Ungdommer i Oromia-regionen roper slagord til fordel for oromisk selvstyre og mot regjeringen under en etiopisk høytid i oktober 2021. Nå er de på marsj igjen. Det varsles om omfattende demonstrasjoner mot sentralregjeringen på universiteter og videregående skoler. Foto: Eduardo Soteras / AFP / NTB

Etiopia:

Drapsbølge og uro i Oromia

Mens det internasjonale samfunnet har applaudert fredsavtalen i Nord-Etiopia, har det blusset opp harde kamper i Oromia-regionen der både opprørere, militser, regionstyrker og regjeringshæren beskyldes for drap på sivile.

Publisert Oppdatert

Flere kilder, blant dem den engelskspråklige avisen Addis Standard, rapporterer om omfattende drap, uro og flyktningstrømmer i den folkerike Oromia-regionen som omgir hovedstaden Addis Abeba. Samtidig øker misnøyen og protestaksjonene mot regjeringen. Regionen er også statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmeds hjemsted.

«Oromia er i totalt kaos. Hundrevis blir drept hver uke, millioner er drevet bort fra sine hjem og bondegårder blir ødelagt. Bevæpnede militser plyndrer bevisst landsbyer, mens droner, jetfly og helikoptere vilkårlig slipper bomber på sivile», skriver den kjente oromo-politikeren Jawar Mohammed i en av flere meldinger på twitter tirsdag denne uka.

Opposisjonspolitikeren var sentral i de omfattende ungdomsprotestene mot den daværende EPRDF-regjeringen i årene 2014-16 som banet veien for Abiys maktovertakelse. Sammen med andre oromo-ledere ble Jawar arrestert av Abiys sikkerhetsstyrker i 2020 og satt fengslet i ett og et halvt år før han slapp ut i januar i år.

Jawar regnes av mange analytikere som den fremste utfordreren til statsminister Abiy Ahmeds grep om makten. Han og andre oromiske opposisjonspolitikere inntar nå en tydeligere konfrontasjonslinje mot statsministeren og den føderale regjeringen.

Høyst ulike versjoner

Rapportene om hvem som er ofre og hvem som står bak overgrepene i de etnisk mangfoldige grenseområdene mellom Oromia og Amhara, varierer ut fra kildenes politisk ståsted og etnisk tilknytning.

Opposisjonslederen Jawar Mohammed var lenge forsiktig i sin ordbruk mot regjeringen. Nå tar han til orde for en hardere linje.

Både føderale styrker, regionstyrker, den amhariske Fano-militsen og den lokale opprørsgruppen Oromo Liberation Army (OLA) har i helgen vært involvert i kamphandlinger i Øst-Wollega der sivile skal være drept. Titalls sivile, deriblant en lokal dommer, ble drept i voldshandlinger i distriktene 25. og 29. november, rapporterer Addis Standard.

Den Amhara-vennlige avisen Borkena rapporterer om drap på mange sivile, kaller det «et folkemord» og melder at særlig amharaer er utsatt for drap og overgrep fra opprørsgruppen OLA. Avisen hevder også at oromiske regionstyrker samarbeider med den oromiske opprørsgruppen.

Den vanligvis velorienterte og uavhengige kommentatoren Sajid Nadeem rapporterer i sin nyhetsoppdatering tirsdag at det trolig er flest oromoer, men også amharaer og tigrayer, som er drept under de siste voldshandlingene i Wollega.

Jawar Mohammed (midt i bildet) taler til støttespillere utenfor sitt hjem i Addis Abeba 24. oktober 2019. Like etter ble han arrestert og beskyldt for å oppfordre til opprør og kaos. Foto: Stringer / AFP / NTB

Legger skylden på militsgruppe

Lokale myndigheter i Oromia opplyser på sin side at det er militsgruppen Fano fra naboregionen Amhara som står bak drapene. Som en følge av uroen skal om lag 350 000 mennesker ha blitt fordrevet fra sine hjem. Fano er beryktet for å ha begått grusomme drap og overgrep under Tigray-krigen.

Studenter ved en rekke videregående skoler og universiteter i Oromia-regionen avholdt protestaksjoner mandag og tirsdag for å protestere mot angrepene på sivilbefolkningen, opplyser hovedstadsavisen.

En grotesk videofilm har de siste dagene hatt omfattende spredning i sosiale medier og bidratt til studentenes raseri. I filmen paraderer væpnede menn fra en militsgruppe skrålende gjennom gatene i en landsby mens de tilsynelatende holder opp stokker med to avskårne hoder.

En lærer ved en skole i hovedstaden sier til Addis Standard at studentene protesterer mot Fano-militsens omfattende og vilkårlige angrep mot oromobefolkningen og sentralmyndighetenes dronekrig i regionen. Den etiopiske hæren har de siste ukene – etter fredsavtalen i Nord-Etiopia – trappet opp krigsinnsatsen mot opprørsgruppen OLA som har militær kontroll over en rekke distrikter. Blant annet er det meldinger om at regjeringshæren gjør bruk av bombefly og droner.

Hundretusener drevet på flukt

I sin siste humanitære rapport 6. desember rapporterer også FNs humanitære organisasjon OCHA om den kriserammede Oromia-regionen:

«Fiendtligheter i Wollega-områdene i Vest-Oromia fortsetter å fordrive sivile fra sine hjem samt ødelegge livsgrunnlag og grunnleggende infrastruktur. Nye anslag for internt fordrevne kan ennå ikke bekreftes som følge av manglende tilgang, men det forventes en drastisk økning i det eksisterende antallet saker for internt fordrevne i området. Lokale myndigheter bekrefter henholdsvis over 106 000 og 116 000 internt fordrevne bare i de to sonene Vest- og Øst-Wollega», skriver FN-organisasjonen.

Også andre soner i Oromia er herjet av vold og uro de siste månedene.

Den humanitære krisen og flukt som følge av krigshandlingene kommer i tillegg til at deler av regionen allerede er hardt rammet av tørke. Krigshandlingene bidrar også til at FN-systemet og dets partnere har problemer med å nå fram til de nødstedte. Det gjør at problemer med alvorlig underernæring blant barn øker.

Les mer: Den skjulte sultkrisen i Etiopia

Vil ha forhandlinger og fred

Opposisjonslederen Jawar Mohammed tar i en oppfølgende twittermelding tirsdag kveld til orde for tre tiltak for å løse krisen i Oromia:

  • Å starte forhandlinger med Oromias frigjøringshær (OLA) om våpenhvle
  • Å fjerne Fano-militsen fra regionen og legge til rette for at internt fordrevne kan vende hjem og
  • At det blir aksept for en omfattende nasjonal fredsprosess.

Statsminister Abiy Ahmed eller statsministerens kontor i Etiopia hadde per onsdag morgen foreløpig ikke kommentert den tilspissede situasjonen i Oromia på sine twitterkontoer.

Powered by Labrador CMS