Kvinner står i kø for å hente vann ved Kaam Jiroon-leiren for internt fordrevne i Baidoa, sør i Somalia.
Kvinner står i kø for å hente vann ved Kaam Jiroon-leiren for internt fordrevne i Baidoa, sør i Somalia.

Somalia:

Den verste tørken på 40 år – advarer mot sultkatastrofe

− Dette må sette i gang alarmklokkene. Sult herjer over hele landet, og vi ser stadig flere familier som er tvunget til å flykte fra alt de eier fordi det er tomt for både vann og mat i landsbyene deres, sier Flyktninghjelpens landdirektør Mohamed Abdi.

Publisert Sist oppdatert

Tørke og matmangel har drevet over 1 million somaliere på flukt, og landet står i fare for en sultkatastrofe, advarer FN og Flyktninghjelpen.

– Vi trenger økt pengestøtte til hjelpearbeidet før det er for sent, legger han til.

Somalia opplever nå den verste tørken på 40 år, og regnet har i stor grad uteblitt i de fire siste regntidene.

Utsiktene for den kommende regnsesongen, som vanligvis begynner i midten av oktober, er også dystre, sier Mohamed Abdi i Flyktninghjelpen.

Underfinansiert

Klimaendringene og økte matvarepriser som følge av krigen i Ukraina bidrar til å forverre situasjonen. FN frykter at antallet som opplever kritisk matmangel, skal øke fra 5 til 7 millioner de neste månedene.

− Krisen var allerede en av de mest underfinansierte før dagens krise, konstaterer Magatte Guisse, representant for FNs høykommissær for flyktninger i Somalia.

– Vi har ganske enkelt for lite ressurser, sier han, og legger til:

– Mens behovet for humanitær hjelp øker, prøver vi å gjøre vårt beste for å nå mennesker i nød sammen med våre samarbeidspartnere. Verdenssamfunnet må øke støtten så vi kan redde liv.

Les også: Like mange som hele Norges befolkning faller ut i fattigdom hver uke

Null sjanse

Åttebarnsfaren Hussein er en av dem som måtte legge på flukt i håp om å finne mat og vann i en leir for fordrevne etter at tørken ødela alt han eide av avlinger og buskap.

– De etterlatte i landsbyen har null sjanse for å overleve. Det er bare et spørsmål om tid før de dør. Selv her kan vi dø fordi vi mangler alt, forteller han til Flyktninghjelpen.

FNs mat- og landbruksorganisasjon advarte i forrige uke mot fare for hungersnød i åtte områder de kommende månedene, men understreket også at verden ikke kan vente til det formelt blir erklært hungersnød. Da vil det være for seint, understreker FAO.

FN hadde i forrige måned bare fått inn rundt 30 prosent av det de har bedt om for å dekke behovene i Somalia, som ifølge anslag har mottatt rundt halvparten så mye nødhjelp og bistand i år som i fjor.

Les også: Én av tre afrikanere har ikke nok mat

Har mistet alt

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland besøkte landet i juni og konstaterte at katastrofen alt da var et faktum.

– Jeg snakket med bønder som hadde mistet all buskap og alle avlinger. Jeg møtte familier som hadde flyktet til byene med alvorlig underernærte barn, og som måtte tigge om mat og vann for å overleve, fortalte Egeland etter besøket.

Nesten 90 prosent av Somalias hveteimport kommer fra Russland og Ukraina, men siden krigen brøt ut der, har tilgangen blitt blokkert, og prisen har skutt i været.

Powered by Labrador CMS