- Jeg er bekymret over at matsituasjonen i sør- og sentral-Somalia har forverret seg den siste tiden, på grunn av en kombinasjon av forsinket regn, økende matpriser og konflikt som gjør tilgang vanskelig, sier Hans Brattskar i UD. Foto: Espen Røst

Kan ikke love mer penger til Somalia

FN alarmerer om matsikkerheten i Somalia. Hans Brattskar i utenriksdepartementet sier han er bekymret for situasjonen, men tross nye bevilgninger til humanitære formål, kan ikke statssekretæren love økt støtte til det krigsherjede landet.

Publisert

FNs humanitære koordinator for Somalia Philippe Lazzarini advarer nå om at matsikkerheten i Somalia vil forverres kraftig om det ikke tas snarlig grep. Han ønsker penger fra FN-medlemslandene som så langt bare har bidratt med vel 15 prosent av de lovede midlene til det krigsherjede landet. 

- Dette er ikke en vanlig appell om midler. Noen frivillige organisasjoner og FN-organisasjoner har nå så lite ressurser at essensielle livreddende prosjekter står i fare for å måtte legges ned, uttalte FN-sjefen på en pressekonferanse i Geneve.

Lazzarini forklarer den gryende krisen med lite regn, stigende matvarepriser og fortsatt konflikt.

- Om ikke finansieringen kommer på plass i løpet av noen uker, kan primærhelsetjenesten til 3 millioner mennesker, mange av dem kvinner og barn, måtte stenges.

Slakter husdyr

Samtidig med at FN-sjefen kom med sine advarsler lanserte en koalisjon med 23-organisasjoner en rapport som hevder den humanitære situasjonen krever øyeblikkelig handling.

50 000 barn står "ved dødens dør" og 2,9 millioner somaliere er i akutt fare for sult, advarer koalisjonen av organisasjoner med blant andre Flyktninghjelpen og Redd barna i en fersk rapport .

Ifølge felles-rapporten har nomader nå måttet gå til det drastiske skrittet å slakte sine husdyr på grunn av vann- og matmangel.

I tillegg har den FN-støttede AMISOM-styrkens offensiv mot terrornettverket al-Shabaab økt i intensitet den siste tiden, Dét har satt ytterligere press på landets 1,1 millioner internt fordrevne. 70 prosent av befolkningen er nå uten tilgang til rent drikkevann, heter det i rapporten.

- Bekymret

- Jeg er bekymret over at matsituasjonen i sør- og sentral-Somalia har forverret seg den siste tiden, på grunn av en kombinasjon av forsinket regn, økende matpriser og konflikt som gjør tilgang vanskelig, sier statssekretær Hans Brattskar i UD til Bistandsaktuelt.

Han fremholder at Norge som følge av den vanskelige situasjonen har opprettholdt en betydelig humanitær støtte til Somalia, kanalisert blant annet gjennom Flyktninghjelpen og Det Internasjonale Røde Kors. Utenriksdepartementet har nær kontakt med de humanitære aktørene på bakken og følger situasjonen nøye. I disse dager får en rekke andre humanitære organisasjoner tilsagn om fornyet støtte:

Regjeringen vil gi 166 millioner kroner mer til humanitære kriser, det kom frem da regjeringen la frem revidert nasjonalbudsjett

- De humanitære behovene i 2014 er rekordstore. I revidert nasjonalbudsjett foreslår vi å øke bevilgningen med 166 millioner kroner for å kunne bidra med mer nødhjelp til Sør-Sudan, Syria og flere andre humanitære kriser, uttalte utenriksminister Børge Brende .

Men Brattskar kan ikke love at det kommer mer midler til Somalia:

- Behovet for ekstrabevilgninger vurderes fortløpende, sier Brattskar til Bistandsaktuelt.

Mye av den norskstøttede innsatsen har gått til å bygge høyere motstandskraft hos befolkningen, blant annet med å øke matproduksjonen og tilgang til vann, fremholder statssekretæren..

- Det er avgjørende for den langsiktige utviklingen i Somalia at landet får en fungerende sentralmakt. Somalia vil selv i gode år være avhengig av mattilførsel utenfra, og har dermed et behov for en fungerende økonomi og en sentralmakt som kan opprettholde lov og orden – i tillegg til å tilby et minimum av tjenestetilbud. Norge har derfor parallelt med humanitær støtte vært en av de fremtredende giverne til å bistå med øke kapasiteten hos myndighetene i Mogadishu.

Powered by Labrador CMS