Sør-Afrika kan foreløpig ikke trekke seg fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Kjennelse i Høyesterett er et nederlag for president Jacob Zuma, her under sin tale om landets tilstand i Sør-Afrikas nasjonalforsamling i forrige måned.

Sør-Afrika blir i ICC – foreløpig

Sør-Afrika vil foreløpig likevel ikke trekke seg fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Inntrykket av at mange afrikanske land er i ferd med å forlate domstolen er i ferd med å bli svekket.

Publisert

Sør-Afrikas høyesterett har påført president Jacob Zuma et nederlag. Etter en kjennelse i domstolen er Zuma nå avhengig av å få godkjenning fra nasjonalforsamlingen for sitt ønske om å trekke landet ut fra ICC, melder NTB.

Amnesty International applauderer kjennelsen og mener at den gir Sør-Afrika en mulighet til å tenke seg om én gang til.

– Det er viktigere enn noen gang at Sør-Afrika tar tilbake rollen som en forkjemper for afrikanske ofre for brudd på internasjonal lov, sier organisasjonens Afrika-direktør Netsanet Belay i en pressemelding.

– Vi oppfordrer sterkt Sør-Afrika til å slå følge med flertallet av afrikanske stater som har avvist oppfordringer om å trekke seg og som har stått rotfestet i sin støtte til ICC, sier Belay.

Nesten bare afrikanere dømt

I likhet med flere andre afrikanske land ønsket Zuma å trekke landet ut av ICC med den begrunnelse at det nesten bare er afrikanere som tiltales i domstolen. Ni av ti av ICCs etterforskninger dreier seg i dag om personer fra afrikanske land. Et av tilfellene dreier seg om forhold i Georgia, ifølge NTB.

Det som først og fremst utløste Sør-Afrikas ønske om å trekke seg, var kravet om å pågripe Sudans president Omar al-Bashir da han besøkte landet i fjor. Sør-Afrika nektet å pågripe ham, trass i at han er etterlyst av ICC.

Innkalt på teppet hos ICC

Bashir ble siktet av straffedomstolen i 2009 på grunn av anklager om krigsforbrytelser i Darfur, der 300.000 mennesker er drept og 2 millioner drevet på flukt.

ICC har kalt Sør-Afrika inn på teppet for å ikke pågripe al-Bashir, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Kravet fra ICC kom onsdag denne uke.

Stikker kjepper i hjulene

Også Burundi har sagt de vil trekke seg fra ICC, mens Kenya overveier det samme. Også i Kenya kan imidlertid domstolene sette en kjepper i hjulene.

Kenya fikk bare delvis støtte på det siste toppmøtet i Den afrikanske unionen (AU) for en strategi som åpner for at flere afrikanske land forlater ICC.

I Gambia har den nye presidenten Adama Barrow stanset prosessen med å forlate ICC. Den forrige presidenten, Yahya Jammeh, varslet i fjor høst at landet ville kutte båndene til straffedomstolen. Den avgjørelsen er nå omgjort av Barrow.

Powered by Labrador CMS