert om å slutte å utstede sertifikater til kvinnelige sjåfører … men vi er ikke instruert om å stoppe kvinner fra å kjøre bil i byen, la Achakzai til.

Muntlige påbud

Naim al-Haq Haqqani, som leder informasjons- og kulturavdelingen i Herat, sier imidlertid at ingen offisiell ordre er gitt om å stanse utstedelse av førerkort til kvinner.

Men Taliban har i stor grad gått bort fra å utstede nasjonale, skriftlige dekreter, i stedet gir de lokale myndigheter tillatelse til å utstede sine egne påbud, og mange ganger skjer det muntlig.

– Det står ikke skrevet på noen bil at den bare tilhører en mann, understreker Fereshteh Yaqoobi, som har kjørt bil i årevis.

– Faktisk er det tryggere hvis en kvinne kjører sitt eget kjøretøy, mener hun.

Zainab Mohseni (26) har nylig søkt om førerkort fordi hun som mange andre kvinner føler seg tryggere i sin egen bil enn i en drosje som kjøres av mannlige sjåfører.

For Mohseni er den siste innstrammingen bare et nytt tegn på at det nye regimet ikke vil gi seg med å fjerne de få rettighetene kvinnene har igjen.

– Sakte, sakte ønsker Taliban å øke restriksjonene på oss kvinner, mener hun.

Powered by Labrador CMS