AVSLUTTES: Etiopiske lovgivere stemte tirsdag 15. februar 2022 for å avslutte landets tre måneder lange unntakstilstand, med henvisning til den siste utviklingen i konflikten, ettersom meklingsarbeidet fortsetter å avslutte den dødelige krigen i nord. Her fra en etiopisk militærparade ved Meskel-plassen i sentrum av Addis Abeba, Etiopia 7. november 2021.

Etiopia opphever unntakstilstanden

Parlamentet i Etiopia har opphevet unntakstilstanden som ble innført i november i fjor da Tigray-opprørerne nærmet seg hovedstaden.

Publisert Oppdatert

– Parlamentet har godkjent opphevelsen av den seks måneder lange unntakstilstanden, skriver det etiopiske utenriksdepartementet på Twitter tirsdag.

Unntakstilstanden ble erklært 2. november i fjor etter at soldater fra Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) tok kontrollen over to viktige byer rundt 400 kilometer fra hovedstaden Addis Abeba.

Samtidig økte de etiopiske regjeringsstyrkene innsatsen for å presse TPFL tilbake til Tigray og for å få en slutt på den 15 måneder lange krigen.

Pågrepet

TPFL trakk seg etter hvert tilbake som følge av militæroffensiven til regjeringen, hvor det også ble brukt droner.

Tusenvis av hovedsakelig etniske tigrayere ble pågrepet under unntakstilstanden, ifølge menneskerettighetsgrupper. Mange ble løslatt etter at TPFL trakk seg tilbake i desember, men mange er fremdeles fengslet.

Krigen i Etiopia brøt ut i november 2020, og det blir antatt at flere tusen mennesker er døde, og flere millioner har blitt drevet på flukt. Selv om krigen nå har avtatt flere steder, er det fortsatt uro i den nordøstlige Afar-regionen.

Blokade

Det blir fremdeles også meldt om droneangrep mot Tigray utført av de etiopiske regjeringsstyrkene, noe som har drept flere sivile.

Det er svært vanskelig å få nødhjelp og bistand inn i Tigray-regionen, og FN har beskrevet situasjonen som en blokade mot humanitær hjelp.

Mandag sa Verdens helseorganisasjon (WHO) at de for første gang på seks måneder har fått tilgang til å sende medisinske forsyninger inn i Tigray, men at de fremdeles blir hemmet av drivstoffmangel.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS