En haitiansk politimann speider utover trafikken ved et polti-checkpoint i utkanten av hovedstaden Port-au-Prince. Etter flere sammenstøt mellom Haitis gjenger har stemningen i gatene i Port-au-Prince vært anspent og politiets tilstedeværelse forsterket.
En haitiansk politimann speider utover trafikken ved et polti-checkpoint i utkanten av hovedstaden Port-au-Prince. Etter flere sammenstøt mellom Haitis gjenger har stemningen i gatene i Port-au-Prince vært anspent og politiets tilstedeværelse forsterket.

Voldsomme sammenstøt mellom gjenger i Haiti

Minst 471 personer er enten drept, skadd eller savnet etter sammenstøt mellom rivaliserende gjenger i Haitis hovedstad, Port-au-Prince, den siste måneden, melder FN.

Publisert Sist oppdatert

– Det har også blitt meldt inn alvorlige tilfeller av seksuell vold mot kvinner og jenter, i tillegg blir gutter rekruttert til gjenger, heter det i en uttalelse fra FN.

Den tar for seg gjengvolden som har skjedd i Port-au-Prince mellom 8. og 17. juli. Det blir ikke spesifisert hvor mange av de 471 som er drept.

Rundt 3000 personer har flyktet fra hjemmene sine, blant dem hundrevis av barn uten foreldre, og minst 140 hus har blitt ødelagt, ifølge FN-uttalelsen.

Flere gjenger har spredt seg til områder utenfor slummen i Port-au-Prince, og disse har stått bak en rekke kidnappinger i landet. Minst 155 kidnappinger fant sted i juni, sammenlignet med 118 i mai, ifølge et analysesenter for menneskerettigheter.

Statsminister Ariel Henry har ikke kommentert voldsutbruddet i hovedstaden.

Venter på mat

Ifølge Reuters måtte hundrevis av barn søke tilflukt på en videregående skole i hovedstaden Port-au-Prince da gjengene herjet som verst.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Barn måtte søke tilflukt på en skole da gjengkriminaliteten var som verst. De voldelige sammenstøtene i landet har ført til at over 400 personer er drept og tusenvis av mennesker er på flukt.</span>
Barn måtte søke tilflukt på en skole da gjengkriminaliteten var som verst. De voldelige sammenstøtene i landet har ført til at over 400 personer er drept og tusenvis av mennesker er på flukt.

På grunn av store veiblokkeringer i hovedstaden slet foreldrene til flere av barna med å komme seg til skolen. Det gjorde at barna ble værende på skolen. Alt fra små barn til tenåringer sov på prestisjeskolen Saint-Louis de Gonzague.

– Situasjonen er svært ille. Vi venter på mer mat, da det vi har fått så langt ikke er nok til barna her, sa søster Rosemiline, som er en del av den religiøse gruppen Kizito Family, til Reuters den 22. juli.

Vil forby våpensalg

Gjengvolden i Haiti har økt betraktelig etter attentatet på president Jovenel Moïse for ett år siden.

Nylig stemte FNs sikkerhetsråd om å forby våpensalg til landet, ifølge BBC.

FN-resolusjonen, foreslått av Mexico og USA, ble vedtatt i midten av juli.

Sikkerhetsrådet oppfordrer også FNs medlemsland til å forby salg av håndvåpen, lette våpen og ammunisjon til det de omtaler som «ikke-statlige aktører».

Powered by Labrador CMS