Burkina Faso: Soldater har kunngjort militærkuppet på direkte-TV

Soldatene som har gjort opprør i Burkina Faso, har kunngjort på statlig TV at militæret nå har overtatt makten i det vestafrikanske landet. Lover konstitusjonell orden innen «rimelig tid».

Publisert

President Roch Marc Christian Kabore er avsatt, regjeringen og nasjonalforsamlingen er oppløst, grunnloven er satt til side, og landets grenser er stengt, opplyser soldatene mandag kveld.

De lover at Burkina Faso innen «rimelig tid» skal vende tilbake til en konstitusjonell orden.

Soldater opplyste tidligere på dagen at de hadde tatt president Kabore til fange. Det er fortsatt uklart hvor han befinner seg etter at det brøt ut opprør ved flere militærbaser i landet. Tidligere mandag ba EUs utenrikssjef Josep Borrell om at Kabore og medlemmer av hans regjering umiddelbart settes fri.

Borrell beskriver situasjonen som ekstremt bekymringsfull.

- Vi vet nå at militæret har president Kabore under sin kontroll, sier han.

Også USA ber om at Kabore settes fri, og at sikkerhetsstyrkene respekterer landets grunnlov og sivile lederskap, heter det i en uttalelse fra amerikansk UD.

Presidentens parti, Folkets fremskrittsbevegelse, hevder at presidenten har vært offer for et drapsforsøk. En minister overlevde også det angivelige attentatet. Partiet sier at Kabores hjem er plyndret, og at Burkina Faso for hver time som går, rykker nærmere en militær maktovertakelse.

AU fordømmer kuppet

Den afrikanske unionens leder Moussa Faki Mahamat har fordømt på det sterkeste «kuppforsøket mot den demokratisk valgte presidenten».

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas ga også uttrykk for dyp bekymring over det de omtalte som «et kuppforsøk» i Burkina Faso før soldatenes TV-opptreden mandag kveld.

- Ecowas holder soldatene ansvarlig for president Roch Marc Christian Kabores fysiske velvære, heter det i en kunngjøring.

Søndag gjorde soldater ved flere av landets militærbaser opprør og krevde forsvarsledelsens avgang. Det ble samtidig meldt om skuddveksling nær hjemmet til presidenten, noe som utløste rykter om et kupp.

Demonstranter satte også fyr på hovedkvarteret til regjeringspartiet og krevde presidentens avgang, men ble møtt med tåregass fra sikkerhetsstyrkene.

Soldatene og demonstrantene mener regjeringen i landet gjør for lite for å slå ned flere militante islamistgrupper med bånd til al-Qaida og IS, som siden 2015 har herjet i den nordlige delen av landet, nær grensa til Mali.

Flere tusen mennesker er drept, og 1,4 millioner mennesker drevet på flukt de siste årene.

Uoversiktelig og uklar situasjon

Situasjonen i hovedstaden Ouagadougou var mandag uklar, men ifølge øyenvitner omringet maskerte soldater den statlige kringkasteren RTB.

Opprørssoldatene hadde også tatt kontroll over militærleiren Sangoule Lamizana i hovedstaden og opprettet veisperringer langs hovedveiene inn til byen.

Opprørssoldater og sikkerhetskilder sier at Kabore er tatt til fange.

- President Kabore, lederen i nasjonalforsamlingen og statsrådene er i soldatenes hender og blir holdt i Sangoule Lamizana-forlegningen i Ouagadougou, sier to sikkerhetskilder til AFP.

Kabore har vært president i Burkina Faso siden 2015. Den siste tiden har han vært under økende press, og også tidligere i måneden ble det meldt om et kuppforsøk. Et ukjent antall soldater ble pågrepet i etterkant av dette.

Sangoule Lamizana-forlegningen består også av et militærfengsel der general Gilbert Diendere soner en 20 år lang dom for et kuppforsøk i 2015.

Diendere var tidligere en nær medarbeider av tidligere president Blaise Compaore, som ble styrtet i et folkelig opprør i 2014 og flyktet til Elfenbenskysten. Diendere står også for retten, tiltalt for medvirkning til drapet på landets revolusjonsleder Thomas Sankara under kuppet der Compaore kom til makten i 1987. Compaore, som også grep makten i et kupp i 1983, er tiltalt in absentia. Det er uklart om soldatene som har gjort opprør, et tilhengere av Diendere og Compaore.

Powered by Labrador CMS