Skogvoktere fra Guajajara-stammen har tent på leiren til ulovlige tømmerhuggere. Situasjonen i disse urfolksområdene har tilspisset seg.

To urfolksledere skutt og drept i Brasil

Situasjonen tilspisser seg i Amazonas.

Publisert

Angrepet lørdag skjedde i delstaten Maranhao nordøst i Brasil. En gruppe indianere fra Guajajara-stammen gikk langs en av hovedveiene i området da ukjente gjerningsmenn åpnet ild mot dem fra en bil, bekrefter myndighetene.

Firmino Silvino Prexede Guajajara og Raimundo Guajajara ble drept. To andre ble såret da gjerningsmennene begynte å skyte fra bilen på veien mellom landsbyene Boa Vista og El Betel i Araribóia.

Medlemmene er Guajajara-stammen er kjent for sine skogvoktere som har protestert mot at deres leveområder har blitt utsatt for ulovlig tømmerhogst og avskoging.

- Gruppen av indianere var på vei tilbake fra et møte med elektrisitetsselskapet Eletronorte hvor de hadde deltatt for å snakke om sine rettigheter, skriver organisasjonen Amazon Watch, som følger utviklingen i regnskogsområdet.

Nasjonalgarden

Kampen om regnskogen har tilspisset seg under president Jair Bolsonaro. Brasils kontroversielle president ble innsatt ved årsskiftet og har gjort det klart at han prioriterer landbruk framfor miljøvern.

Noe av det første han gjorde, var å utforme et dekret der urfolksdirektoratet FUNAI blir fratatt retten til å fastsette grensene for urfolksområder. Den skulle tilfalle landbruksdepartementet.

Urbefolkningen har siden opplevd et større press fra gruvearbeidere og tømmerhoggere som ønsker å utvinne ressursene i områdene de bor i. Senest i november ble miljøverneren Paulo Paulino Guajajara drept i en skuddveksling.

Han er på langt nær den første. I september publiserte Human Rights Watch (HRW) en rapport hvor det kom fram at det har vært 28 drap, fire drapsforsøk og 40 tilfeller av drapstrusler tilknyttet regnskogen siden 2015.

Det føderale politiet etterforsker drapene, uttalte Brasils justisminister Sergio Moro på sosiale medier lørdag. Han uttalte også at han vurderer å sette inn nasjonalgarden i delstaten.

Fare for regnskogen

Regnskogsfondets leder Øyvind Eggen frykter at Bolsonaro-regjeringens retorikk fører til en mer fiendtlig holdning overfor Brasils urbefolkning. Dette får ikke bare store menneskelige konsekvenser. Det rammer også selve skogen.

- Bolsonaro har møtt mye motstand i sine forsøk på å endre det legale rammeverket rundt skogvern. Jeg håper og tror at den motstanden vil sikre at mange institusjoner og lover fortsatt er på plass når en annen president overtar, sier Eggen.

- Men urfolk er Brasils regnskogsvoktere. Når de har blitt tilkjent rettigheter til territorier, så har de vist ansvar og bevart skogen effektivt. Hvis urfolksbevegelsen svekkes, så vil en avgjørende komponent i Brasils modell for regnskogsbevaring være borte.

For å styrke urfolksbevegelsen mener Eggen at Norge må støtte arbeidet med å utvikle alternative, bærekraftige inntektskilder for de som bor i skogen.

- Det er viktig at ikke urfolk i den nåværende pressede situasjonen lar seg friste til å rydde skog og gå over til landbruk for kortsiktig gevinst. Vi får rapporter om at dette skjer, sier Eggen.

Powered by Labrador CMS