Raketter blir skutt mot Israel kort tid før våpenhvilen trådte i kraft søndag. Her undersøker sivile palestinere et hus som ble rammet av israelske angrep mot Gaza by tidligere søndag.

Norsk FN-utsending om Israel/Gaza-konflikten:

– Situasjonen er fortsatt veldig sårbar

Israelske eksperter omtaler den siste runden med trefninger med militsgrupperinger på Gaza en suksess. På Gazastripen lover Islamsk hellig krig hevn. Redd Barna uttrykker igjen bekymring for at barn havner i kryssilden.

Publisert

Luftvernsirenene gikk sør i Israel og det var angrep på Gazastripen kort tid etter at våpenhvilen trådte i kraft søndag. Våpenhvilen mellom Israel og den palestinske militsgruppen Islamsk hellig krig trådte i kraft klokka 22.30. Like etter bekreftet Israels hær at den angrep mål på Gazastripen som svar på angrep fra området tidligere.

Samtidig gikk luftvernsirenene sør i Israel. Times of Israel skriver at det 20 minutter etter våpenhvilen ble avfyrt minst en rakett nær byene Mivtahim og Sderot. Det er ikke meldt om skadde. Men en time etter at våpenhvilen trådte i kraft, ser det ut til at den overholdes, skriver avisa. Israels hær opplyser at sikkerhetsrestriksjonene for innbyggerne nær Gaza opprettholdes minst fram til mandag morgen.

Det betyr at skoler i området holdes stengt, forsamlinger er forbudt og alle må holde seg nær et bomberom.

– Fortsatt sårbar situasjon

Norske Tor Wennesland har på vegne av FN vært tett involvert i arbeidet med å få på plass våpenhvilen i Israel og på Gaza, opplyser FN. Wennesland, som er FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, har jobbet intenst og tett sammen med Egypt i meklingen, skriver kontoret hans på Twitter.

– Vi understreker vårt ønske om å gjøre alt vi kan for å få slutt på den pågående eskaleringen og sikre tryggheten og sikkerheten til sivilbefolkningen. Situasjonen er fortsatt veldig sårbar , sier Wennesland.

Israelske eksperter kaller den siste runden med trefninger med ekstremister på Gazastripen en suksess. På Gaza blir det lovet hevn etter at minst 44 palestinere, blant dem 15 barn, er blitt drept i de siste dagene. Minst 360 mennesker er såret.

Søndag kveld trådte en våpenhvile mellom Israel og gruppen Islamsk hellig krig (Jihad) i kraft. Det er denne grupperingen som har avfyrt en rekke raketter mot Israel, som igjen har ført til israelske angrep på Gazastripen. Israels hær sier angrepene har vært rettet mot gruppas lederskikkelser, men flere sivile er drept. Overlevende anklager Israel for ikke å ha gjort nok for å beskytte barn og sivile, og sier de ikke fikk advarsler før rakettene regnet ned over dem.

Kalles en suksess

Times of Israel skriver at israelske eksperter er godt fornøyd med hvordan det som kunne ha blitt en ny og langvarig krig har utspilt seg. De viser til at det er få skadde og lite skade på israelsk side, samtidig som Israel nærmest ikke måtte gi noen innrømmelser i bytte mot en våpenhvile.

Samtidig viser videoer fra Gaza at unge menn går i gatene og hyller de drepte lederne av Islamsk hellig krig som martyrer. De unge mennene roper også antisemittiske slagord og advarer om at «Mohammeds hær vil vende tilbake», skriver Times of Israel.

Begge parter har advart mot at våpenhvilen bare gjelder så lenge begge overholder den. FNs generalsekretær António Guterres ønsker våpenhvilen velkommen og sender kondolanser til ofrene for krigshandlingene.

– Han er svært trist etter tapet av liv og skader etter luftangrep på Gaza og avfyringen av raketter mot Israel, uttaler en talsperson for generalsekretæren.

FN sier at krigshandlingene har ført til en humanitær krise. Veiene inn til Gaza har vært stengt og det er strømbrudd ettersom gasskraftverket har måttet stenge ned. I tillegg er flere hundre bygninger og hjem ødelagt eller skadd, tusenvis er blitt hjemløse.

Redd Barna: Barn må aldri bli drept

Redd Barnas landdirektør i de palestinske områdene, Jason Lee, sier at ingenting rettferdiggjør at barn betaler prisen for eskaleringen.

– Barn må aldri bli drept eller kvestet. Dette er alvorlige forbrytelser mot barn og de skyldige må bli holdt ansvarlige, sier Lee.

Han påpeker at gjentagende krigshandlinger har påført barn på Gaza alvorlige psykiske helseproblemer. Han mener den eneste måten å beskytte barna på Gaza på, er å overholde våpenhvilen og søke en langvarig og bærekraftig fred.

– Fire av fem barn på Gazastripen opplyser at de lever med depresjoner, sorg og frykt og deres omsorgspersoner opplyser at tre av fem selvskader. Med hvert luftangrep eller hver rakett som blir avfyrt, blir barnas sikkerhet revet vekk under dem igjen, sier Lee.

Powered by Labrador CMS