Denis Mukwege har i perioder snakket om å bli mer aktiv i politikken i DR Kongo, men det er mange med tilknytning til væpnede grupper som misliker hans internasjonale profil.
Denis Mukwege har i perioder snakket om å bli mer aktiv i politikken i DR Kongo, men det er mange med tilknytning til væpnede grupper som misliker hans internasjonale profil.

Drapstrusler mot fredsprisvinner Mukwege

Den kongolesiske legen og menneskerettighetsaktivisten Denis Mukwege er nylig blitt truet på livet. FNs høykommissær for menneskerettigheter er bekymret: – Livet hans ser ut til å være i alvorlig fare, sier hun.

Publisert

Truslene er framsatt gjennom sosiale medier, og familiemedlemmer har fått truende telefoner. De nye truslene kom etter at fredsprisvinner Mukwege brukte twitter til å fordømme en massakre. 220 mennesker ble drept ved landsbyen Kipupu i det østlige DR Kongo. Massakren skjedde i midten av juli og militsgrupper med utspring i kinyarwana-talende grupper anklages for å stå bak.

I en uttalelse sier Mukwege: “Siden 2012 og selv etter to drapsforsøk fortsetter jeg å få drapstrusler. Jeg lever ved sykehuset uten å kunne forlate stedet annet enn å for å kunne dra til utlandet. Hvem er interessert i å myrde meg?"

Han understreker at han ikke velger side i de mange konfliktene i det østlige DR Kongo, men vil forsøke å stanse alle voldshandlinger i landet. Han mener at et rettsoppgjør er avgjørende for å skape varig fred.

Ønsker rettsoppgjør

Legen Denis Mukwege er internasjonalt kjent etter at han vant Nobels fredspris i 2018 for sitt arbeid for å hjelpe kvinner rammet av seksualisert vold. Han har flere ganger krevd at overgripere stilles for retten.

Den kjente fistula-legen har skaffet seg mange fiender både i nabolandene Rwanda og Uganda og i militære kretser i DR Kongo.

Han har støttet FNs arbeid for å kartlegge menneskerettighetsbrudd i det østlige DR Kongo i årene mellom 1993 og 2003. Flere personer og grupper ble utpekt som mordere og overgripere i en omfattende rapport, men FN-rapporten ble raskt dysset ned. Personer som nå er i sentrale stillinger i de tre landene var innblandet i krigshandlinger og overgrep i den perioden.

Mukwege mener at det må etableres en internasjonal domstol for å ta for seg de aktuelle menneskerettighetsbruddene. Tilsammen 617 krigsforbrytelser og alvorlige overgrep er kartlagt av FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Ber om granskning

FNs rettighetssjef Michelle Bachelet oppfordret fredag kongolesiske myndigheter til å granske truslene mot Mukwege og stille de ansvarlige for retten.

Senteret for Mukweges arbeid er Panzi-sykehuset i byen Bukavu. Deler av sykehuset ble bygget med støtte fra Norge og Storbritannia. Flere norske organisasjoner har i lengre tid samarbeidet med Mukwege og sykehuset.

DR Kongos president, Felix Tshisekedi, sier han vi sørge for at landets sikkerhetsstyrker gir Mukwege tilstrekkelig beskyttelse.

En talsmann for FNs stabiliseringsstyrke i DR Kongo (MONUSCO),Matthias Gillman, sier til Bistandsaktuelt at det er kongolesiske myndigheter som har ansvar for "nærsikkerheten" til framtredende kongolesiske borgere.

Men MONUSCO sørger fortsatt for sikkerheten til Panzi-sykehus. FN lærer nå opp lokale politienheter for å kunne overta den vaktfunksjonen. I 2012 grep MONUSCO mer direkte inn og fikk brakt Mukwege i sikkerhet etter et attentatforsøk.

Powered by Labrador CMS