Tanzania halverer aids-dødsfall på ti år

Tanzania har i løpet av det siste tiåret halvert antallet dødsfall som følge av hiv/aids. Mens 64.000 døde av hiv/aids i 2010, hadde tallet i fjor falt til 32.000.

Publisert

Flere offentlige tiltak er satt inn for å stanse den dødelige sykdommen, både holdningskampanjer og spredning av antiretrovirale medisiner (ARV).

- Statistikken viser at bruken av antiretrovirale medisiner øker, samtidig som folk er mer bevisste og villige til å ta teste seg, sa Jenister Mhagama, statssekretær ved statsministerens konto, under lanseringen av en hiv/aids-kampanje i byen Dar es Salaam.

Omkring 1,6 millioner mennesker levde med hiv eller aids i Tanzania i 2018, av en befolkning på 59 millioner. Omkring 850 000 av dem får daglige doser av ARV.

I 2017 ga USA 526 millioner dollar i bistand til det østafrikanske landet for å støtte distribusjonen av de livsforlengende medisinene.

Store variasjoner

Hiv-epidemien i Tanzania påvirker alle deler av samfunnet. Heteroseksuell sex står for det store flertallet av smittetilfeller i landet (80 prosent), og kvinner er særlig sårbare. Utbredelsen av viruset varierer geografisk. I enkelte regioner er det ikke utbredt i det hele tatt, mens noen regioner har en utbredelse opp til 11,4 prosent, i Njombe i de sørlige høylandene.

Tilgang til ARV for de som er smittet har gjort viruset vesentlig mindre dødelig.

Etter anbefaling fra Verdens helseorganisasjon (WHO) har Tanzania gitt alle som tester positivt for hiv rett til umiddelbar behandling, uavhengig av deres øvrige helsetilstand. Dette har ført til en betydelig økning i dekningen av de som mottar de livsforlengende medisinene.

Færre nye smittede

Ifølge statssekretær Mhagama har andelen nye smittede falt fra syv prosent i 2003 til 47 prosent i 2017.

Hun la til at antallet smittede voksne har falt fra 110 000 i 2010 til 68 000 i fjor.

Lonard Maboko, direktør for den offentlige organet Tanzania Commission on Aids som koordinerer Tanzanias respons på hiv/aids-epidemien, sier at tanzanianere er flinkere til å la seg teste, og at de som viser seg å være smittet får behandling.

Offentlige tall viser at andelen som lar seg teste har økt fra 61 prosent i 2016 til 83 prosent i 2019. Samtidig har bruken av antiretrovirale medisiner også økt.

Powered by Labrador CMS