Palestinere tar del i feiringen av «Land Day», en årlig protest mot at Israel i 1976 konfiskerte store landområder fra arabiske landsbyer i Galilea.
Palestinere tar del i feiringen av «Land Day», en årlig protest mot at Israel i 1976 konfiskerte store landområder fra arabiske landsbyer i Galilea.

FN-ekspert:

Fordømmer Israels «apartheid»

En FN-ekspert langer ut mot det internasjonale samfunn for å ha tillatt at Israels okkupasjon av palestinske områder fikk utvikle seg til et apartheid-system.

Publisert

Michael Lynk, FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i de okkuperte palestinske områdene, la fredag fram sin endelige rapport til FNs menneskerettighetsråd i Genève.

– Den israelske okkupasjonen er nå i sitt 55. år uten at noen avslutning er å se, og den er bare blitt enda mer forskanset og undertrykkende, sa han.

– Dette er apartheid, sa han og pekte på «uopphørlig konfiskering av jord, stadige utvidelser av bosetninger for jøder, det dobbelte juridiske systemet, det enorme gapet i levekår mellom bosettere og palestinere, og det enorme skillet i politiske rettigheter».

Israel har hatt kontroll over Vestbredden og Øst-Jerusalem siden 1967, og rundt 700.000 jødiske bosettere bor i de to områdene, som anses for å være ulovlig okkupert i henhold til folkeretten.

Lynk erkjente at enkelte aspekter ved apartheid i Sør-Afrika mangler i det israelske systemet, blant annet forbudet mot samvær mellom raser.

På den annen side er det aspekter i Palestina som manglet i Sør-Afrika, som segregerte hovedveier, høye murer og et omfattende system av kontrollposter.

Han anklaget det internasjonale samfunn for med åpne øyne å ha latt Israel innføre et apartheid-system i en verden der apartheid ikke skulle finnes mer.

Lynk tok i bruk apartheid-begrepet etter at menneskerettighetsgrupper som Amnesty International, Human Rights Watch og israelske B'Tselem har begynt å bruke det om den israelske okkupasjonen.

Powered by Labrador CMS