Informasjon om toaletter og hygiene formidles i form av en filmplakat i India. Foto: NTB

– Vi må bryte tabuer om mensen og toaletter

MENINGER: Hver dag må 1,7 milliarder mennesker gå på do i friluft, eller på uhygienisk og utrygg toaletter. Det øker risikoen for sykdommer, overgrep og skaper store utfordringer for jenter og kvinner som har mensen, skriver Dagfinn Høybråten på verdens toalettdag.

Publisert

Jeg som mann kan ikke få mensen, men jeg kan snakke om det. Og det er viktig, ikke minst for kvinners og jenters rettigheter.

I dag er det verdens toalettdag. Dagen markeres hvert år for å sikre at alle skal ha trygge sanitærforhold innen 2030.

Å gå på do er en forholdsvis enkel handling alle mennesker gjør flere ganger i løpet av dagen, men for mange mennesker i verden innebærer det å gå på do en stor risiko og mange utfordringer.

Syke av uhygieniske toaletter

Ferske tall fra FN og UNICEF viser at 1,7 milliarder mennesker ikke har tilgang til et trygt toalett og 494 millioner av dem har ikke toalett i det hele tatt.

Et trygt toalett er hygienisk å bruke, slik at avføring ikke kommer i kontakt med huden. I tillegg skal toalettet være privat og sikkert.

Fra våre ansatte i felt hører vi om flyktninger som ikke drikker nok vann fordi de er redde for å gå på do, og folk som har blitt syke av å gå på uhygieniske toaletter.


Frykten for å blø igjennom

Hver dag opplever kvinner og jenter å bli utsatt for overgrep. I mange av landene vi jobber i er kvinner og jenter spesielt utsatt når de skal på do. For de som ikke har tilgang til et toalett, er den eneste mulighet til å gå på do ute i friluft. Å gå på do på denne måten innebærer frykt for at noen skal se deg, eller til og med overgrep.

I mange flyktningleire og landsbyer blir toalettene ofte plassert langt fra annen bebyggelse på grunn av fare for sykdommer, lukt og at det skal være enkelt å tømme toalettene. Når kvinner og jenter må gå langt for å gå på do, øker sjansen for overgrep.

I Nigeria fortalte en 15 år gammel jente at hun ikke kunne gå på skolen når hun hadde mensen. På skolen hennes var det ikke toaletter eller bind. I frykt for å blø igjennom ble hun heller hjemme fra skolen.

- Hvis jeg blør igjennom kan jeg aldri gå tilbake til skolen, fortalte jenta.

Hun er ikke alene. Mange kvinner og jenter er ekskludert fra samfunnet på grunn av den store mangelen på tilgang til trygge toaletter, bind og hygienetjenester.

For de aller fleste kvinner og jenter i verden er menstruasjon en del av livet, en naturlig prosess som skjer hver måned. Uten menstruasjon ville ikke vi mennesker eksistert. Likevel er det et stort tabu som hindrer et verdig liv for mange kvinner og jenter.

Toaletter og menstruasjonsopplæring

Kirkens Nødhjelp jobber for å gi flere mennesker tilgang til vann, sanitær og hygiene. Dette arbeidet innebærer og gi flere mennesker tilgang til en trygg toaletter, dusjer og håndvasker. I tillegg gir vi kvinner og jenter opplæring i hvordan de kan håndtere mensen på en god og trygg måte.

I mange land vet ikke jenter hva mensen er når de får det første gang. En viktig del av arbeidet vårt er å informere jenter om dette.

Vi starteter kvinnegrupper og gir dem opplæring i å lage gjenbrukbare bind. Det skaper både inntekt for kvinnene og gjør sanitetsprodukter mer tilgjengelig på det lokale markedet.

I tillegg deler vi ut mensen- og hygienepakker med gjenbrukbare bind, undertøy og såpe.

Do og mensen på dagsorden

I dag er flertallet av verdens ledere, med makt og ressurser menn. Og mange snakker ikke åpent om menstruasjon og problemene kvinner og jenter får når de ikke har tilgang til et trygt toalett.

Vi må oppfordrer mannlige ledere til å bryte tabuer om mensen og doer, som tar fra jenter og kvinner helt grunnleggende rettigheter, og sette temaet på dagsorden.

For ingen mennesker skal bli syke, eller utsettes for overgrep når de skal på do, og ingen jenter og kvinner skal bli ekskludert fra samfunnet fordi de har mensen.

Powered by Labrador CMS