Kyaw Min Yu, også kjent som Ko Jimmy and Phyo Zeyar Thaw, er to av de fire menneskerettighetsaktivistene som ble henrettet av Myanmars militærjunta.

Aktivister henrettet i Myanmar:

– Vil trolig føre til økt motstand

Myanmars militærjunta har henrettet fire menneskerettighetsaktivister. Tidligere leder i Burmakomiteen Audun Aagre, som kjente én av de henrettede, er rystet.

Publisert Oppdatert

Fire menneskerettsaktivister er henrettet av Myanmars millitærjunta.

Ifølge Reuters var det hiphopartisten Phyo Zeya Thaw (41), også kjent som Maung Kyaw, demokratiforkjemperen Kyaw Min Ju (53), kjent som Ko Jimmy, Hla Myo Aung og Aung Thura Zaw, engasjert i protestbevegelsen mot juntaen, som ble henrettet ved henging.

Det er foreløpig uklart når de fire aktivistene ble henrettet.

Alle de fire demokratiforkjemperne ble dømt til døden etter at de i januar ble tiltalt for å ha hjulpet motstandsbevegelsen med å bekjempe juntaen, som tok makten etter militærkuppet i Myanmar i 2021.

Audun Aagre, tidligere leder i Burmakomiteen, mener henrettelsene i Myanmar er grufulle.

– Jeg synes dette er helt sjokkerende og utrolig trist. Dette er de første politiske henrettelsene som skjer i Myanmar siden 1974, nesten 50 år siden, sier han til Bistandsaktuelt.

Aagre kjente én av de henrettede, Ko Jimmy, personlig. Han var en sentral politisk leder helt siden opprøret i 1988.

En høy pris

Nyheten om de drepte aktivistene har blitt møtt med kritikk fra menneskerettsorganisasjoner verden rundt.

Audun Aagre er tidligere leder av Burmakomiteen.

– Ko Jimmy etterlater seg en kone, som også er politisk aktivist og har sittet i fengsel i mange år, og deres felles barn, sier Aagre, og fortsetter:

– At en person som har engasjert seg for demokrati siden 1988 og har viet hele sitt liv for demokratiet, skal betale en så høy pris, og at hans kone og barn også skal betale en så høy pris, er tragisk. Det sier dessverre alt om hva diktatoren Min Aung Hlaing og militærregimet er i stand til.

Ifølge NTB er henrettelsene gjennomført til tross for sterke internasjonale anmodninger om å la de dødsdømte demokratiforkjemperne få leve. Både FN og Kambodsja, som har formannskapet i Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN, har bedt juntaen vise nåde.

– Kom henrettelsene overraskende på deg personlig?

– Jeg og mange andre håpet og trodde at dette var en del av et politisk spill fra militære ledere, og at det kunne brukes som forhandlingskort. At de faktisk gjennomfører henrettelsene er tragisk, først og fremst for de pårørende, men også for Myanmar, sier Aagre.

Han mener det myanmarske militæret viser at de mangler kontroll på situasjonen i landet ved å gjennomføre henrettelsene.

– Militæret vil statuere et eksempel for å få slutt på motstanden mot regimet. Det er en feilvurdering – motstanden kommer ikke til å stoppe. Tvert i mot vil motstanden øke. Men det at de tar dette skrittet er et tydelig svakhetstegn. De har ikke kontroll på situasjonen og forsøker å få kontroll ved å ta i bruk den typen virkemidler.

Norge må si ifra

– Tenker du at flere får øynene opp for situasjonen i Myanmar nå?

– Ukraina står på toppen av verdens agenda, og disse hendelsene kommer ikke til å endre på det. Men jeg forventer et sterkere politisk og økonomisk press fra det internasjonale samfunnet. Det skulle bare mangle.

Kyaw Min Yu, også kjent som Ko Jimmy, snakket med journalister da han ankom flyplassen i Yangon i 2012. Ved siden av ham står kona hans, Nilar Thein, som også er menneskerettighetsaktivist, og deres barn.

Aagre mener det er viktig å se dette i en geopolitisk sammenheng. Han påpeker at Myanmar er en tydelig støttespiller for Russland og Putin.

– Putin har levert våpen til Myanmar, som er blitt brukt til å drepe over 2000 mennesker i Myanmar – vanlige folk som demonstrerte etter kuppet i 2021. Det er nødvendig med klare svar på alle forbrytelser mot menneskeheten, også ut fra egeninteresse, sier han.

USAs ambassade i Yangon gikk mandag ut og fordømte henrettelsen av fire politiske fanger i Myanmar. Ambassaden skriver på Twitter at de fire kun har utøvd sine grunnleggende friheter.

– Vi fordømmer militærregimets henrettelse av pro-demokratiske ledere og valgte tjenestemenn for å ha utøvd sine grunnleggende friheter, heter det i meldingen.

Aagre forventer at også Norge vil være tydelig i sin fordømmelse av angrepet.

– Norge, som et medlem av Norges sikkerhetsråd, må si klart ifra. Norge var en tydelig støttespiller til reformprosessen i Myanmar, og har et spesielt ansvar i å være tydelige i fordømmelsen av det som skjer i Myanmar. Jeg forventer også en uforbeholden støtte og sympati med de etterlatte, sier han.

Powered by Labrador CMS