Kari Elisabeth Kaski (Sv), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) før første møte i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett i statsrådssalen på Stortinget. Bistand og hvor mye av bistandsbudsjettet som skal brukes på flyktninger i Norge er et av temaene partiene sliter med å bli enige om.

Budsjettforhandlingene:

Fortsatt uenige om bistand

Finanskomiteens leder Eigil Knutsen (Ap) sier det fremdeles er stor avstand på bistand i forhandlingene på Stortinget om revidert nasjonalbudsjett.

Publisert Oppdatert

Sammen med Senterpartiets finanspolitiske talsperson Geir Pollestad møtte han SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til en ny runde med forhandlinger om revidert nasjonalbudsjett tirsdag formiddag.

Etter møtet ble bistandsbudsjettet trukket fram som et vanskelig punkt.

– Samtalene fortsetter. Jeg opplever egentlig at vi har god framdrift på noen felt, og så er det andre felt hvor det gjenstår en god del, sier Knutsen til NTB.

– Og det gjenstår en god del på bistand?

– Ja, det er åpent i mediene.

Det samme bekreftes av Kaski.

– Ja, avstanden er stor der. Men det er ikke det eneste feltet avstanden er stor på, sier hun.

Flytter penger til flyktninger

Stridens eple er at regjeringspartiene har foreslått å ta nærmere 4 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet for å finansiere mottak av ukrainske flyktninger i Norge.

Det har fått både FN og hjelpeorganisasjoner til å reagere, og SV har gått inn i budsjettforhandlingene med krav om at kuttet må reverseres.

De to regjeringspartiene mener derimot at bistandsbudsjettet er godt.

– Det er et rekordstort bistandsbudsjett i 2022 som regjeringen legger opp til i sitt forslag. Utenlandsbistanden vil være 1 milliard kroner høyere enn i 2021, som også var et godt bistandsbudsjett. Så jeg er ikke enig i disse beskrivelsene, sier Knutsen.

Pollestad påpeker at regjeringen kunne ha omprioritert enda mer, men valgte ikke å gjøre det.

– Det valgte vi ikke å gjøre, nettopp fordi vi visste at dette var sensitivt for SV, men også fordi det er et engasjement i Senterpartiet og Arbeiderpartiet for det samme, sier Pollestad.

– Jeg nekter å gå med på at det å hjelpe flyktninger i Norge, ikke er bistand, sier han.

Frist nærmer seg

Forhandlingene fortsetter nå på komiténivå etter å ha blitt løftet til de parlamentariske lederne mandag kveld.

Ifølge Kaski er det ikke realistisk å nå enighet tirsdag.

– Men vi har ok samtaler i rommet, sier hun til NTB.

– Det er konstruktivt og godt, men det er ikke forløsende på noe vis. Vi er nødt til å møtes utover dagen i dag, og i morgen, vil jeg anta.

Pollestad sier han har senkede skuldre når det gjelder tidsbruken. Han viser til at Finanskomiteen ikke skal legge fram sin innstilling i saken før på fredag.

Budsjettet kommer deretter opp til votering i plenum i Stortinget fredag 17. juni. Det er siste møtedag før Stortinget tar ferie.

Powered by Labrador CMS