En fotograf fra nyhetsbyrået AFP møtte nylig de sørgende innbyggerne i landsbyen Dengelat. Omlag 150 mennesker, blant dem en stor gruppe søndagsskoleelever, ble drept 30. november i en stor massakre utført av eritreiske soldater. Foto: Eduardo Soteras / AFP / NTB

Tigray-krigen: Etiopia fortsetter å benekte grusomheter, tross økende bevis

Statsminister og fredsprisvinner Abyi Ahmed har ennå ikke innrømmet at det er begått massakrer på sivile tigrayere. Til å hjelpe seg å motsi avslørende rapporter fra menneskerettighetsorganisasjoner og presse har regjeringen etablert et omfattende propagandaapparat.

Publisert

Etter måneder med internasjonalt press har den etiopiske regjeringen tillatt begrenset tilgang for hjelpearbeidere og journalister til deler av den krigsherjede Tigray-regionen.

I kjølvannet av dette begynner det å komme stadig flere rapporter om massakrer, etnisk rensing, seksuell vold og andre forbrytelser. Ugjerningene kan trolig, i folkerettslig betydning, utgjøre krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Amnesty International publiserte 26. februar en rapport om en systematisk massakre på hundrevis av sivile i den hellige byen Axum. Eritreiske soldater sto bak. Det antas at mellom 720 og 800 sivile tigrayere ble drept i Axum-massakren.

Massakrer er utført også i andre deler av Tigray, både av regjeringsstyrker og deres allierte. Blant de største er massakren ved Maryam Dengelat-kirken (nær byen Adigrat) der opp mot 150 sivile ble drept 30. november i fjor.

Grusomheter deles på sosiale medier

I et håp om å styre den internasjonale og innenlandske opinionen i sin retning har Abyis regjering allerede for lenge siden etablert sin egen såkalte fakta-sjekk på facebook.

Tjenesten, som blant annet inspirerer Abyis allierte i internasjonale diaspora-miljøer, motsier og avkrefter artikler, rapporter og påstander som rapporteres i internasjonale medier. Statsministerens har selv oppfordret sine etiopiske tilhengere i utlandet til å ta til motmæle mot «desinformasjon» og falske nyheter om Etiopia.

Bestialske og fryktelige videoer som viser regjeringsstyrker som samler sammen og skyter sivile er de siste uker og måneder spredd via sosiale medier. (Bistandsaktuelt har sett flere av videoene, men velger å ikke publisere de grufulle scenene, red.anm.)

Noen av videoene viser soldatene fra den etiopiske hæren som skyter skadde sivile ungdommer før de kaster likene av dem over en klippe. Videoene er tatt av de etiopiske soldatene selv.

I en av videoene blir soldatene filmet mens de fjerner døde kropper og sjekker om de massakrerte sivile virkelig er døde eller ikke.

Kast dem utfor stupet

«Kast disse mennene utfor stupet. Vi har lært brutalitet av Woyane (et vanlig nedsettende ord for TPLF og tigrayere, journ.anm.). Det er ikke noe mer vi kan gjøre. Dette er slutten for dere. …. Det hadde vært perfekt hvis det var bensin her. Vi ville ha brent disse døde kroppene, slik som indere gjør.» sier soldaten på det etiopiske språket amharisk.

Flere videoer av vold og drap, angivelig filmet av etiopiske soldater selv, har de siste ukene og månedene blitt spredd på sosiale medier. (Skjermdump)

Han synes å kommandere de andre samtidig som han filmer videoen.

«De sa at Woyane ville vinne? Ja, dere ville vinne. Dere har vunnet, OK!» sier soldaten som trolig prøver å håne likene i de andre soldatenes påhør.

«Han der er død. … Skyt han der igjen, han er ikke død. Bare én kule, det er nok. Ikke sløs med kulene dine.» beordrer han.

I en annen video retter det som trolig er den samme soldaten kameraet mot en mann som allerede har falt i bakken.

«Som du ser, han her er ikke død. Han bare later som om han er død. Så jeg skal skyte ham igjen.»

Soldaten sier deretter noen utydelige ord («mor ...») til den døde før han skyter ham igjen, i hodet.

Bistandsaktuelt har spurt troverdige, ikke TPLF-tilknyttede kilder i NGO-miljøet i Tigray som har delt videoen, hvorfor de etiopiske soldatene trenger å filme den brutale massakren de begår. Kildene (som vi her velger å anonymisere, av sikkerhetsgrunner, red.anm.) mener at det er for å vise fram eget krigermot.

Fredsprisvinneren innrømmer ingenting

Regjeringen i Etiopia, med statsminister og fredsprisvinner Abyi Ahmed i spissen, har ennå ikke innrømmet at ulike militære styrker har begått og begår massakrer på sivile tigrayere.

Da regjeringen 30. november i fjor erklærte at krigen var vunnet, samtidig som regjeringsstyrker inntok regionhovedstaden Mekelle, hevdet statsministeren i en tale til at parlamentet at ikke et eneste sivilt liv hadde gått tapt under offensiven.

Til tross for økende bevis for etnisk rensing fra regjeringsstyrker, har Etiopia benektet alle rapporter som feilinformasjon. Etiopiske ambassadører har ved flere anledninger rykket ut på vegne av regjeringen og hevdet at rapporter publisert i vestlig presse var «desinformasjon».

Ingen sivile er drept under operasjonen i Tigray erklærte Etiopias statsminister Abyi Ahmed overfor parlamentet 30. november i fjor. Samme dag skjedde det en stor massakre i en kirke i landsbyen Dengelat. Den ble utført av hans allierte, den eritreiske regjeringshæren. Foto: Mulugeta Ayene / AP Photo / NTB

«Sprer løgner gjennom sine betalte hunder»

Etter at New York Times 26. februar publiserte en artikkel om etnisk rensing i Tigray, twitret Fistum Arga, Etiopias ambassadør i USA, raskt at artikkelen til New York Times var falsk.

Den britiske avisen The Telegraph publiserte 19. februar en artikkel blant annet basert på videofilm av en krigsforbrytelse begått av den etiopiske hæren. Avisen sier at videoene den har mottatt ikke er redigert og opptakene er geografisk lokalisert til et kloster i sentrum av Tigray, ifølge avisen.

Denne gang var det Etiopias ambassadør i Sveits, Zenebe Kebede, som rykket ut på regjeringens vegne. Ambassadøren kalte videoen The Telegraph omtaler som «en animert video».

«TPLF (det politiske partiet som tidligere styrte Tigray-regionen, red.anm.) og dets sympatisører gjør sitt beste for å lure folk, for å bevise at de fortsatt ikke er døde. Så de sprer løgner over alt. De samler ubrukelig informasjon, lager falske videoer gjennom animasjoner og sprer løgner gjennom sine betalte hunder. Så la oss øke hastigheten på deres død ved å avsløre løgnene deres.» lød ambassadørens udiplomatiske kommentar til historien i Telegraph.

«Basert på villedende kilder»

Uavhengig av bevisenes soliditet blir nesten alle journalister, menneskerettighetsorganisasjoner og medier som avslører krigsforbrytelsene i Tigray, nå stemplet av myndighetene som løgnere, TPLF-agenter eller fiender som ønsker å ødelegge Etiopia.

Ifølge en pressemelding fra Etiopias utenriksdepartement 26. februar sies det eksempelvis at Amnesty Internationals rapport om Axum-massakren var «basert på villedende kilder». «Amnesty-rapporten risikerer å ytterligere forsterke feilinformasjon og propaganda fra TPLF og dets kohorter», heter det i uttalelsen.

Den etiopiske menneskerettighetskommisjonen (EHRC), som selv er knyttet til myndighetsapparatet og rapporterer til landets parlament, har imidlertid innrømmet at de foreløpige undersøkelsene bekrefter Amnesty Internationals rapport.

Talte til Den afrikanske union

Statsminister Abiy Ahmed derimot er like kategorisk benektende til alle påstander om menneskerettighetsovergrep under krigsoperasjonen i Tigray. «Påstander om bevisst mishandling av innbyggere i Tigray er grunnløse og har til hensikt å så splid» sa Abiy i sin tale til Den afrikanske unionens råd for freds- og sikkerhetsråd (AUPSC) 9. mars.

I talen berører statsministeren ikke de internasjonale påstandene om overgrep og grusomheter, men gir i stedet en begrunnelse og rettferdiggjøring av krigen hans nåværende handlinger i Tigray. Det internasjonale presset mot Etiopia øker i forhold til situasjonen i Tigray.

En fotograf fra nyhetsbyrået AFP møtte sørgende mennesker i landsbyen Dengelat 26. februar i år. Massakren, begått av eritreiske soldater, skal ha skjedd i slutten av november i fjor under de første ukene av krigen. Foto: Eduardo Soteras / NTB / AFP

I den interne amerikanske regjeringsrapporten som er innhentet av New York Times heter det at de etiopiske tjenestemennene og de allierte militsene leder en systematisk kampanje for etnisk rensing i Tigray.

I en tale den 10. mars har den amerikanske utenriksministeren Anthony Blinken fordømt etnisk rensing i Tigray. «Jeg har stor forståelse for bekymringene statsministeren hadde om TPLF og dets handlinger. Men situasjonen i Tigray i dag er uakseptabel og må endres.» sa Blinken.

I et internt dokument datert 2. mars, som er lekket fra det etiopiske utenriksdepartementet, uttrykkes det bekymring for økende internasjonalt press mot landet, særlig fra USAs nye regjering. Etiopia frykter blant annet at den humanitære situasjonen vil bli brukt som argument for å behandle saken i FNs sikkerhetsråd.

TPLF lover å fortsette kampen

TPLF-ledelsen har på sin side avgitt en uttalelse 6. mars under tittelen 'Statement of the Tigray Government': «Tigrays regjeringen setter pris på den samordnede innsatsen det internasjonale samfunnet har gjort for å avsløre, fordømme og påvise ansvaret for Abiys og Isaias og deres Amhara-ekspansjonisters (statslederne i Etiopia og Eritrea, samt deres allierte i Amhara-regionen, red.anm.) onde handlinger.»

TPLF sier i uttalelsen at de er forpliktet til fred og respekt for internasjonale lover. Samtidig lover partiet og dets væpnede styrker å kjempe videre. «Regjeringen i Tigray vil fortsette å bekjempe alle fiender av folket i Tigray - til det tidspunktet at vårt folk er fullstendig frigjort fra okkupasjonen og alle gjerningsmenn for folkemord, krigsforbrytelse og forbrytelser mot menneskeheten holdes ansvarlige.»

Powered by Labrador CMS