Helseminister Dorothy Gwajima:- Vi vil reagere strengt mot alle som er involvert, alle steiner vil bli snudd. Foto: Kizito Makoye

Tanzania etterforsker korrupsjon i helsevesenet – 100 millioner kroner forsvunnet

Korrupsjonsetterforskning i Tanzania har avslørt at hele 11,5 millioner dollar (nesten 100 millioner kroner) som var utbetalt til anskaffelse og distribusjon av medisinsk utstyr i offentlige sykehus, har forsvunnet.

Publisert

Tanzanianske korrupsjonsetterforskere gransker nå den mystiske forsvinningen av 27 millioner tanzanianske shilling, snaut 100 millioner kroner. Sentrale personer innen helsebyråkratiet skal angivelig skal ha svindlet til seg penger ved å jukse ved anskaffelse av viktige medisiner og medisinsk utstyr til flere offentlige sykehus.

Ifølge talspersoner for Departementet for helsetjenester, kvinner, eldre og barn ble dette avslørt av en granskingskomité som regjeringen satte ned 1. februar for å etterforske mulige underslag av de nevnte offentlige midlene.

Klager fra brukere

Etterforskningen ble iverksatt etter en rekke klager fra vanlige borgere over fortsatt store mangler på medisiner og medisinsk utstyr, til tross for en mangedobling av helsebudsjettet i løpet av de siste fem årene.

De mistenkte for svindelen blir nå etterforsket av landets korrupsjonsjegere, Byrået for forhindring og bekjempelse av korrupsjon (PCCB). Svindelopplegget har gitt helsedepartementet stygge riper i lakken.

Tanzania har lenge vært gjennomsyret av korrupsjon, men fikk en sjelden hyllest fra internasjonale bistandsgivere da president John Magufuli i 2016 la om anskaffelsesprosedyrer og tettet smutthull som muliggjorde tyveri av offentlige midler i helsesystemet.

Internasjonal bistand er helt nødvendig for å dekke et gapende underskudd. Men bistanden er også avhengig av regjeringens vilje og evne til å bekjempe korrupsjon.

Brutt innkjøpsregler

Tanzanias helseminister, Dorothy Gwajima, opplyste til pressen at tjenestemenn åpenbart hadde brutt anskaffelsesreglene og i noen tilfeller medvirket til direkte tyveri av penger som var øremerket til innkjøp av medisiner. Dette skal ha skjedd ved 28 av sykehusene som var blitt etterforsket.

- Vi vil reagere strengt mot alle som er involvert, alle steiner vil bli snudd, sa hun.

Både disiplinærtiltak og kriminaletterforskning vil bli iverksatt mot de som har brutt innkjøpsreglene, la hun til. Også private selskaper som skal ha solgt medisiner og medisinsk utstyr uten å følge innkjøpsreglene vil bli etterforsket, opplyste ministeren.

Liten forbedring av helsevesenet

Ifølge 2020 Public Expenditure Review, som gjennomgår trender og mønstre i landets bevilgninger til det offentlige helsevesenet, har ikke Tanzania klart å omsette sin raske økonomisk vekst til en tilsvarende forbedring av helsetilbudet. Offentlige bevilgninger til helse hadde en svært beskjeden økning fra 2010 til 2017, fra 23,6 til 28,5 dollar per person.

Ferske studier viser at systemisk korrupsjon koblet med minkende bistand har svekket helsetilbudet ved Tanzanias offentlige sykehus. Store deler av befolkningen på landsbygda har fortsatt ikke tilgang til gode helsetjenester.

Deus Kitapondya, som er lege ved Muhimbili National Hospital, sier korrupsjonen i Afrika er dypt innvevd i hele systemet. Det gir seg også utslag i brå policy-skifter for å tiltrekke finansiering.

- Situasjonen er kritisk. Arbeidsmoralen til de som jobber i offentlige sykehus har falt på en måte som er umulig å forklare, sier han.

Powered by Labrador CMS