Folk deltok i en begravelsesseremoni for noen av dem som omkom under syklonen Freddy i Malawi i mars 2023.

Ett år etter syklonen Freddy: Kvinner fortsetter å betale prisen for ødeleggelsene 

Malawi er i frontlinjen av den pågående klimakrisen. Ett år etter syklonen Freddy, er ødeleggelsene fortsatt katastrofale og frarøver jenter og kvinners fremtid.

Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.

Ett år har gått siden syklonen Freddy herjet i Malawi, og tok hundrevis av liv og fordrev mer enn 80.000 husholdninger.

Syklonen fortsetter imidlertid å hjemsøke Malawi med den skremmende lyden av tak som rives av bygninger, ustoppelig regn og desperate mennesker på flukt.

I kjølvannet av stormen er det kvinner og jenter som har lidd mest. Ulikhetene som eksisterte før Freddy herjet i Malawi, har blitt forverret av naturkatastrofen.

Ett år senere ser vi at kvinner står overfor økt risiko for vold, utnyttelse og mangel på tilgang til essensielle helsetjenester som seksuelle og reproduktive tjenester.

Krisen understreker en viktig påminnelse: I møte med klimaendringer er det avgjørende å prioritere motstandsdyktige og integrerte helsetjenester.

Begrenser tilgangen på helsetjenester

Ødeleggelsene etter syklonen er massive. Sosiale strukturer er brutt ned. Mange mennesker er hjemløse og lever i fattigdom. Mens Malawi fortsatt prøver å stable seg på beina, må landet forberede seg på nye ødeleggelser forårsaket av tørke.

Syklonen er en tydelig advarsel om hva som kommer – hyppigere og mer voldsomme katastrofer på grunn av klimaendringer.

Jeg mener det er avgjørende å handle nå for å bygge mer motstandsdyktige helsevesener som hindrer at forskjellene øker mer. Land må styrke helsesystemene sine og sørge for at de kan beskytte kvinner og jenter når neste katastrofe inntreffer.

Jeg er optimistisk, og sikker på at dette er mulig. Vår fremtid avhenger av det.

Syklonen Freddy har frarøvet utallige jenters fremtid. Mens gutter har kommet tilbake på skolen, har mange jenter forblitt hjemme, noe som reduserer muligheten deres for å få en utdannelse.

Katastrofen har destabilisert samfunnet vårt og økt forekomsten av skadelige praksiser, som barneekteskap. De som har mistet familiene sine, har ofte ikke noe annet valg enn å ty til salg av sex for å dekke grunnleggende behov.

Nødsituasjonen har gjort at grunnleggende helsetjenester, knyttet til for eksempel familieplanlegging, har blitt utilgjengelige for mange. Før kunne helsepersonell reise til leirene for å besøke kvinner og jenter. I dag er disse leirene overbefolkede, og mangel på personvern og en-til-en-møter har gjort situasjonen utfordrende.

Jeg har eksempelvis møtt en kvinne som bor i en leir der alle bor under ett tak. For å overleve må hun tigge om å kunne jobbe i hager og gårder i området. En annen kvinne, en 25 år gammel tobarnsmor, har ikke penger til livreddende medisin til babyen sin, som ble skadet av en sammenrast vegg under syklonen. Jeg har også snakket med en ung jente med hiv som ble flyttet mellom to leirer og mistet tilgangen til medisinen hun så desperat trenger. 

For mange har det å legge seg sulten også blitt normen. Systemet kan rett og slett ikke håndtere belastningen.

Motstandsdyktige helsetjenester må prioriteres

Krisen understreker en viktig påminnelse: I møte med klimaendringer er det avgjørende å prioritere motstandsdyktige og integrerte helsetjenester, som spesielt ivaretar seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.

For å sikre dette er vi avhengig av en kontinuerlig og koordinert støtte fra sterke partnere, som Norge. Vi må også sikre aktiv deltakelse fra kvinner og ungdom i innsatsen for å finne langsiktige løsninger. Ved å se bort fra denne gruppen risikerer vi å forsømme behovene til de under 18 år, som faktisk utgjør mer enn halvparten av Malawis befolkning. Disse menneskene er vår fremtid.

Organisasjonen min All for Youth er støttet av Den globale finansieringsmekanismen for mødre- og barnehelse (GFF). Sammen jobber vi for å sikre at kvinner og ungdom får tilgang til essensielle helsetjenester.

Vi har nå mulighet til å lære av syklonen Freddy, og bygge en mer motstandsdyktig og inkluderende fremtid, hvor kvinner og jenters muligheter ikke settes i spill av fremtidige naturkatastrofer. Det er bare ved å jobbe sammen at vi kan skape en verden der ingen kvinne eller jente sviktes.

Sunniva Kvamsdal Sveen

Jeg er debattjournalist i Panorama. Send meg gjerne en e-post med innlegg, svarinnlegg eller spørsmål.

Powered by Labrador CMS