Omlag 105 arbeidere samlet seg tidligere i år i en aksjonsgruppe for bedre forhold ved Furukawas plantasjer. Nå får de støtte fra medlemmer av Ecuadors nasjonalforsamling Norges konsul, Marcelo Almeida, skriver nå i en sms til Bistandsaktuelt at han har gått av som Furukawa-sjef. Foto: Luis Arguello / PlanV

Parlamentarikere vil frata slaveri-anklaget norsk konsul tittelen

Medlemmer av nasjonalforsamlingen i Ecuador vil frata den norske honorære konsulen i landet tittelen. Bakgrunnen er anklager om moderne slaveri og barnearbeid i et plantasjeselskap der konsulen – nå – har gått av som direktør.

Publisert

Foran Nasjonalforsamlingen i Quito var en stor gruppe av tidligere arbeidere i firmaet Furukawa samlet. Misnøyen er tydelig.

Etter skandalen om moderne slaveri arbeider de ikke lenger for selskapet, men det er heller ikke kommet noen løsning i form av erstatning, til tross for at det er flere måneder siden ombudsmannens kritiske rapport om forholdene ble offentliggjort. Og til tross for at arbeiderne og Furukawa har sittet i forhandlinger med regjeringen som mekler.

Forhandlinger som nå får kraftig kritikk.

- Skandaløse forhandlinger

- Hvordan kan regjeringen sette seg ved forhandlingsbordet med et firma som på det groveste har brutt menneskerettighetene for et stort antall mennesker gjennom årtier. Det er skandaløst, sier Carlos Vitteri, medlem av nasjonalforsamlingen for regjeringspartiet Alianza País.

Han sitter i nasjonalforsamlingens komité for kollektive rettigheter. Medlemmene av komiteen skal møtes snart for å drøfte saken. De vil ifølge Carlos Vitteri foreta en ny inspeksjon av Furukawas plantasjer.

Vitteri sier at han vil kreve erstatning til alle som har fått sine rettigheter krenket, også bakover i tiden. Og han vil kreve på regjeringsnivå at den norske konsulen Marcelo Almeida blir fratatt sin tittel.

Furukawa-konsernets tidligere sjef Marcelo Almeida, som også er norsk konsul, kunne ikke svare journalistene på om arbeiderne hadde fått utlevert sikkerhetsutstyr. Se intervjuet med Furukawa-sjefen her: https://www.youtube.com

I februar kom den ecuadorianske ombudsmannen med en rapport som avdekker forhold med moderne slaveri i det japanskeide selskapet Furukawas plantasjer.

Furukawa produserer plantefibret abacá, som blant annet brukes i bilindustrien. Direktøren for Furukawa i Ecuador gjennom 26 år har vært Marcelo Almeida, frem til han denne uken gikk av.

I en WhatsApp-melding til Bistandsaktuelt skriver Almeida: «Jeg er ikke lenger manager i Furukawa, selskapet har akseptert min oppsigelse».

Samtidig som han har hatt sjefsjobben i det skandalebefengte selskapet, har han også tittelen som honorær konsul for Norge i Ecuador. Et embete som blant annet handler om å ivareta det kommersielle samarbeidet mellom de to landene. Da skandalen kom fram, karakteriserte utviklingsminister Dag-Inge Ulstein det som er skjedd i Ecuador som «veldig stygt og et brudd på menneskerettigheter».

- Denne saken er veldig grov, og den har vakt sterke reaksjoner i Ecuador, sa Norsk Folkehjelps seniorrådgiver Beate Thoresen til Bistandsaktuelt. Saken, som omtales som «slaveri-skandalen», er dårlig reklame for Norge, sa hun.

President-krangel

Furukawas aktiviteter ble midlertidig suspendert fra februar til mai. De fikk deretter lov til å gjenoppta arbeidet. Nye uttalelser fra ombudsmann Freddy Carrión konkluderer at «den ecuadorianske staten er medansvarlig for situasjonen med moderne slaveri, overtredelsene av menneske- og arbeidstakerrettighetene, som blant annet omfatter barnearbeid og prekære og inhumane leveforhold». Ombudsmannsinstitusjonen krever at statlige instanser øyeblikkelig griper inn overfor firmaet.

- Furukawa vil skape splittelse blant arbeiderne
José Sánchez, en eldre mann som har arbeidet Furukawa i 26 år, er også med på pressekonferansen i nasjonalforsamlingen.

- Det er ikke rent vann, ingen helsetilbud. Det er ingenting. Og vi har aldri fått så mye som en pose karameller når vi hadde bruk for noe. Vi levde som slaver, sier José Sanchez.

Den tidligere arbeideren kritiserer forhandlingene:

- Furukawa forsøker bare å snyte oss og splitte oss arbeidere. Vi er fattige og de forsøker å kjøpe oss. Vi ønsker å få jord som erstatning. Vi ønsker rettferdighet, sier den tidligere Furukawa-arbeideren.

Forholdene omkring moderne slaveri går mange år tilbake. Nå krever ombudsmannen og arbeiderne erstatning for bruddene på deres menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter.

Her kommer også en krangel mellom nåværende president Lenin Moreno og ekspresident Rafael Correo inn i bildet.

Som firma har Furukawa for få år siden mottatt anerkjennelse fra den ecuadorianske staten for sitt arbeid i landet. Så i tillegg til firmaets ansvar i saken kommer spørsmålet om politisk ansvar. Hva med alle de statlige instansene som ikke har levd opp til sitt ansvar for tilsyn og kontroll med forholdene på Furukawa?

Handler det først og fremst om de politisk ansvarlige i 2019, som ekspresident Correa hardnakket hevder? Eller handler det om også å se noen år bakover, til hvem som hadde ansvaret i perioden da Correa satt om president?

- Konsulen bør fratas sin tittel


Carlos Vitteri er fra partiet Alianza País og tilhører Correa-fløyen.

- Her er det ikke noe å forhandle om. Det er en makaber ironi at direktøren i Furukawa har rollen som konsul for Norge. De nordiske landene er kjent for å være etiske og sette respekten for menneskerettighetene i høysetet. Når vi nå kjenner disse forholdene må vi kreve på regjeringsnivå at det ikke tillates representanter som er involvert i systematiske overtredelser av menneskerettighetene og barnearbeid. Slavelignende praksis, som vi ikke kan tillate, sier Carlos Vitteri, og fortsetter:

- Firmaet er bare interessert i å betale så lite som mulig og splitte arbeiderne. En velkjent historie. Firmaet skal stenges for godt. Det er et firma som skader menneskelig verdighet og bryter landets lover. Firmaet bør legges ned og jorda deres bør gis til arbeiderne. De har gjort seg rike på skruppelløs behandling av arbeiderne. Det må stoppe. Denne situasjonen er uakseptabel i Ecuador i dag.

Jeannine Cruz er medlem av nasjonalforsamlingen og satt tidligere i komiteen for kollektive rettigheter. Hun tilhører fløyen rundt president Lenin Moreno.

- Gjennom alle disse årene er det aldri blitt holdt øye med dette firmaet. Ifølge ombudsmannens rapport er det snakk om over 1400 arbeidere som har arbeidet og levd under disse slavelignende forholdene. 80 prosent av dem har levd i ekstrem fattigdom og har praktisk talt været stengt inne uten å kunne komme ut fra plantasjene. Tidligere regjeringer og myndigheter har kjent til disse klagene, men de er blitt hysjet ned. Selvfølgelig skal firmaet straffes økonomisk. Et firma som kommer fra et annet land for å utbytte våre innbyggere. Det er svært beklagelig at det ennå ikke er blitt en løsning for arbeiderne, sier Cruz.

  • Bistandsaktuelt har i flere omganger forsøkt å få den avgåtte direktøren i Furukwa og honorær konsul for Norge i Ecuador, Marcelo Almeida i tale. Han har så langt ikke ønsket å kommentere saken.
Powered by Labrador CMS