Maria Caspar Escobar viser fram noen av kaffeplantene på gården sin i Guatemala. Foto: Utviklingsfondet.

Kaffekoppen din kommer med et ansvar

MENINGER: Visste du at kaffeplanten er en av de matplantene som rammes hardest av klimaendringer? Den er ekstremt følsom for temperaturendringer. Det kan bety dårlige nyheter for kaffekoppen din i framtiden. Heldigvis er det mulig for kaffeprodusentene å tilpasse seg et endret klima. Men det må noen være villig til å ta ansvar og betale for – særlig vi som elsker kaffe, har god råd og store klimagassutslipp.

Publisert

Kaffeprodusentene sliter med ustabile avlinger, pest og andre plantesykdommer som rammer kaffeplanene, og ustabilt vær gir dårlig tilgang til vann. Mange kaffeproduserende småbønder er nødt til å investere i klimatilpasning dersom de skal kunne fortsette å dyrke kaffe. De aller fleste av verdens 20 millioner kaffeprodusenter er småbønder, mange av dem lever i fattigdom.

Småskala kaffeprodusenter

24.mai 2020 ble en historisk dag for kaffekooperativet CODECH i Guatemala. Denne dagen ble en konteiner med sertifisert kvalitetskaffe fra deres småskala kaffeprodusenter sendt til Norge for første gang. Kjeldsberg Kaffe tok sjansen på å kjøpe en konteiner kaffe fra de ukjente produsentene, og var villig til å legge 50 dollar ekstra per sekk kaffe i potten.

Året før hadde en gruppe guatemalanske kaffebønder vært i Norge. En av de var Josefa Eveliq Hernández. Hennes aller første utenlandsreise ble til Norge, for å forsøke å selge kaffen hun og de andre i kooperativet produserer. Besøket inkluderte både debatt med utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i Oslo om klimaendringene og presentasjon av kaffen hos Kjeldsberg Kaffe i Trondheim. Denne reisen, og programmet for Norgesturen, ble mulig fordi Utviklingsfondet i en årrekke har støttet og hjulpet til med å bygge opp kaffekooperativene. Det Josefa og de andre fortalte, var at gjennom å få støtte til å sertifisere kaffen sin, både som fair trade og økologisk, så får de bedre priser slik at familiene deres får bedre livsvilkår. Josefa forteller stolt at det er hun selv som har ansvaret for alle ledd av produksjonen på sin gård.

Viktige inntekter

Kaffe er en svært viktig inntektskilde for Guatemala. Over halvparten av befolkningen er urfolk, og mange bor høyt oppe i fjellene der hvor kaffen produseres. På grunn av utbredt fattigdom, dårlige kaffetider og vanskelig markedstilgang, gir mange opp og velger å emigrere til USA i håp om et bedre liv på andre siden av grensen. Det er i stor grad menn som reiser, mens kvinner som Josefa blir igjen alene og må livnære seg av gården.

Dersom denne reisen fra høylandet i Guatemala til kaffenasjonen Norge ikke hadde funnet sted, og disse kaffeprodusentene ikke hadde klart å overbevise nettopp Kjeldsberg om å ta en sjanse og kjøpe en konteiner kaffe, så ville de måttet selge kaffen sin på det åpne markedet. Der ville prisen vært langt lavere. Allerede tjener kaffebonden mindre enn én krone for hver kaffekopp som selges på kafe. Denne økte prisen kan være avgjørende for at en kaffeprodusent klarer å investere i konkrete tiltak for klimatilpasning på sin gård, slik at hun kan fortsette å produsere kaffe.

Flere aktører som Kjeldsberg må ta sitt samfunnsansvar på alvor. Det er nå kun ti år igjen til bærekraftsmålene skal nås. Alle kluter må settes inn for at det grønne skiftet skal oppnås. Norsk politikk må i større grad legge til rette for at samarbeid mellom sivilsamfunnsorganisasjoner som Utviklingsfondet og aktører som Kjeldsberg Kaffe kan få til næringslivssamarbeid som bidrar til den triple bunnlinjen - sosialt, miljømessig og økonomisk. Det vinner vi alle på i det lange løp. Ikke minst fordi at kaffekoppen vår trues av klimaendringer. Med slike tiltak kan vi forhåpentligvis fortsette å nyte en god kopp kaffe i mange år, med god samvittighet.

Powered by Labrador CMS