Vaksineringen i mange afrikanske land har vært hemmet av mangel på vaksiner og skepsis mot å bruke AstraZeneca-vaksinene. Foto: Reuters/ NTB

Afrikanske land stenger ned, igjen

Malawi stenger sine grenser på ubestemt tid for å hindre spredning av covid-19 fra nabolandene. Uganda har erklært en 42 dager lang «total nedstengning». Sør-Afrika er hardest rammet av den tredje koronabølgen.

Publisert

Malawi helsedepartementet melder at landet har opplevd en kraftig vekst i antall tilfeller de siste dagene. Alle landets flyplasser og grenseoverganger er blitt stengt. Utviklingen i nabolandet Zambia skremmer.

Sist fredag meldte Zambia National Public Health Institute at 2913 mennesker var smittet på en dag. Det utgjorde 23 prosent av de som ble testet. 29 mennesker døde av covid-19 samme dag. 576 pasienter var innlagt på intensivavdelinger i Zambia.

Malawis helseeksperter advarer at landet ikke er godt nok forberedt til å takle en tredje koronabølge.

- Afrika er i midten av en tredje bølge. Kurven som viser økningen av smittetilfeller, burde gjøre at alle handler med en gang, sier WHOs Afrika-direktør Matshidiso Moeti på en pressekonferanse forrige uke.

Total nedstengning

President Yoweri Museveni har erklært en 42 dager lang «total nedstenging» for Ugandas 45 millioner innbyggere for å dempe spredningen av covid-19.

Innbyggerne er beordret til å holde seg hjemme, og kun kjøretøy med viktige varer eller syke personer får lov til å benytte veiene.

Landet registrerte fredag 11.704 nye smittetilfeller i uken som gikk. Det er den største økningen i uketallet som er registrert og bringer det samlede smittetallet opp i 67.215, ifølge Den afrikanske unions helseorganisasjon CDC.

Uganda har forsøkt å skaffe ekstra oksygen på grunn av den nye smittebølgen. Helseminister Monica Musenero sier til nyhetsbyrået DPA at det trengs minst 15.000 oksygentanker.

- Vi har bedt våre naboland om hjelp. Naboer bør hjelpe oss dersom de kan, fordi vi har en reell mangel, sier Musenero.

Den svært smittsomme deltavarianten, som først ble oppdaget i India, sprer seg for tiden i Uganda og i 13 andre afrikanske land.

Ifølge CDC er det registrert om lag 5,1 millioner smittetilfeller og 136.000 dødsfall knyttet til koronapandemien i Afrika. Det reelle tallet er trolig langt høyere.

Hardest rammet

Sør-Afrika er landet som er hardest rammet. Eksperter i landet har advart i flere uker om at en tredje bølge var på vei. Nye koronatilfeller har doblet seg hver dag de siste to ukene. Gauteng-provinsen med storbyene Johannesburg og Pretoria er hardest rammet. Antall dødsfall har ikke økt tilsvarende, trolig fordi mange av de nye smittede er yngre mennesker.

Hittil er det bare gjort mindre innstramninger utover karantenereglene som allerede gjelder. Landet har vært rammet av flere korrupsjonsskandaler knyttet til kontrakter for innkjøp av medisiner og helseutstyr. Helseminister Zweli Mkhize, som tidligere har samarbeidet med utviklingsminister Dag-Inge Ulstein for å mobiliserer internasjonal vaksinestøtte, har måttet trekke seg av på grunn av korrupte kontrakt-tildelinger.

Vaksineringen har gått langsomt ettersom landet måtte i første omgang skrote AstraZeneca-vaksinen ettersom den var lite effektiv mot den sørafrikanske mutasjonen av covid-19. I helgen måtte vaksineringen stoppe opp mange steder fordi det var ikke budsjettert med overtid for helsearbeiderne.

Powered by Labrador CMS