TØRKE: Boolo Aadan (63) holder sitt ni måneder gamle barnebarn på utsiden av Mogadishu, Somalia. Tørke har gjort at tusenvis av familier i regionen må flykte fra hjemmene sine og bo i teltleire.

FN: Halvparten av Somalias barn truet av sult

Alvorlig tørke gjør at halvparten av Somalias barn risikerer akutt underernæring i år, advarer FNs barnefond Unicef: — Det er ikke lenger et spørsmål om liv vil gå tapt, men hvor mange sier Flyktninghjelpens representant i Somalia.

Publisert Oppdatert

Afrikas Horn er rammet av den verste tørken på flere tiår, og Somalia er aller hardest rammet.

Ifølge FN er hver fjerde innbygger, 4,1 millioner mennesker, nå avhengige av matvarehjelp utenfra for å overleve.

– Mange berørte familier har dager uten måltider. Våre ansatte ser hjerteskjærende konsekvenser av tørken hver eneste dag, med økende tilfeller av sykdomsutbrudd og underernæring. Særlig barn lider av forferdelig underernæring, sier Flyktninghjelpens Advocacy manager i Somalia, Will Seal til Bistandsaktuelt.

Seal forklarer at når tørken nå intensiveres, bidrar det til at naturlige vannkilder tørker ut og avlinger og husdyr dør.

Mistet 75 kyr på en natt

Fembarnsmoren Ebla Abdi har reist over 200 kilometer til en teltleir i Kismayo i sør-Somalia for å søke hjelp.

– Jeg flyktet med barna mine og kom hit, vi hadde ikke noe annet alternativ, sier Abdi til NRCs nettsted.

Markaba Bulle (90) forteller at hun har mistet hele husdyrbestanden sin:

– Hele storfeklokken min bukket under for tørken. Jeg mistet 75 kyr på en enkelt natt.

I følge data fra Protection and Monitoring Returns Network (PRMN) har 147 000 mennesker blitt fordrevet på grunn av tørke bare de siste tre månedene.Politiske spenninger mellom landets president Mohamed Abdullahi Mohamed og statsminister Mohamed Hussein Roble gjør ikke landets situasjon lettere.

– Forholdene i noen områder er forferdelige – vi ser mennesker med livstruende mangel på mat, vann og fôr til dyrene sine, samt en total kollaps av inntekten. Dette fører til fordrivelse som tvinger nesten en halv million mennesker fra hjemmene sine inn i allerede overfylte leire. Det er ikke lenger et spørsmål om liv vil gå tapt, men hvor mange, sier Seal.

Kritisk

Også Unicef forteller at situasjonen i Somalia er kritisk.

– Underernæringen er nå på et kritisk nivå. Det må straks handles. Om man venter til det blir verre, eller til det er erklært hungersnød, kan det være for sent, sier Victor Chinyama som er talsperson for Unicef i Somalia.

Barna betaler den aller høyeste prisen, og 1,4 millioner somaliske barn vil innen utgangen av året lide av akutt underernæring dersom de ikke får hjelp, ifølge Chinyama i Unicef i Somalia.

– Av disse må 330.000 få behandling for akutt, alvorlig underernæring, sier han.

ALVORLIG: Tusenvis av desperate familier har flyktet fra alvorlig tørke over store deler av Somalia, på jakt etter mat og vann i leire for fordrevne utenfor hovedstaden.

Unicef trenger øyeblikkelig 7 millioner dollar, drøyt 62 millioner kroner for å behandle kritisk underernærte barn, sier Chinyama.

Alvorlig underernærte barn kan få skader for livet og har elleve ganger så høy risiko for å dø av diaré og sykdommer som meslinger, ifølge Unicef.

Halv million på flukt

Tørken har siden november også drevet rundt 500.000 somaliere på flukt fra sine hjem, på desperat leting etter vann og mat. Disse kommer i tillegg til de 2,9 millioner internflyktningene landet hadde fra før.

Og dette er ikke første gangen Somalia opplever ekstrem tørke. I 2011 ble over en kvart million mennesker drept på grunn av tørkedrevet hungersnød. I 2016 kom advarslene om hungersnød tidligere, og flere mennesker med hjulpet tidligere, men fortsatt døde 45.000 mennesker.

– Handling er nødvendig nå for å forhindre en ny tragedie, med økonomisk støtte til å levere drikkevann, mat, husly, grunninntekt og støtte til levebrød. Dette vil hjelpe de som allerede er tvunget til å flykte, forhindre ytterligere fordrivelse og redde liv, sier Seal i Flyktninghjelpen.

Og han er ikke alene.

Flyktninghjelpens humanitære stab over hele landet rapporterer om et økende antall døde husdyr, underernærte barn, tørkerelaterte dødsfall og mennesker som søker etter hjelp. Kvinner, barn og eldre er hardest rammet.

SØKER MAT OG VANN: Somalske kvinner drevet på flukt på grunn av landets ekstreme tørke søker tilflukt i en teltleir.

Sårbart for klimaendringer

Mange av landene i regionen, som Etiopia, Sør-Sudan og Somalia, har opplevd ekstrem tørke i mange år.

Ifølge Seal i Flyktninghjelpen er Somalia en av verdens mest sårbare nasjoner for klimaendringer og konsekvensene av ekstreme værforhold.

— Klimaendringene spiller en stor rolle i det ekstremværet Somalia har opplevd. Disse hendelsene har skjedd hyppigere de siste 25 årene og bidrar til kriser som den vi står overfor i dag. Dette setter Somalia i frontlinjen av den globale klimakrisen, sier Seal.

Nå håper han at april — som vanligvis er en måned med mye nedbør i Somalia — vil bedre forholdene noe.

— Somalia får vanligvis mye regn april, som gir noe håp fremover. Men — dessverre er prognosene ikke positive, noe som betyr at Somalia kan stå overfor den lengste sekvensen med dårlig regn siden 1981. Uansett hva som skjer er skaden allerede gjort. Avlingsproduksjonen er estimert til å være 50-70 prosent under gjennomsnittet på 10 år, noe som betyr at millioner vil møte sult, avslutter Seal.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS