“This is Nigeria” er for vulgær for myndighetene

Musikkvideoen “This is America” skapte sjokkbølger i USA. Nå er den nigerianske coverversjonen forbudt.

Publisert

I vår gikk musikkvideoen “This is America” viralt. I den symboltunge videoen setter rapper og skuespiller Daniel Glover, alias Childish Gambino, søkelys på afroamerikanernes plass i det amerikanske samfunnet.

Videoen er sett nærmere 380 millioner ganger, og har inspirert en rekke coverversjoner. Deriblant “This is Nigeria”, hvor nigerianske Falz rapper om korrupsjon, kriminalitet og rusproblemer i sitt eget hjemland (her er teksten med utdyping av alle referansene).

Det liker myndighetene dårlig. Nigerias kringkastingskommisjon (NBC) reagerte særlig på verselinjen: This is Nigeria, everybody be criminal. Den er “uanstendig og vulgær”, fastslo NBC, som har forbudt radio- og TV-kanaler å spille låta.

Musikkvideoen ligger riktignok tilgjengelig på YouTube, hvor den har høstet 13 millioner klikk.

– Angrep på islam

– Jeg er ikke glad for at NBC forhindrer folket fra å lytte til denne type budskap, som fortjener å bli hørt. (...) Det er mye som skjer, som bør snakkes om, selv om mange ikke ønsker å høre sannheten, har Falz sagt i en uttalelse, ifølge CNN.

Rapperen er også blitt kritisert av den religiøse organisasjonen Muslim Rights Concern (MURIC), som truet med søksmål om Falz ikke fjerner videoen og beklager. MURIC reagerte blant annet på en scene hvor artisten flankeres av dansere med hodeplagg.

Ifølge Falz selv forestiller de skolejentene som ble kidnappet av Boko Haram i 2014, hvorav mange fortsatt er savnet. MURIC mener at dansen ikke er annet enn et “avskyelig” angrep på islam, og at videoen “demoniserer nigerianske muslimer”.

Falz heter egentlig Folarin Falana og er utdannet jurist. Han er sønn av Femi Falana, en kjent advokat og menneskerettsforkjemper i Nigeria. Som liten fikk han møte afrobeat-pionér og protestsanger Fela Kuti, som i motsetning til mange av nåtidens musikere i Nigeria, våget å kritisere makthaverne.

– Mange føler nok at Fela Kutis ånd må komme over oss igjen, sa Falz i et intervju med avisen Vanguard før sommeren.

Rapper utfordrer Museveni

Det er ikke bare i Nigeria at musikere må trå varsomt. Tidligere denne måneden, omtrent samtidig som musikkstrømmetjenesten Tidal startet sin Afrika-satsing i Uganda, ble artisten og politikeren Bobbi Wine fengslet. Tilhengerne hans hadde barket sammen med president Yoweri Musevenis støttespillere, og Wine er nå tiltalt for forræderi.

Robert Kyagulanyi Ssentamu, som Wine egentlig heter, vokste opp i slummen i Kampala. 36-åringen har lenge vært kritisk til den aldrende Museveni, og flere av sangene hans er forbudt i hjemlandet. I fjor ble Kyagulanyi valgt inn i nasjonalforsamlingen, men han har fortsatt å utgi musikk.

Etter Kyagulanyi ble fengslet, signerte artister som Femi Kuti, Anjelique Kidjo, Brian Eno og Bob Geldof på et brev som krevde at han ble løslatt. Det ble også arrangert en støttekonsert i Sør-Afrika. Kyagulanyi er nå løslatt mot kausjon i påvente av rettssaken.

Powered by Labrador CMS