En fotballsupporter tar en gratis korona-test utenfor et stadion i Kameruns hovedstad Yaounde. Landet er for tida vertskap for Afrika-mesterskapet i fotball. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB

Afrika har passert ti millioner smittede – omikron gir ny vekst

Den nye omikron-varianten bidrar til raskere smittespredning i Afrika. Regionen har passert 10 millioner smittetilfeller hittil, mens det er registrert drøyt 230.000 korona-dødsfall, viser tall fra helseeksperter tilknyttet Den afrikanske unionen.

Publisert

Bare 9,6 prosent av Afrikas nærmere 1,2 milliarder innbyggere var fullvaksinert ved årsskiftet, noe som samtidig betyr at Afrika er den regionen i verden med svakest vaksinedekning.

Det betyr samtidig at regionen var et langt stykke unna å nå Verdens helseorganisasjons mål om at 40 prosent av befolkningen skulle ha fått to doser med vaksiner før siste årsskifte.

I noen afrikanske land er vaksineringen knapt kommet i gang. Burundi var ingen fullvaksinert ved årsskiftet, mens bare 0,1 prosent av Kongos 90 millioner innbyggere var fullvaksinert, viser WHO-statistikk.

I Tsjad, Guinea-Bissau, Sør-Sudan og Mali var det også under 2 prosent fullvaksinerte ved inngangen til 2022.

Sterk økning etter omikron

Veksten i antall smittede har vært sterk den siste tida. Bare siden 15. desember er det registrert en økning på 1 million nye smittetilfeller. Tidligere har det i gjennomsnitt tatt om lag tre måneder å registrere en tilsvarende økning.

Leder av den sørafrikanske legeforeningen Dr. Angelique Coetzee trekker fram den nye svært smittsomme virusvarianten Omikron som en hovedårsak til raskere smittespredning.

- Regionen har en lav vaksinasjonsgrad sammenlignet med USA eller Europa og trenden er derfor bekymringsfull. Vi vet at med uvaksinerte, folk med svekket immunrespons og blant folk med underliggende sykdomsforhold kan viruset trolig mutere og føre til enda flere varianter, sier hun til nyhetsbyrået Xinhua.

Dr. Phionah Atuhebwe, leder av Afrika-programmet for immunisering og vaksiner i Verdens helseorganisasjon påpeker at viruset ikke respekterer landegrenser.

- Om bare ett land henger etter innen immunisering, er det nok til at viruset får rom til å mutere og bli til enda flere farlige varianter…dette er også grunnen til at høyinntektsland må komme på banen og hjelpe lavinntektsland med å skaffe seg nødvendige ressurser for å kunne vaksinere, uansett hvor dyrt det er, sier hun.

Seks land nådde målet

Ifølge WHO var det kun seks av Afrikas over 50 land som hadde nådd 40-prosentmålet (to doser) for 2021. De seks er Marokko, Tunisia, Rwanda, Botswana, Seychellene og Mauritius.

Med nåværende tempo i vaksineutrullingen regner WHO med at målet om 40 prosent dekning først vil være nådd i mai 2022, og deretter 70 prosent i august 2024.

Ifølge WHO trenger Afrika en økonomisk hjelpepakke på 1,3 milliarder dollar for å kunne realisere denne kampanjen. Utgiftene skal blant annet dekke kjøle-teknologi, reiseutgifter, lønn til helsepersonell og leveranser i form av sprøyter og andre varer.

Kina har nylig lovet å levere en milliard nye vaksiner til Afrika, skriver Xinhua.

Covax trapper opp

G7-landene har på side lovet å gi bort 1,6 milliarder vaksinedoser, ifølge en rapport fra Duke University i USA.

Det globale vaksinesamarbeidet Covax trapper også opp sin innsats ved inngangen til et nytt år. En årsak er at samarbeidsorganet har fått omfattende donasjoner av vaksiner fra rike land som disse landene har bestilt, men nå ikke trenger.

I desember leverte Covax 300 millioner doser vaksiner til de 92 fattigste landene i verden. Det er det høyeste volumet under pandemien, og er et bidrag på veien mot å tette det globale vaksinegapet.

Norge har til nå gitt 3 millioner doser gjennom Covax, ifølge en oppdatering fra Unicef. Pakistan, Uganda, Rwanda, Angola og Etiopia er de største mottagerne. I tillegg har Norge lovet ytterligere 3,4 millioner doser, som foreløpig ikke er levert.

Les mer: Global distribusjon av vaksiner tar endeling av - norskstøttede Covax trapper opp innsatsen

Powered by Labrador CMS