Verdensbanken mener at etiopiske myndigheters strategiske satsing på landbruket for å oppnå fattigdomsreduksjon har vært vellykket.Foto: UNPhoto

Fattigdommen stuper i Etiopia

Etiopia – bare sult, katastrofer og elendighet, sier du? Da er det på tide at du oppdaterer deg.

Publisert

Mange forbinder nok fortsatt Etiopia med tørke og sultne barn med oppblåste mager. Men ferske tall fra Verdensbanken viser at veldig mye går riktigvei i gigantlandet på Afrikas horn. Fra 2000 til 2011 sank andelen av etiopiere som lever under den nasjonale fattigdomsgrensen fra 44 prosent til 30 prosent, altså med rundt en tredjedel. Bruker man den internasjonale fattigdomsgrensen er tallene enda mer imponerende: i 2000 levde 56 prosent av den etiopiske befolkningen for under 1,25 dollar om dagen, i 2011 var det 31 prosent.

- Etiopia blir ofte feilaktig forbundet med fattigdom og elendighet, men den veksten vi har sett i løpet av det siste tiåret bør endre synet på landet, sier Ana Revenga i en pressemelding. Hun er seniordirektør i Verdensbanken.

Vekst i landbruket

Det er i første rekke veksten i landbruket som har bidratt til den kraftige reduksjonen av fattigdommen. Dette viser ifølge Verdensbanken at etiopiske myndigheters strategiske satsing på landbruket for å oppnå fattigdomsreduksjon har vært vellykket. Myndighetene har blant annet investert i infrastruktur og kunstgjødsel samt etablert egne mekanismer for å hjelpe de aller fattigste bøndene.

- Fenomenalt

At dette har virket er det liten tvil om. Mer eller mindre alle piler peker rett vei: forventet levealder i Etiopia var 53 år i 2000, i 2011 var den blitt 63 år. I 2000 var 58 prosent av barna i Etiopia underernærte, i 2011 var det 44 prosent. I 2000 manglet 70 prosent av befolkningen grunnleggende utdannelse, i 2011 var det 50 prosent. Og så videre og så videre. Etiopia har utvilsomt fortsatt mange utfordringer og mange fattige. Verdensbankens sjef i landet, Guang Zhe Chen, er imidlertid dypt imponert over forbedringene som har skjedd i løpet av bare ti år.

- Selv om Etiopia startet med et dåelig utgangspunkt, så har innvesteringene i landbruk og innvesteringer for å hjelpe de fattigste gitt fenomenale resultater både med tanke på økonomisk vekst og fattigdomsreduksjon, sier han.

Powered by Labrador CMS