Ikea Foundation har i samarbeid med UNHCR designet et flatpakket
Ikea Foundation har i samarbeid med UNHCR designet et flatpakket "flyktninghus". Etter vellykket testing skal 10 000 flatpakker sendes til Irak. Foto: Ikea

Ikea-flatpakker til Irak

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bestilt 10 000 flatpakkede ”flyktninghus”. Etter 18 måneders testing er “husene”, som kan vare i opptil 20 år, klare for Irak.

Publisert

Prislappen er på 1 150 dollar hver, noe som etter dagens kurs tilsvarer 9096 norske kroner. Prislappen er tre ganger mer enn et standard UNHCR-telt. Men prototypen som er designet av Ikea har en varighet på minimum tre år under tøffe klimaforhold – og opptil 20 forhold under mer moderate forhold. 

- De koster mer i utgangspunktet, men verdien er større ettersom de varer mye lenger, uttaler Oliver Delarue, innovasjonsleder i UNHCR til IRIN. 

Han mener dette er et godt eksempel på hvordan privat og offentlig sektor sammen kan lage noe nytt.

- UNHCR burde ikke designe telt og hjem for flyktninger, vi burde bruke ekspertisen til andre. Og hvem kan være bedre til å lage flatpakkede hjem enn Ikea, sier Delarue. 

I løpet av to måneder skal den første ordren på 10 000 flatpakkede hjem sendes avgårde og monteres i leire for internt fordrevne over hele Irak. Den pågående krigen mot Den islamske staten (IS) har ført til at 2,5 millioner mennesker er drevet på flukt og lever under svært kummerlige forhold.

IS er en islamistisk militant terrorgruppe som kontrollerer store områder i Irak og Syria. IS erklærte opprettelsen av en stat ved navnet Den islamske staten i fjor. De kontrollerer områder hvor millioner av mennesker bor – og det fryktes at antall flyktninger vil øke kraftig i året som kommer. De flykter til områder som er utsatt for både kulde og sterk hete og behovet for solid beskyttelse for værelementene er stort.

Testing

Arbeidet med ¨lage “flyktning-husene” startet for fem år siden. Testing av en prototype ble startet for 18 måneder siden.40 familier i leire i Etiopia og Irak har vært med på testingen av husene som er designet for en familie på fem eller seks og har en størrelse på 17,5 kvadratmeter. 

Anders Rexare Thulin i IKEA Foundation sier til IRIN at flyktningene som har deltatt i testingen har kommet med tilbakemeldinger om hvordan det er å bo i det spesialdesignede hjemmet.

- Vi har brukt deres tilbakemeldinger i designen, sier han.

Powered by Labrador CMS