Ekteparet Perence Makuti (26) og Sarudzai Muyendamberi (21) er to av mange illegale gullgravere i landsbyen Mazowe i provinsen Mashonaland i Zimbabwe. Den ulovlige utvinningen går hardt utover skogen i området, fordi trær blir ryddet for å komme til det edle metallet og i tillegg brukes for å smelte gullet.

Ulovlig gullgraving ødelegger skogen i Zimbabwe

Illegale gullgravere strømmer til landsbyen Mazowe i Mashonaland-provinsen. Det går hardt ut over skogen i området, som gullgraverne hugger ned for å ha ved til å prosessere malmen.

Publisert

Provisoriske telt i svart plast er blitt et vanlig syn i områder rundt Mazowe, etter at de mange gullgraverne har strømmet til. To av dem er ekteparet Perence Makuti (26) og Sarudzai Muyendamberi (21).

I tillegg til å kutte ned trærne som står i veien der de skal grave, trenger de også veden fra trærne til å prosessere gull-malmen, forklarer de.

Ekteparet har ikke råd til å kjøpe kull, som kunne vært et alternativ. De trenger også ved til matlaging, og det gjør presset på skogene enda større.

– Vi har ikke penger til å kjøpe trekull, og vi har heller ikke tilgang til elektrisitet til å prosessere gullet vi graver fram her. Så vi er helt avhengige av trærne, sier Makuti til Bistandsaktuelt.

Les: Migrantpenger redder økonomien i landsbyer i Zimbabwe

Hektar på hektar forsvinner

Som ekteparet er de mange gullgraverne som har slått seg ned rundt Mazowe-landsbyen, er helt avhengige av å bruke ved for å raffinere gull-malmen.

Resultatet er at hektar etter hektar faller for gullgravernes økser hvert år. Noen områder forandrer seg til mini-ørkener.

– Zimbabwe mister 330 000 hektar med skog hvert år av forskjellige årsaker, sier Violet Makoto, informasjons- og kommunikasjonsansvarlig i Zimbabwes skogskommisjon, til Bistandsaktuelt.

Eksperter mener gullgraving er en viktig årsak til avskogingen, i tillegg til vanlig vedsanking.

– Vi har over 1,5 millioner illegale gullgravere i landet, og de utgjør en trussel mot skogene. Illegal gruvedrift har direkte ført til avskoging og degradering av 11 000 hektar land, sier Amakela Sidange ved Zimbabwes miljødirektorat (EMA).

Ifølge loven kan de som ødelegger trær eller sanker andre skogsprodukter uten tillatelse risikerer arrest eller bøter på mellom 5000 og 500 000 zimbabwedollar (145 til 145 000 norske kroner red.anm.).

– Illegale gullgravere er ikke underlagt regulering, og de kutter ned trær for å rydde gruveområder og skaffe ved til malm-prosessering, fordi disse uregulerte gullgraverne har ikke tilgang på elektrisitet eller kull, sier miljøaktivist Gibson Musungwa til Bistandsaktuelt.

Med provisoriske telt har de illegale gullgraverne satt opp leir ved landsbyen Mazowe.

Ber gullgraverne bruke strøm

Regeringen ruller ut en elektrifiseringsplan til stadig nye områder og oppfordrer nå gullgravere til å koble seg lovlig på strømnettet.

– Da kan de bruke elektrisk kraft i prosesseringen og slutte å ødelegge skogene, sier Happias Gore, informasjonsmedarbeider i miljødepartementet.

Han forteller også at regjeringen tilbyr lån til småindustri.

– Gruvearbeidere burde søke om disse og heller kjøpe kull om de ikke har tilgang på strøm.

Men i Zimbabwe blir ett tonn kull solgt for 30 dollar, vel 310 kroner. Transportkostnader kommer i tillegg. Det har ikke illegale gullgravere som Makuti råd til. Og det er mange som han.

For gullgraverne selv ligger svaret i formelle ansettelser og ordnede forhold, sier gullgravere Bistandsaktuelt har snakket med. Uten det vil skogene fortsette å lide.

En av de illegale gullgraverne som opererer i Mazowe-distriktet er 33 år gamle Timothy Mhondera. Han gir landets økonomi ansvaret.

– Skyld ikke på oss. Vi kutter ned trær fordi vi trenger veden til å prosessere malm, slik at vi kan selge gullet og tjene penger. Om vi hadde hatt gode, formelle jobber ville vi ikke vært her og ødelagt skogen.

Trær ryddes og brennes. Gullgraverne selv etterlyser grep fra myndighetene for å få flere formelle jobber og ordnede forhold for at de skal ha en mulighet til å velge bort den ulovlige gullgravingen.
Powered by Labrador CMS