En ulovlig påsatt brann i den brasilianske regnskogen. Foto: NTB

Ap vil reforhandle handelsavtalen med Brasil – sikre vern av regnskogen

En frihandelsavtale med Brasil vil slite med å få flertall i Stortinget uten klare garantier for bevaring av regnskogen.

Publisert

Handelsavtalen mellom Efta-landene (Island, Liechtenstein, Norge og Sveits) og Mercosur-landene Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay ble vedtatt i august i fjor. Solberg-regjeringen avventer den endelige avtaleteksten.

Korona-krisen har ført til at arbeidet har gått langsomt. Samtidig har både takten i nedhoggingen av regnskogen og omfanget av brannene i Amazonas økt.

Krever reforhandling

Sist uke kunngjorde Senterpartiet gjennom et innlegg i Bistandsaktuelt at de kommer til å stemme mot denne handelsavtalen, og oppfordret andre stortingspartier om å gjøre det samme.

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, er enig i sak:

- Vi må stanse avskogingen i Amazonas. Da har jeg mer tro på å reforhandle handelsavtalen med Brasil for å få inn forpliktelser om vern av regnskog, sier hun i en kommentar til Bistandsaktuelt.

SV har tidligere signalisert at avtalen, der teksten fortsatt er hemmelig, må reforhandles for å sikre vern av regnskogen.

Parisavtalen forplikter

Avtalen er den største frihandelsavtalen som Efta har inngått. EU har en tilsvarende avtale mer Mercosur-landene.

I sommer skrev statsråd Iselin Nybø (V), som er ansvarlig for Norges frihandelsavtale med Mercosur-landene, at «når hele avtalen er gjennomgått teknisk og juridisk, vil tekstene bli gjort offentlig tilgjengelig. Regjeringen vil da ta stilling til undertegning av avtalen og, etter undertegning, fremme en proposisjon til Stortinget om samtykke til ratifikasjon.» Dette har ennå ikke skjedd.


Nybø påpekte i brevet til Stortinget at i kapittelet om bærekraftig utvikling i utkastet til frihandelsavtale mellom EFTA-landene og Mercosur-landene forplikter partene seg til å gjennomføre forpliktelsene som følger av FNs klimakonvensjon og Parisavtalen. Videre skriver hun at partene har forpliktet seg til blant annet å bekjempe ulovlig tømmerhogst. Landbruk er en viktig driver for avskoging i Amazonas, og avtalen inneholder en bestemmelse om bærekraftig landbruk, påpeker Nybø.

Regjeringen mener at frihandelsavtalene gir en ytterligere plattform for dialog og samarbeid om hvordan handel kan bidra til å ivareta arbeidstakerrettigheter, klima og miljø for å sikre en bærekraftig utvikling.

Skepsis i EU

Inntil bedre klima- og miljøregler er på plass, mener Frankrike at heller ikke EU kan signere Mercosur-avtalen.

Europeiske ledere har så langt nektet å iverksette avtalen, blant annet som følge av økningen i avskoging og voldsomme skogbranner i regnskogen Amazonas i Brasil.

- Avtaleutkastet har ingen bestemmelser for å kunne disiplinere oppførselen til Mercosur-landene i kampen mot avskoging, sier franske myndigheter i en uttalelse, ifølge NTB.

Franske myndigheter sier de europeiske landene må bli enige om hvordan de skal sikre at Mercosur-landene overholder forpliktelsene i Parisavtalen. De understreker at økt utenrikshandel heller ikke må bidra til avskogingen.

Frankrike er ikke alene om å være kritisk til avtalen, skriver NTB. Også Tysklands statsminister Angela Merkel har uttalt at hun har «store betenkninger» om avtalen med tanke på den enorme avskogingen som nå foregår i Brasil.

Merkels uttalelse kom etter at Brasils nasjonale romforskningsinstitutt nylig advarte om at avskogingen i år har økt med 35 prosent sammenlignet med 2019.

Powered by Labrador CMS