Ved Wilkins-sykehuset i Harare er senger klargjort for å kunne ta imot koronapasienter, men legene har gått ut i streik. Foto: Zhang Yuliang / Xinhua /Sipa / NTB scanpix
Ved Wilkins-sykehuset i Harare er senger klargjort for å kunne ta imot koronapasienter, men legene har gått ut i streik. Foto: Zhang Yuliang / Xinhua /Sipa / NTB scanpix

Zimbabwe: Leger i korona-streik, frykter for egen helse

Zimbabwe har bare to sykehus som kan takle koronasmitte, til en befolkning på minst 15 millioner mennesker – og nå streiker landets leger.

Publisert

Legene ved offentlige sykehus i Zimbabwe streiker i protest mot mangelen på smittevernsutstyr.

Zimbabwe er blant landene i Afrika som er dårligst forberedt på å kunne takle koronaviruset, blant annet fordi helsevesenet har svært begrenset kapasitet:

Pårørende til pasienter som blir innlagt på sykehus, oppfordres ofte til å ta med rent vann og hansker til legene og sykepleierne der.

Nå frykter landets leger - som nylig også streiket i fire måneder med krav om bedre lønn og arbeidsforhold - eksplosiv smittespredning og fare for egen helse.

- Én respirator

Legene nekter å komme tilbake på jobb før kravene om smittevernsutstyr er innfridd.

- Vi er utsatt og ingen ser ut til å bry seg, sier lederen i landets legeforening, Tawanda Zvakada.

Landets myndigheter har allerede iverksatt en rekke tiltak for å hindre korona-spredning, etter at de tre første tilfellene av viruset er påvist i landet.

Den krevende situasjonen for landets helsearbeidere ble løftet fram i zimbabwiske medier da 30 år gamle Zororo Makamba - sønn av den kjente forretningsmannen James Makamba - angivelig skal ha blitt koronasmittet da han var innlagt på Wilkins Hospital i Harare.

Påstanden er at 30-åringen skal ha blitt smittet av helsepersonell som ikke brukte verneutstyr i møte med Makamba.

Mangler kompetanse

I zimbabwisk media hevdes det også at medisinsk personell på sykehuset ikke har kompetanse til å betjene sykehusets eneste respirator - og at det vil føre til økt risiko for innlagte koronapasienter.

Helse-eksperter har også luftet bekymringer om at Zimbabwe bare har to sykehus - Wilkins i Harare, og et i landets nest største by Bulawayo - som kan håndtere koronavirus-tilfeller.

Midt i kampen mot den fryktede pandemien, har Zimbabwes sykepleiere og leger også truet med å legge ned arbeidet på nytt med krav om bedre lønnsbetingelser, blant annet begrunnet med Zimbabwes inflasjon.

Powered by Labrador CMS