Forfatter, journalist og mangeårig Afrika-korrespondent for NRK, Tomm Kristiansen, døde søndag morgen, 72 år gammel.

– Endret vårt bilde av Afrika

Nyheten om at journalist og forfatter Tomm Kristiansen er død skaper sorg. Men selv om "stemmen fra Afrika" har stilnet, lever historiene videre. Tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson mener Kristiansens Afrika-formidling har bidratt til å endre vår oppfatning av kontinentet.

Publisert Oppdatert

Reaksjonene i aviser og sosiale medier er mange etter at tidligere NRK-journalist og forfatter Tomm Kristiansens bortgang ble kjent. Familien har opplyst til NRK at han døde søndag morgen.

Det var særlig som utenrikskorrespondent for NRK at han for mange ble kjent som «stemmen fra Afrika». Tomm Kristiansen hadde et sterkt ønske om å ta et oppgjør med det han kalte elendighetsformidling. Lyspunktene og fremskrittene skulle løftes frem.

I et intervju med Bistandsaktuelt for noen år tilbake, beskriver han hvordan han som fersk Afrika-korrespondent ble vitne til at flere land var i rivende utvikling, både politisk og økonomisk. Apartheidregimet i Sør-Afrika var under avvikling. Det ble hans misjon å dekke Afrika slik han så det - ikke uten krig og nød - men som så mye mer enn bare det.

– For ikke så mange år tilbake ble Etiopia rammet av en voldsom tørke, og tre personer døde. For mange er ikke det noe å skrive om. Men for den som vet at det ved forrige tørke døde tusenvis av mennesker, må man spørre seg: hvorfor døde så få denne gangen? I det ligger en fantastisk historie om hvordan et land har greid å forberede seg, slik at nesten ingen liv gikk tapt, sa Kristiansen til Bistandsaktuelt den gang.

Formidlet Afrika på en helt ny måte

Tidligere utviklingsminister, eks-Krf-politiker og forsker Hilde Frafjord Johnson mener Kristiansen bidro til å endre vårt bilde på Afrika.

– Tomm klarte å levendegjøre Afrika, folkene, kulturen og mangfoldet på en måte som var ulik alt som var gjort både før og etter, sier tidligere utviklingsminister, sier hun.

Frafjord Johnson fastslår at Tomm Kristiansen har hatt svært stor betydning for hvordan det norske folk har kunnet danne seg et bilde av Afrika som er mer nyansert enn stakkarsliggjøringen som preget journalistikken tidligere.

– Fra å forbinde Afrika med utsultede barn og humanitære kriser fikk vi gjennom Tomms rapporter servert en annen og mer nyansert virkelighet, om et kontinent der folk eide sin egen samtid. Han evnet å snakke med folk, enten han satt med kvinner og barn i en stråhytte på landsbygda eller han var på et presidentkontor i hovedstedene. Han viste at også folk i afrikanske land hadde kunnskap og evner og at de skjønte hva som foregikk i landene deres, sier Frafjord Johnson.

Hun framhever også at NRK-veteranen, selv om han var grunnleggende kritisk i sin journalistikk, også formidlet et bilde av makthaverne som ofte var annerledes og mer nyansert enn mange andre journalister.

– Solidariteten hans lå alltid hos de som var lengst nede på rangstigen. Likevel evnet han også å formidle et bilde av makthaverne som gjorde at folk bedre kunne forstå hvorfor de handlet som de gjorde og hvorfor de hadde blitt som de hadde blitt, sier hun på telefon fra Mosambik der hun er på jobb for European Institute for Peace.

Hilde Frafjord Johnson på The Oslo North-South Forum i Rådhuset mens hun var utviklingsminister i Bondevik II-regjeringen. Fra venstre: erkebiskop Desmond Tutu (hans kone Leah til venstre), Hilde Frafjord Johnson og Kenneth D. Kaunda, tidl. president i Zambia.

Også Liv Tørres, sjef for internasjonal avdeling i LO og tidligere blant annet generalsekretær for Norsk Folkehjelp, løfter frem hvordan Kristiansen økte kunnskapen om Afrika hos sitt publikum.

– Kanskje enda viktigere: han fikk folk til å forstå og til å utfordre sine egne fordommer om Afrika og Afrikanere. Han vil bli dypt savnet, sier hun.

– Folk gledet seg til hans historier og korrespondentbrev i helgene. Og han kunne snakke med letthet om de vanskeligste temaer: borgerkrig, massakrer, voldtekter og drap så folk skjønte hvorfor det hadde skjedd. Med enorm respekt overfor ofrene, men også lyttende til overgriperne.

– Han fortalte så vi så fargene, hørte lydene og kjente musikken i kroppen. Og alt han fortalte kom med varme og kjærlighet, fordomsfritt og med engasjement.

Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

– Selveste «Mr. Afrika»

– Tomm var jo selveste «Mr. Afrika» i moderne norsk journalistikk. Det aller viktigste han gjorde var at han levde så tett på folk, både markante ledere og vanlige folk. Han kunne med stor troverdighet formidle afrikanske stemmer til det norske radio- og tv-publikummet, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Dagfinn Høybråten.

Han mener at Tomm Kristiansen var en helt unik forteller og formidler av nyheter og bakgrunnsstoff om Afrika.

– Han var kunnskapsrik og delte raust av sin kunnskap, både om samtid, politikk, historie og kultur, sier den tidligere KrF-statsråden.

Høybråten trekker også fram hvordan Kristiansen evnet å fornye dekningen av Afrika gjennom å utfordre mange myter og fordommer. Og at Kristiansen lot seg inspirere av afrikanere han traff gjennom sine reiser.

Han forteller at NRK-journalisten hadde et nært forhold til den sørafrikanske biskopen og nobelsfredsprisvinneren Desmond Tutu.

– Det er veldig trist å høre om Tomm Kristiansens bortgang, sier generalsekretær i Redd Barna, Birgitte Lange.

– Han hadde en helt unik evne til å bringe det afrikanske kontinentet nærmere oss gjennom hans mangfoldige og levende historier. Han gikk bak overskriftene og formidlet hverdagsliv og politikk, kultur og dramatisk utvikling med stor respekt. Han gjorde oss klokere og inspirerte veldig mange.

– Så egenverdet hos folk og gjorde dem til hele mennesker

– Jeg tror ingen nordmann har gjort mer og lyktes bedre i å formidle mangfoldet i afrikanske samfunn enn Tomm Kristiansen, sier Norad-, UD- og Afrika-veteranen Asbjørn Eidhammer.

Eidhammer, som blant annet har vært ambassadør i Malawi og evalueringsdirektør i Norad, mener at Kristiansen så folk på en spesiell måte og formidlet det med varme og kjærlighet.

– Tomm så egenverdet hos folk og ressursene de hadde i seg. Gjennom reportasjene sine evnet han å gjøre dem til hele mennesker. Det brøt med bildet andre hadde formidlet av at dette var «folk i fjerne land, som levde helt annerledes enn oss».

Han var selv en aktiv anti-apartheid-aktivist på 1970- og 80-tallet og trekker også fram Kristiansens betydning for å løfte interessen og engasjementet for apartheid-motstanden og frigjøringskampen i Sør-Afrika.

– Han var en profesjonell kritisk journalist, men også sterkt engasjert i det som foregikk i Sør-Afrika. I denne saken evnet han å formidle bildet på en mye fyldigere og bedre måte enn oss i anti-apartheidbevegelsen, sier Eidhammer.

– Jeg vil huske ham som en folkekjær og dyktig formidler som hadde mye hjertevarme. Alle kunne kjenne på det engasjementet og den kjærligheten som lå bak hans rapporter fra Afrika, og jeg tror han har inspirert mange til å få en interesse for kontinentet, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Utviklingsministeren, som denne uken befinner seg på OECD-møter i Paris, sier hun satte stor pris på Tomm Kristiansens veldig personlige beretninger.

– Han var jo den ypperste representant for en generasjon av journalister som har formidlet ikke bare hendelser, men også luktene, lydene og følelsene som var der. Han gjorde Afrika så levende for oss, en enestående formidler, sier Tvinnereim.

Hun likte også at Kristiansen ga et nyansert og balansert bilde der også de gode nyhetene og framskrittene hadde en viktig plass.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

Fremragende historieforteller

– Journalistikken er blitt fattigere ved Tomm Kristiansens bortgang og våre tanker går til hans nærmeste. Han var en reporter som evnet å ta perspektivet til vanlige mennesker i afrikanske land og fikk frem et annet bilde av kontinentet. Historier om Afrika som ikke bare var fattigdom og nød, men også om et moderne kontinent i rivende utvikling, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp Henriette Killi Westhrin.

Hun viser til at Kristiansen, på samme måte som Norsk Folkehjelp, var opptatt av ulikhet.

– Han var en mann som hadde en enestående evne til å komme i kontakt med folk, fra slumbeboere til statsledere. Han hadde et unikt nedenfra-og-opp-perspektiv, men mest grunnleggende var han først og fremst en forteller av historier, og en fremragende sådan, sier Henriette Killi Westhrin generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

I perioden 2006 til 2008 var Kristiansen kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir.

Kristiansen har skrevet en rekke bøker. For to uker siden ga han ut boken «Afrika på 200 sider», som ble den 17. i rekken.

Kristiansen har også blitt hedret med en rekke priser. I 1995 fikk han Den store journalistprisen, og i 2020 ble han tildelt Kringkastingssjefens språkpris.

I 2008 hadde Tomm Kristiansen hatt permisjon fra NRK for å jobbe i FN-organisasjonen UNDP. Oppdraget var å være rådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir, tidligere geriljaleder i opprørsbevegelsen SPLA. Tomm Kristiansens ansvar var den gang å bygge opp en kommunikasjonsstrategi, holde Salva Kiir oppdatert om interne og eksterne forhold, og gi velfunderte råd til en president som hadde byttet ut militæruniform med dress - til en mann som skullle administrere en fred, ikke en krig. – Salva er viktig. Jeg må bygge opp et nasjonalsymbol, noe som binder Sør-Sudan sammen, sa Kristiansen til Dagbladet den gang. Foto: Espen Røst.
I 2008 hadde Tomm Kristiansen permisjon fra NRK for å jobbe i FN-organisasjonen UNDP, som rådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir. Kristiansens jobb var blant annet å bygge opp regjeringens kommunikasjonsstrategi, holde Salva Kiir oppdatert om interne og eksterne forhold, og gi råd til en president som hadde byttet ut militæruniform med dress. – Salva er viktig. Jeg må bygge opp et nasjonalsymbol, noe som binder Sør-Sudan sammen, sa Kristiansen til Dagbladet den gang.
I 2018 gjorde VG et intervju med Tomm Kristiansen om hans eventyrlige liv. Hjemmet i blokka på Enerhaugen er fylt opp med minner fra Afrika.
Tomm Kristiansen i Cape Town i 2018.




Powered by Labrador CMS