RASER: Mange afghanere raser mot Joe Bidens beslutning. Her fra en protest i Kabul lørdag 12 februar.

Biden-avgjørelse vekker sterke reaksjoner i Afghanistan

Afghanere fordømmer Joe Bidens beslutning om å bruke 3,5 milliarder dollar i afghanske midler til å lage et erstatningsfond for amerikanske terrorofre.

Publisert Oppdatert

Fredag undertegnet Biden en presidentordre som innebærer at verdier for om lag 7 milliarder dollar blir frigjort.

Mens halvparten skal kunne brukes til nødhjelp i Afghanistan, skal den andre halvparten avsettes til erstatning for mennesker som ble ofre for terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

Internasjonal bistand ble innstilt og milliarder av dollar som tilhører den afghanske staten, holdt tilbake etter at Taliban gjenerobret makten i Afghanistan i august i fjor.

Avgjørelsen har imidlertid vakt sterke reaksjoner i Afghanistan. Der anklages Biden for å stjele penger fra afghanere som for tiden opplever sin verste humanitære katastrofe på mange år.

— Grusom handling mot det afghanske folket

Lørdag demonstrerte afghanere i Kabul. En rekke afghanske grupper slutter seg også til den kraftige kritikken mot USAs president. I sosiale medier blir Biden beskyldt for å stjele penger fra vanlige afghanere i nød som ikke hadde noe å gjøre med 11. september-angrepet.

Ekspresidenten i Afghanistan, Hamid Karzai, ber Biden omgjøre beslutningen.

BER BIDEN ENDRE MENING: Ekspresident Hamid Karzai ber Joe Biden omgjøre beslutningen.

– Det afghanske folket er like mye ofre som familiene som mistet sine kjære. Å holde tilbake penger eller beslaglegge penger fra Afghanistans folk er urimelig og urettferdig og en grusom handling mot den afghanske befolkningen, sa Karzai på en pressekonferanse i Kabul søndag.

Karzai understreker at det er vanlige afghanere som betaler prisen for terrorangrepet mot USA, selv om mannen bak var Osama bin Laden. Han ber også amerikanerne om å anerkjenne afghanernes lidelser.

Hjelpeorganisasjoner har advart

Landets store økonomiske problemer sammenfaller med tørke og stor matmangel, og hjelpeorganisasjoner har advart om at krisen kan komme til å ta svært mange liv i en allerede utarmet befolkning.

Nesten 80 prosent av budsjettet til Afghanistans tidligere regjering ble finansiert av verdenssamfunnet. Pengene ble brukt til å betale for driften av sykehus, skoler, fabrikker og departementer.

Den desperate mangelen på penger har gjort at både tørke, underernæring og koronasmitte får enda større konsekvenser for befolkningen. Derfor er Norge positive til frigjøringen av midlene.

Kan lette situasjonen

– Norge ser svært positivt på dagens amerikanske kunngjøring om at en stor andel av de frosne afghanske milliardene skal frigjøres for bistand til Afghanistan. Det er nå avgjørende at det internasjonale samfunnet fortsetter å bidra til løsninger som letter situasjonen for de mange millioner afghanere som står i en akutt humanitær krise, sier statssekretær Henrik Thune (Ap) i Utenriksdepartementet.

Like støttende er ikke Taliban.

– Tyveri av den afghanske statens frosne midler fra USA viser menneskehetens laveste nivå og det moralske forfallet til en nasjon, skriver Talibans talsperson Mohammad Naeem på Twitter.

Powered by Labrador CMS