Kirkens Nødhjelp-medarbeider Liv Snesrud har blant annet vært ansvarlig for Kirkenes Verdensråds "ledsager-program", som har hatt som mål å bidra til tryggere en hverdag for palestinere. Foto: Kirkens Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp-ansatt nektet innreise til Israel

Kirkens Nødhjelps medarbeider Liv Snesrud ble nektet innreise til Israel lørdag. Begrunnelsen var at hun hadde "bidratt til ulovlig innvandring".

Publisert

Liv Snesrud, som tidligere var Kirkens Nødhjelps (KN) landrepresentant i Palestina, ble hindret i å reise inn i Israel rett før utenriksminister Ine Eriksen Søreides besøk til landet.

En talsmann for de israelske immigrasjonsmyndighetene sier grunnen var at hun tidligere har oppgitt uriktige opplysninger i forbindelse med utstedelse av visum til andre hjelpearbeidere. Det avviser KN.

– Vi vil sterkt bestride anklager om at vår medarbeider gjennom sitt arbeid har lagt til rette for ulovlig innvandring til Israel, sier kommunikasjonssjef Håkon Haugsbø i Kirkens Nødhjelp i en uttalelse.

På celle med ti andre

Snesrud sier i et intervju med Aftenposten at hun ble plassert i en møkkete celle sammen med oppimot ti andre kvinner i flere timer. Slik hun oppfattet det var de andre kvinnene ortodokse kristne som var ankommet for å feire jul i Betlehem på den okkuperte Vestbredden.

Cirka 14 timer etter at hun ankom Ben Gurion-flyplassen, ble hun søndag morgen plassert på et fly til Frankfurt. Senere samme dag var hun tilbake i Norge.

Målet med Kirkenes Verdensråds ledsagerprogram er å overvåke mulige brudd på folkeretten og menneskerettighetene i de palestinske områdene. Rapportene sendes til FN og andre organisasjoner.

– Vi vet at Israel ikke nødvendigvis liker ledsagerprogrammet, og det er ikke første gang at noen med tilknytning til programmet er blitt nektet å komme inn i Israel, sier Snesrud til Aftenposten.

Svarteliste

Søndag offentliggjorde Israel en svarteliste over 20 organisasjoner som nektes innreise, fordi de støtter boikott av Israel. Der står ikke KN, men det gjør den norske Palestinakomiteen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun tok opp saken direkte med statsminister Benjamin Netanyahu søndag og i et møte med ministeren for regionalt samarbeid.

– Det er svært uheldig at nordmenn som kommer for å følge opp ulike programmer og bistandsprosjekter har blitt eller kan risikere å bli nektet innreise til Israel, skriver hun i en epost til NTB.

– Vi har den siste tiden sett at representanter for sivilt samfunn fra flere land, inkludert fra USA, har blitt nektet innreise til Israel. Norge stiller seg kritisk til dette, og har gitt uttrykk for det til israelske myndigheter, skriver hun.

Boikott-støtte

Svartelista omfatter organisasjoner som oppfordrer til å stanse investeringer i Israel og sanksjoner mot Israel som følge av menneskerettsbrudd mot palestinerne og okkupasjonen av Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Søreide sier hun er overrasket over offentliggjøringen av lista.

– Vi vil fortsette, sammen med andre berørte land, å ta opp vår kritikk av denne praksisen med israelske myndigheter. Vi kommer også til å fortsette å ta opp enkeltsaker.

– Isolerer palestinerne

Palestinakomiteens leder Kathrine Jensen mener innreisenekten er alvorlig.

Hun forteller at hun selv ble nektet innreise allerede i 2016, og at også andre aktivister har blitt det. Derfor er hun ikke overrasket over svartelista som israelske myndigheter offentliggjorde søndag.

– Det er stadfesting av en praksis vi har sett, men når folk har blitt nektet innreise har de ikke begrunnet det med politisk aktivisme, men sikkerhetsrisiko. Da kan ikke norske myndigheter blande seg inn, sier hun til NTB.

Jensen sier det er vanskelig for aktivister som støtter palestinerne å komme seg inn i de palestinske områdene når Israel nekter dem innreise. Man kan reise via Jordan, men det er fortsatt Israel som kontrollerer grensa, opplyser hun. Det fins også en grensekrysning mellom Egypt og Gazastripen, men Egypt og Israel har avtaler, påpeker Jensen videre.

– Vi er ikke en bistandsorganisasjon, vi er en solidaritetsorganisasjon. Det å ha dialog med palestinerne er viktig for at de ikke skal føle at de er glemt, sier hun.

Forventer norsk kritikk

Palestinakomiteens leder setter pris på at Søreide har kritisert praksisen, men sier hun forventer mer.

– Vi forventer at norske myndigheter sikrer at norske borgeres organisasjons- og ytringsfrihet ivaretas og at palestinerne har mulighet til dialog med omverdenen. Det er jo en av de mest alvorlige konsekvensene, sier Jensen.

Les også:

Direktøren som ble gjeterens ledsager og beskytter

Powered by Labrador CMS