Studenter i Dhaka holder opp plakater hvor de krever trygge skoleveier. Protestene rystet Bangladesh i mer enn ei uke. Foto: Fabeha Monir

Sett fra sør: Hvor går Bangladesh?

MENINGER: I desember er det valg på ny nasjonalforsamling i Bangladesh. Sittende statsminister Sheikh Hasina og Khaleda Zia, den fengslede lederen av det største opposisjonspartiet BNP, har begge dominert landets politikk i over to tiår. Og den bitre striden mellom de to mektige lederne har ført til årevis med vold og kaos.

Publisert

Nesten 300 tillitsvalgte og tilhengere av Bangladesh Nationalist Party (BNP) ble arrestert i februar i år da Khaleda Zia mottok dommen sin, ifølge politiet. Den 72 år gamle partilederen ble dømt til fengsel og straffarbeid i fem år for underslag fra veldedige donasjoner. Siden dommen ble avsagt har mer enn 3000 medlemmer av opposisjonspartiet blitt fengslet.

I april publiserte den tyske tenketanken Bertelsmann Foundation en rapport hvor de påstår at Bangladesh nå har fått et autokratisk styresett. Men den bangladeshiske statsministeren har avvist rapporten som «tendensiøs» og «grunnløs».

Fattigdomsreduksjon

I Hasinas ti år som statsminister i Bangladesh har hun fått ros for å ha forandret landet. Under hennes styre har Bangladesh opplevd litt av et utviklingsmirakel. Befolkningsveksten er redusert og velferden har økt. Barnedødeligheten har sunket drastisk, og alle kan gå på skolen.

Nesten alle hjem har tilgang til reint vann, og tre av fem har også toalett. Den økonomiske veksten på over seks prosent i året har ført til at forskere snakker om det bangladeshiske miraklet.

Kortvokste Ruhul Amin (34) jobber for et av departementene og hyller regjeringen

– Regjeringa har sikret rettighetene til funksjonshemmede og andre minoriteter. Jeg kan ikke takke statsministeren vår nok for å prioritere minoritetene, og jeg ser fram til et fritt valg, sier hun.

Korrupsjon

Men kritiske eksperter og menneskerettighetsaktivister aksepterer ikke at myndighetene forsvarer seg med at utviklingen har skutt fart. Selv om fattigdommen er redusert, lever fremdeles 21 millioner bangladeshere i ekstrem fattigdom, og en av tre barn under fem år er feilernært.

Sivilsamfunnet og demokratiet som helhet har en svak stilling. Korrupsjon er utbredt på alle styringsnivåer, og man trenger både penger og politiske alliansepartnere for å gjøre karriere i arbeidslivet.

Arrestasjoner

Alle, fra mannen i gata til de intellektuelle, krever ytringsfrihet. Arrestasjonen av den prisvinnende fotografen Shahidul Alam i august reiser viktige spørsmål om menneskerettigheter, ytringsfrihet og den rollen den urbane eliten burde spille i kampen for sosial rettferdighet i Bangladesh.

Alam ble arrestert for å ha kommet med «provoserende uttalelser» etter at studentprotester hadde rystet landet i mer enn ei uke. Uttalelsene kom i et intervju med den internasjonale tv-stasjonen Al Jazeera.

Slike arrestasjoner og tvungne forsvinninger er nå utbredt i Bangladesh. Til tross for at myndighetene nå øyensynlig demonstrerer for verden at de respekterer menneskerettighetene ved å ta imot millioner av rohingya-flyktninger fra Myanmar, har de blitt sterkt kritisert for måten de har håndtert student- og mediaprotestene på.

Abul Kashem (75), en pensjonert offentlig tjenestemann, tror at dersom BNP sammen med sine alliansepartnere blir tvunget til å boikotte valget på ny nasjonalforsamling, vil valget bli «like meningsløst som 2014-valget».

– Myndighetene har allerede forandret landet og økonomien for en lang periode fremover. I en slik situasjon burde det regjerende partiet ha struttet av selvtillit, men nei. Å frykte nederlag og drepe demokratiet vil ikke bringe noe godt med seg, sier han.

Powered by Labrador CMS