Hundrevis av demonstranter protesterte denne uken mot Israels behandling av palestineren Samer Arbid etter at han ble arrestert mistenkt for et terrorangrep. Demonstrasjonen foregikk nær et sykehus i Jerusalem dit Arbid ble brakt inn etter hardhendte forhør. Foto: NTB scanpix / AFP

Israelske medier: Terror-siktet jobbet for norskstøttede organisasjoner

Avisen Jerusalem Post i Israel vektlegger koblinger til norsk og internasjonal bistand i sin omtale av den mistenkte i en brutal terrorhandling. Palestineren, som hevdes å være hovedmannen, har jobbet for to norskstøttede organisasjoner, ifølge israelske kilder. Palestinere demonstrerte denne uka mot behandlingen av den mistenkte i forhør.

Publisert

Anklagene dukker opp igjen og igjen fra pro-israelske miljøer. De er blitt undersøkt gang på gang, uten at man har funnet noe som helst dokumentasjon for at det stemmer.

Trude Falch, Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp mener omtalen i den høyreorienterte avisen kan være del i en kampanje mot flere palestinske rettighetsorganisasjoner.

Det var 23. august i år at en hjemmelaget sprengladning ble utløst ved en vannkilde på Vestbredden. Kilden er et kjent og populært utfluktsmål for israelske bosettere.

Bomben drepte den 17 år gamle Rina Shnerb og skadet faren og broren hennes alvorlig. 25. september ble palestineren Samer Arbid og to andre menn arrestert av israelsk politi mistenkt for å ha stått bak terrorhandlingen.

- Arbid ledet terrorcellen, plasserte eksplosivene og utløste de idet han så familien Shnerb ankomme vannkilden, skrev den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet i en pressemelding i forbindelse med arrestasjonen.

Kobles til norsk bistand

Den engelskspråklige avisen Jerusalem Post kobler den mistenkte hovedmannen til to palestinske organisasjoner; Union of Agricultural Work Committees (UAWC) og Addameer. Begge har mottatt bistandspenger, både fra Norge og andre givere.

Ifølge avisen skal Arbid ha jobbet for begge organisasjoner. UAWC, en palestinsk organisasjon som jobber med landbruk og jordrettigheter, har siden 2016 mottatt om lag 39 millioner kroner fra Norsk Folkehjelp. Addameer, en palestinsk menneskerettighetsorganisasjon som jobber mot tortur og for innsattes rettigheter i israelske fengsler, mottok på sin side 900 000 kroner i støtte fra norsk UD i 2016.

Hovedkilden for opplysningene om bistandsfinansiering og norsk støtte er «vaktbikkjeorganisasjonen» NGO Monitor, en omstridt israelsk organisasjon som overvåker bistands- og rettighetsorganisasjoner i Det palestinske området.

NGO Monitor sier selv at den jobber med å avsløre organisasjoner som skjuler sin politiske og ideologiske agenda ved å late som de jobber for menneskerettigheter og demokrati. Kritikere hevder organisasjonen har bånd til israelsk etterretning, har en klar politisk agenda og systematisk angriper organisasjoner som den mener motarbeider Israel.

Den terrormistenkte, som nylig ble arrestert og senere forhørt av israelsk sikkerhetstjeneste, skal tidligere ha jobbet som regnskapsmedarbeider i Addameer og jobber nå i UAWC.

Brutale forhør

I artikkelen i Jerusalem Post hevdes det at Arbid også «regnes som en av lederne for PFLP i Ramallah». Frigjøringsorganisasjonen PFLP - Popular Front for the Liberation of Palestine - står på terrorlista til blant annet USA, EU, Canada og Japan. Avisen skriver også at organisasjonene UAWC og Addameer har «tette bånd» til PFLP.

- I årevis har vi advart mot europeiske regjeringers støtte til palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner som er knyttet til PFLP, som er internasjonalt registrert som en terrorgruppe. Denne ukens kunngjøringer viser at PFLP fortsatt er aktiv og dødelig, sier Gerald Steiberg til Jerusalem Post. Han er grunnlegger og øverste leder i NGO Monitor, med bakgrunn som professor i statsvitenskap.

Etter arrestasjonen sist uke ble Arbid forhørt av offiserer fra den israelske sikkerhetstjenesten Shin Beth. Offiserene hadde fått tillatelse til å bruke «ekstraordinære virkemidler», ifølge den regjeringskritiske avisa Haaretz. Slike tiltak begrunnes normalt med at det er en hastesituasjon der det foreligger en fare for ytterligere terrorhandlinger.

Som følge av det som skjedde under forhørene ble Arbid innlagt på et sykehus søndag, og tilstanden ble først rapportert å være kritisk. Onsdag ble det rapportert at Arbids tilstand var forbedret.

«Grovt torturert»?

Rettighetsorganisasjonen Addameer opplyser at Arbid etter arrestasjonen ble tatt med forhørssenteret al-Mascobiyya i Jerusalem, der det ble utstedt en ordre som innebar at han blant annet ble nektet å møte sin advokat.

Lørdag kveld ble en advokat fra Addameer informert på telefon fra en av forhørsoffiserene at Arbeed var bevisstløs, måtte ha kunstig åndedrett og var i en "kritisk tilstand", skriver Al Jazeera.

Israelske medier oppgir at «en hjerterelatert tilstand» skal ha vært årsak til innleggelsen. De siterer imidlertid også advokatene hans og organisasjonen Addameer som skriver at «Samir Arbid ble grovt torturert av israelske forhørsansvarlige. Han ble overført til sykehuset i bevisstløs tilstand og er påført flere brudd (fractures).»

Avisen Haaretz gikk knallhardt ut mot den angivelige bruken av tortur mot den terrormistenkte i en lederartikkel nylig. Flere israelske organisasjoner reagerer også. De skal nå ha bedt den israelske riksadvokaten om å etterforske hva som skjedde under forhørene av Arbid. Det opplyses også om at justisdepartementet skal ha startet en undersøkelse om hva som skjedde.

De to andre palestinerne, som Israel mistenker for terrorhandlingen, er to menn (begge 25 år) som sammen med Arbid skal ha deltatt i planleggingen og utførelsen av terrorhandlingen.

Norsk Folkehjelp: - En kampanje

Trude Falch, seksjonsleder i Norsk Folkehjelp, bekrefter at organisasjonen samarbeider med UAWC og at den terrorsiktede jobber som økonomimedarbeider i den palestinske organisasjonen.

Hun understreker også at Folkehjelpa tar avstand fra all form for terror og at både Norsk Folkehjelp og UAWC avviser at den palestinske organisasjonen har «tette bånd» til den terrorlistede organisasjonen PFPL.

- Vi har ingen mulighet til å ta stilling til om UAWCs medarbeider er skyldig i anklagene eller ikke. Det vi vet nå er at han ble arrestert på grunn av disse anklagene, og at han nå ligger hardt skadet på sykehus, trolig som følge av mishandling under forhør. Og at han ikke har fått skikkelig juridisk bistand, sier Falch.

Jevnlige anklager

- Det er anklager som dukker opp igjen og igjen fra ulike pro-israelske miljøer. Anklagene er blitt undersøkt gang på gang, uten at man har funnet noe som helst dokumentasjon for at det stemmer. Det foregår utvilsomt en konsolidert kampanje fra en rekke ulike aktører for å svekke UAWC og andre palestinske organisasjoner. Vi i Norsk Folkehjelp angripes også av de som står bak dette, bare i sommer har vi fått henvendelser med disse anklagene fra to ulike pro-israelske organisasjoner, sier Falch.

Hun presiserer at det er for tidlig å si noe om hvorvidt anklagen mot Arbid er en del av denne kampanjen.

Bistandsaktuelt har tidligere omtalt Norsk Folkehjelps utfordringer i møtet med pro-israelske aktivistorganisasjoner.

Les også: Rettskriger for Israel

Norsk Folkehjelp inngår forlik med USAID

Norske organisasjoner bør være bekymret

- I konstant forsvarsposisjon

Falch mener at det er UAWC sitt omfattende arbeid for jordrettighetene til palestinere, et meget politisert tema, som gjør at den palestinske organisasjonen angripes.

- Det er en sterk palestinsk organisasjon som bruker det israelske rettssystemet for å jobbe for palestinernes jordrettigheter. Det provoserer mange, sier hun.

Norsk Folkehjelp måtte i fjor betale 16 millioner kroner etter at de inngikk et forlik med amerikanske myndigheter for angivelig å ha brutt USAIDs anti-terror-regler. Det var den amerikanske «lawfare»- og pro-Israel-aktivisten David Abrams som trakk Folkehjelpa for retten.

- Tidkrevende

Falch forteller at denne type anklager koster organisasjonen svært mye tid og krefter.

- Det er svært krevende for oss å være mål for disse aktivistmiljøene som bruker alle midler de kan, blant annet juridiske. Vi jobber for våre verdier, mener vi har solide partnere og alt vårt på det tørre. Men vi er i konstant forsvarsposisjon, og må være enormt nøye på å gjøre ting riktig - og å kunne dokumentere det, sier hun.

Utenriksdepartementet er bedt om en kommentar, men har foreløpig ikke rukket å besvare henvendelsen.

Terroraksjonen mot 17-årige Rina Shnerb og hennes familie skjedde like ved en vannkilde på Vestbredden, som er et populært utfluktssted for israelske settlere. Kilden er et lokalt stridstema, siden lokale palestinske bønder nektes å bruke den til vanning av sine jordbruksområder. Foto: NTB scanpix /Abaca
Powered by Labrador CMS