Urfolk i begravelsen til den lokale tradisjonelle lederen Messias Kokama (53) i byen Manaus, i delstaten Amazonas 14. mai i år. Kokama, som døde av sars, var ansett som urfolkets viktigste leder i byen. Foto: Raphael Alves / EFE / NTB scanpix
Urfolk i begravelsen til den lokale tradisjonelle lederen Messias Kokama (53) i byen Manaus, i delstaten Amazonas 14. mai i år. Kokama, som døde av sars, var ansett som urfolkets viktigste leder i byen. Foto: Raphael Alves / EFE / NTB scanpix

Brasil: Dobbelt virus-sjokk i Amazonas – 21 000 registrert døde av sars

Amazonas-regionen i Brasil er rammet av en dobbel helsetragedie. I tillegg til å være svært hardt rammet av korona er også antallet døde av sars ekstremt høyt.

Publisert

Sars

Sars er en alvorlig, akutt luftveisinfeksjon, forårsaket av sarsviruset, som er et koronavirus. Viruset forårsaket en global epidemi i 2002-2003. Epidemien startet i Sør-Kina og spredte seg blant annet til Hongkong, Singapore, Taiwan og Canada. Ingen tilfeller ble diagnostisert i Skandinavia. Ved utgangen av 2003 var det rapportert 8 096 sannsynlige tilfeller med 774 dødsfall i 26 land. Kilde: Store norske leksikon

Det var avisa O Globo som søndag publiserte en reportasje om at hele 21.000 dødsfall i landet i år er registrert med sars som dødsårsak. Disse kommer i tillegg til de over 50.000 som er meldt døde som følge av covid-19. Kun USA har nå flere registrerte koronadødsfall enn Brasil.

Fra før er det antatt at det er store mørketall knyttet til koronaregistreringen, og det er uklart om de mange registrerte SARS-dødsfallene faktisk skyldes sars eller kan være feilregistreringer av korona.

En av Brasils fremste reportere og ekspert på datastøttet journalistikk, Marcelo Soares sier at antallet sars er 16 ganger høyere enn i et normalår. Det er han som har samlet datagrunnlaget for artikkelen i O Globo. Tallene er hentet ut av helsedepartementets egne tall.

I mange tilfeller er det kommuner med lave antall covid-19-dødsfall som har registrert en voldsom vekst i sars-rapporterte dødsfall. De er ikke med i den offisielle statistikken på grunn av manglende testing.

Manglende testing, svak statistikk

Soares mener at manglende testing og dårlig statistikkgrunnlag gjør det vanskelig å bekjempe epidemien i Brasil.

- Vi trenger mer informasjon. Jeg mener myndighetene bør være like åpne om sakene som klassifiseres som sars som de er med tilfellene som blir diagnostisert som covid-19, sier Soares til O Globo.

Flere studier og medierapporter peker mot at det er stor underrapportering i Brasil. For hvert tilfelle av covid-19 som rapporteres er det seks andre personer som har vært eller ikke vet at de er smittet, rapporterer nyhetsbyrået Agéncia Brasil.

- Dette er bekymringsfullt. De seks andre kan dermed ufrivillig smitte andre med sykdommen, sier Pedro Hallal, rektor ved Ufpel-universitetet som gjennomførte undersøkelsen sammen med helsedepartementet. Dette er et universitet sør i Brasil, og undersøkelsen ble utført ved deres Senter for epidemier i mai.

Amazonas-byer har flest smittede

Undersøkelsen viste da at det var mest smitte i de delstatene som omfatter Amazonasregionen. 11 av de 15 byene med høyest smittetall lå der, i tillegg til Fortaleza og Recife i nordøst-Brasil. I sør var det storbyene Rio de Janeiro og São Paulo som var verst rammet.

Ufpel-universitetet understreker er at undersøkelsen gjelder for urbane strøk og kan ikke automatisk overføres til resten av Brasil. Universitetet viser til at smitten utvikler seg forskjellig utfra boforhold og -tetthet.

Les også:

Korona: tegn på svært høy dødelighet blant urfolk i flere Amazonas-land

Powered by Labrador CMS