Ingrid Vestre Haram blir ny redaksjonsleder i Bistandsaktuelt.
Ingrid Vestre Haram blir ny redaksjonsleder i Bistandsaktuelt.

Fra lokal til global: Ingrid Vestre Haram til Bistandsaktuelt

Den tidligere redaksjonssjefen i NRK Oslo og Viken har solid erfaring med å nå lesere på nett.

Publisert Sist oppdatert

– Bistandsaktuelt skriver om viktige saker, og er en publikasjon med lang historie som skal inn i nye og spennende prosesser. Denne blandingen interesserte meg, sier Ingrid Vestre Haram som i juni går inn i stillingen som redaksjonssjef i Bistandsaktuelt.

Hun kommer fra NRK Oslo og Viken, der hun har vært med å lede redaksjonen sammen med redaktør og nyhetssjef siden 2016. Før det var hun ansatt som journalist, og som redaksjonssjef har hun hatt ansvar for nett, sosiale medier og dybdejournalistikk.

Den 39 år gamle sunnmøringen har altså jobbet på alle flater i NRK-systemet: Nett, radio og TV. Nå skal hun være med å få Bistandsaktuelts journalistikk ut til nye lesere. Haram tror nettstedet kan bidra med andre perspektiver i mediehverdagen.

– Bistandsaktuelt har vært en litt annerledes stemme, en styrke jeg tror det er viktig å beholde. Redaksjonen har for eksempel kontakt med frilansere mange forskjellige steder rundt om i verden, som jeg tror kan komme med et eget blikk på de store hendelsene, sier hun.

Jorda rundt og tilbake

Haram tok journalistutdanningen i Brisbane, Australia, med fag i menneskerettigheter og internasjonal politikk. Hun var 19 år da hun dro til andre siden av jorda, og siden reisemålet var svært populært blant unge studenter Nord-Europa, jobbet hun for å få seg et nettverk som ikke bare besto av andre nordmenn og skandinaver. Etter bacheloren, tilbake i Norge, begynte hun i NRK Møre og Romsdal, før hun ble ansatt i NRK Oslo og Viken. Fra før av hadde hun erfaring fra lokalavisa Haramsnytt. Det blir altså første gang hun jobber med internasjonalt stoff som redaksjonssjef.

– Jeg har ikke jobba med utenriksjournalistikk eller bistand som fagfelt, men jeg vet mye om hvordan en kan nå publikum digitalt. Jeg tror det er der min styrke ligger, sier hun.

Bistandsaktuelt dekker ofte forhold og områder som ligger utenfor nyhetsstrømmen i de store mediene. Hva tenker du skal til for å nå bredere ut med slikt stoff?

– Jeg tror man må jobbe godt med vinklinga av innholdet, og legge opp gode publiseringsplaner for de rette kanalene. Man må vite hvilket publikum man vil nå og jobbe målretta med presentasjonen av stoffet, også opp mot nyhetsbildet, sier Haram.

Hvilke rolle kan sosiale medier spille her?

– En må være til stede på de forskjellige plattformene, og der virker det som at arbeidet er godt i gang. Sånn jeg forstår det, er det en målsetting for Bistandsaktuelt å få flere unge, globalt interesserte lesere, og det er jo der man når dem.

Zoomer ut på globusen

Haram går fra å være redaksjonssjef for Oslo og Viken til nær sagt hele verden. Hun tror det blir gøy og utfordrende å gå fra et fra lokalt dekningsområde til et globalt.

– Jeg vet at det allerede er dyktige folk i Bistandsaktuelt som er knallgode på sitt felt. Jeg vil altså ha mange å lære av, og tror jeg vil komme opp på beina på et litt større dekningsfelt enn det jeg er vant til, sier hun.

Grunnlaget for hvordan man jobber journalistisk er uansett det samme uavhengig av hva slags stoff man jobber med, påpeker hun.

– Jeg har lang erfaring med reportasjeledelse og arbeidsledelse, og føler meg trygg i den rollen. Det globale perspektivet blir veldig interessant å lære mer om.

Noen ganger kan det kanskje være en fordel å ikke være helt inne i spesifikke fagfelt, om en skal redigere for nye lesere?

– Ja, stammespråk er jo en fare uavhengig av hvilket felt man jobber med. Skal man nå et bredere publikum så må man ut av det, sier hun.

Powered by Labrador CMS