I de fleste samfunn blir ikke barn under 15-16 år idømt fengselsstraff. Men er området du bor i under okkupasjon, er det annerledes. Israel er stolte over å kalle seg et fritt og demokratisk samfunn. Men det er ikke slik for de som er okkupert, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Ken Opprann

Hvilke skolebarn kommer og hvilke sitter i fengsel?

MENINGER: Når skolene begynner igjen i Øst-Jerusalem nå i høst er lærerne spente på hvor mange elever som kommer tilbake. Mange av elevene kan ha blitt fengslet i løpet av sommeren. Palestinske skolebarn kan havne i fengsel for å ha vist en finger til en israelsk soldat, skriver Siri Wahl-Olsen. Hun deltar i Det økumeniske ledsagerprogrammet for Palestina og Israel.

Publisert

Husain (8) elsker fotball. Idolet er Ronaldo og favorittlaget er Portugal. Hans favorittklær er trøya og shortsen han har fått, i Portugals farger. Og hans favoritt-hobby er naturligvis fotball.

Som alle de andre guttene i bydelen Silwan i Øst-Jerusalem, har han liten plass å boltre seg på. Lekeplassen er de smale gatene som er fulle av biler og folk. Også settlere, israelske bosettere som har slått seg ned her, som regel etter å ha presset de opprinnelige palestinske beboerne ut.

Den vanligste fremgangsmåten er å vise dokumenter som sier at de eller noen av deres forfedre en gang i tiden eide tomta og/eller huset. Palestinerne har som regel også papirer på at de er rettmessige eiere, og mener at mange av settlernes dokumenter er forfalsket. Ofte havner konflikten i retten, som er israelsk i de okkuperte områdene.

Utfallet er i størstedelen av sakene at palestinerne taper. De må ut, settlerne flytter inn og markerer gjerne seieren med å henge store israelske flagg på fasadene. I rettferdighetens navn hender det også at palestinere selger husene sine til settlere, ofte til god pris, for settlerne har gjerne mer penger enn palestinere flest. De som selger, blir uglesett i lokalsamfunnet, og flytter oftest til en annen del av byen.

Israelske flagg

Det er mange israelske flagg i den delen av det fattigslige og tett befolkede Silwan hvor Husain og hans familie bor. Settlerbarna og de palestinske Silwan-barna går ikke på samme skole, de leker ikke sammen heller. De snakker ikke samme språk engang. Men de klarer å krangle med hverandre, og det skjer ofte at særlig settlerungene trakasserer palestinerbarna på ulike vis. De palestinske barna er blitt formant hjemmefra om å holde seg unna settlerbarna, ellers kan de fort havne i trøbbel.

De private sikkerhetsvaktene til settlerne, eller de israelske soldatene og politifolkene, tar som regel parti med settlerne, ifølge de palestinske beboerne i Silwan (og ellers i de okkuperte områdene på Vestbredden og i det annekterte Øst-Jerusalem).

I fjor, da Husain var sju år gammel, slengte han skjellsord etter en voksen settler-kvinne ute i gata. Det tok ikke lang tid før en gruppe soldater bevæpnet med M16, et halvautomatisk våpen som de alltid bærer, dukket opp. De ble overrasket da de så den tynne, lille «forbryteren» med fotballen, og sa til settlerkvinnen at de ikke kunne arrestere ham. Han var tross alt for ung.

- Ikke vær frekk

Men Jadala Rajabi, faren til Husain, som også var kommet til stedet, fikk beskjed om å møte opp sammen med gutten på politistasjonen neste dag. Da han spurte hvordan de kunne bry seg så mye om hva en guttunge sa til en voksen kvinne, fikk han beskjed om at selv om det hadde vært en baby, ville de ha fulgt opp saken. Barn skal ikke være frekke til settlere.

Etter en times forhør ble gutten sluppet fri. Faren måtte skrive under på at Husain aldri mer skulle si noe stygt til en settler, og at han skulle passe på at dette ikke skjedde. -Skulle jeg være sikker på det, kunne jeg ikke sluppet ham ut i gatene for å leke mer, sier Jadala. Han er leder i en barne- og ungdomsklubb, Maada Centre, som er etablert i bydelen, nettopp for å holde ungene borte fra settlerne og fra gata.

Han forteller at også andre gutter i nabolaget har vært i politiets klør. En 12-åring ble arrestert for en uke, men slapp fri da foreldrene betalte en stor kausjon for ham. En vanlig tilleggsstraff er at guttene får husarrest, i noen tilfeller helt opp til et halvt år. Også Silwan-gutter på 8 og 10 år har vært arrestert, som oftest har forbrytelsen vært å rope skjellsord eller kaste stein på settlerbarn, noe også settlerbarn gjør mot palestinske barn. -Men de går fri, sier Jadala.

Bekymret

Onsdag 29. august begynner skolene igjen her i Øst-Jerusalem. Da er rektorene, særlig i ungdomsskolen og i videregående, spente på hvor mange elever de får tilbake etter sommeren. Mange av dem kan sitte i fengsel nå, etter en sommer hvor de kanskje har kjedet seg, tatt opp en stein eller vist fingeren til en israelsk soldat. Det er ofte nok til å bli arrestert.

Internasjonale menneskerettighets- og humanitære organisasjoner er bekymret over Israels bruk av fengsel til mindreårige. De oppgir at om lag 400 barn under 18 år for tiden sitter i israelske ungdomsfengsel på ulike steder i landet.

Som ledsager og observatør av menneskeretts-situasjonen i regi av EAPPI – Det økumeniske ledsagerprogrammet for Palestina og Israel – blir en av mine oppgaver de siste ukene av oppholdet i Øst-Jerusalem å følge opp elever på vei til skolen. For noen dager siden møtte jeg rektor Bassam Hallal ved Dar Al-Aytam secondary school inne i Gamlebyen.

Bassams skole har 200 elever i alderen 15 til 18 år. I løpet av det siste skoleåret var mellom 40 og 50 av dem arrestert for kortere eller lengre tid. De fleste ble arrestert på vei til skolen, fortalte han. Uten noen annen grunn enn at de er unge palestinere, blir mange av dem stoppet og ransaket. Å ha med seg et palestinsk flagg er ulovlig. Det farligste er likevel å ta opp en stein og kaste mot en soldat, noe som også skjer. Her snakker folk om fenomenet «Youth of the Stones», de avmektiges opprør mot den frustrasjonen de lever under i et okkupert område.

Ti måneders fengsel

I fjor satt flere av elevene til Bassam i fengsel i ti måneder eller mer, mens det vanlige er et par-tre dager. Men de fleste som slippes løs, blir idømt husarrest, som kan vare i flere måneder. De får lov til å gå på skolen, men må følges og hentes av en av foreldrene. Blir en ungdom med husarrest tatt på gata, kan han havne i fengsel igjen. For et par år siden ble en av hans elever skutt med såkalte dum dum-kuler, harde gummikuler som han viser oss. De er større enn jeg trodde, og de kan være svært skadelige.

Som hjemme i Norge er det mange ungdommer her som dropper ut av videregående skole. Men grunnene er ganske annerledes. Enten slutter de fordi de må jobbe og bidra til familiens økonomi, eller fordi de er i fengsel eller har husarrest.

Det er en menneskerett å få skolegang. I de fleste samfunn blir ikke barn under 15, andre steder 16 år, idømt fengselsstraff. Men er området du bor i under okkupasjon, er det annerledes. Israel er stolte over å kalle seg et fritt og demokratisk samfunn. Men det er ikke slik for de som er okkupert.

Powered by Labrador CMS