Buhangija primary school i Shinyanga, tar seg av barn med albinisme. Lærer Loyce Daudi snakker. Foto: Bashir Nkoromo
Buhangija primary school i Shinyanga, tar seg av barn med albinisme. Lærer Loyce Daudi snakker. Foto: Bashir Nkoromo

FN fordømmer angrep

FNs høykommisær for menneskerettigheter har fordømt den økende bølgen av angrep og drap på mennesker med albinisme i Øst-Afrika. Deres kroppsdeler har stor verdi i svart magi.

Publisert

Minst 15 albinoer, for det meste barn, har blitt drept, såret eller kidnappet i Tanzania, Malawi og Burundi de siste seks månedene, ifølge FN.

– Disse angrepene er ofte svært voldelige, og målgruppen er først og fremst barn, sier Zeid Ra’ad Al Hussein, FNs høykommisær for menneskerettigheter.

Albinisme er en medfødt tilstand som rammer omtrent en av 20.000 mennesker over hele verden. Det er mest vanlig i Afrika sør for Sahara og rammer en av 1400 i Tanzania. Personer med albinisme mangler pigmenter i hud, hår og øyne.

Ifølge Al Hussein er det rapportert om seks tilfeller av kidnapping og drap på personer med albinisme i Malawi de to siste månedene, sammenlignet med fire tilfeller de to siste årene.

– Barn med albinisme har sluttet å gå på skolen på grunn av risikoen for angrep, drap eller bortføring, sier han.

Ifølge FN er det flest tilfeller i Tanzania, hvor det har vært åtte angrep siden august i fjor. To personer med albinisme ble drept, én ble kidnappet og er fortsatt savnet, og to andre fikk kroppsdeler kuttet av.

– Siden januar er det rapportert om to tilfeller, blant annet et forsøk på å kidnappe en fire år gammel gutt og det grusomme drapet på ettåringen Yohana Bahati, som ble kidnappet fra sitt hjem 17. februar og senere drept og lemlestet, sier Zeid.

FN har tidligere advart om at 2015 vil bli et vanskelig år for mennesker med albinisme i Tanzania siden politikere som kjemper for en plass i valget, vil søke råd hos medisinmenn.

Al Hussein har bedt politikerne om å forhindre angrep på albinoer i alle land hvor de finnes, og gi gjerningsmenn en rettferdig dom. Det er også nødvendig å bekjempe straffrihet for kriminalitet mot personer med albinisme.

– Forbudet mot heksekraft som ble innført av Tanzanias myndigheter i januar, er et skritt i riktig retning. Det gjelder også domfellelsen av fire mennesker i Tanzania for drapet på en kvinne med albinisme i 2008, sier han.

President Jakaya Kikwete sa i sin månedlige TV-sendte tale til folket at han vil jobbe for å stoppe de makabre drapene på personer med albinisme.

Tanzania Albinism Society har kritisert regjeringen for å nøle med å innføre dødsstraff for personer som har blitt funnet skyldig i albinodrap.

– Vi ønsker at alle som er dømt for albinodrap, skal henges for å sende en sterk melding til folk om at slike angrep ikke lenger vil bli tolerert, sier leder Ernest Kimaya i Tanzania Albinism Society.

Ifølge Al Hussein lider albinoer under diskriminering og sosial utestengelse i hele verden. Han ber regjeringer om å gjøre mer for at disse personene skal få leve vanlige, produktive liv.

Vicky Ntetema, direktør i den kanadiske organisasjonen Under The Same Sun, som kjemper for albinoers rettigheter, forteller at de fleste angrepene på albinoer i Tanzania har forbindelser til lokal politikk siden enkelte politikere søker hjelp hos medisinmenn for å forbedre sine sjanser til å vinne valget.

– Når skal tanzanianere slutte å tro på medisinmenn, som bidrar til drap på personer med albinisme for å bruke deres kroppsdeler til svart magi? Når vil menneskene i landet mitt forstå at slike organer aldri vil føre til rikdom, suksess eller valgseier?, spør hun.

– Når en person med albinisme har blitt drept eller lemlestet, gjør ikke regjeringen noe som helst. Man hører ikke ledere i regjeringen som fordømmer slike kidnappinger, lemlestelser eller drap. Ingen på toppen sier noe. Regjeringen bør skamme seg, sier Ntetema.

Powered by Labrador CMS