Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa at Norge skal hjelpe, men må samarbeide med EU og EØS for å sikre at flyktninger fra Ukraina fordeles på en rettferdig måte på pressekonferansen fredag.

Norge vil ta imot flyktninger fra Ukraina

– Vi vil stille opp for Ukraina og for folk i Ukraina, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han møtte pressen før et digitalt toppmøte i NATO fredag.

Publisert Oppdatert

Norge ønsker å finne felles løsninger i EU og EØS for å sikre at flyktningene fordeles på en rettferdig måte mellom medlemslandene, kom det fram på pressekonferansen fredag.

– Vi er innstilt på å gå inn i et nordisk samarbeid om det som kan bli en fordeling over tid, slik at det ikke blir en urimelig belastning på noen få, sa Støre.

Videre fortsatte statsministeren:

– Da må Norge ta sin andel av det, ut fra en rimelig fordeling mellom europeiske land.

Et konkret tall vil han derimot foreløpig ikke komme med.

I tillegg til å åpne opp for å ta imot flyktninger, lovet regjeringen i går 200 millioner ekstra i bistand til Ukraina.

Røde Kors i gang med nødhjelp i Ukraina

Røde Kors i Ukraina er blant organisasjonene som allerede er i gang med å gi nødhjelp til folk som har gått i skjul. Organisasjonen deler nå ut mat, vann, klær og husly, opplyser Røde Kors.

Torsdag uttrykte regionrådgiver Morten Tønnessen-Krokan i Norges Røde Kors bekymring for at parter i Ukraina-konflikten ikke ville slippe til humanitær hjelp.

Fredag ettermiddag har Røde Kors i Norge vært i kontakt med sine kolleger i Ukraina, som opplyser at de har kommet i gang med arbeidet.

– Det var veldig godt å få et skikkelig livstegn fra dem. Vi forsto tidlig at sikkerheten til kollegene våre måtte komme først, og at den humanitære hjelpen måtte komme i andre rekke, sier Bjørke-Henriksen som er glad for at de har kommet raskt i gang.

Røde Kors har 2000 frivillige og 550 ansatte i alle de store byene og regionene i landet. Videre har det internasjonale Røde Kors 600 ansatte i Ukraina. Også for Røde Kors i Norge kan det bli aktuelt å sende personell, men dette er ikke avklart ennå.

Powered by Labrador CMS