Endringer i bistandsbudsjettet for 2021 gir mer penger til den globale innsatsen mot korono. Foto: NTB

Foreslår to milliarder mer til den globale kampen mot pandemien

Regjeringen foreslår at bistandsbudsjettet for 2021 endres slik at støtten til det internasjonale ACT-A-samarbeidet for å håndtere korona-pandemien økes med to milliarder kroner.

Publisert

Forslaget til Stortinget ble behandlet i Kongen i statsråd fredag. De var endringer på flere poster på Utenriksdepartementets budsjett for i år. Posten «FN og globale utfordringer» fikk en økning på 30 millioner kroner, mens det foreslås 34 millioner mer til regionsbevilgningen for Midtøsten og Nord-Afrika.

Samarbeidet som kalles Access to Covid-19 Tools Accelerator (ACT-A) fremmer likeverdig tilgang til covid-19-vaksiner, -diagnostikk og -behandling, samt investerer i nasjonale helsesystemer. Det satses også på medisener og testustyre. Norge har sammen med Sør-Afrika ledet arbeidet i ACT-A som skal fortsette fram til september 2022. Samarbeidet kom i gang i april i fjor. Det er i satt i gang et internasjonal ressursmobilisering for å kunne fortsette arbeidet.

Bedre vaksinedekning

Regjeringens forslag innebærer at den økte norske støtten kanaliserers via ACT-A-partnerne vaksinealliansen Gavi, vaksinekoalisjone CEPI, Det globale fondet for kampen mot aids, tuberkulose og malaria, Unitaid og Verdens helseorganisasjon.

I framlegget skriver Støre-regjeringen at «Auken til ACT-A vil bidra til betre vaksinedekning, testkapasitet, behandlingar og verneutstyr for helsepersonell globalt. Det vil bidra til færre dødsfall, virusmutasjonar, og redusere dei sosioøkono-miske konsekvensane.»

Økningen kommer i tillegg til den ordinære bistandsrammen for 2021. Helseposten i bistandsbudsjettet for 2021 blir på totalt 5,6 milliarder kroner.

Trenger økt innsats

Forslaget fra regjeringen kommer samme dag som nyheten om en ny covid-19-variant skal uro i verden.

Norads direktør Bård Vegar Solhjell har lenge fryktet en ny virusvariant fra et fattig land med liten vaksinedekning. Nå ber Norad-sjefen Norge og andre rike land gi bort flere vaksiner.

- Dette er det vi har vært veldig bekymret for. Fattige deler av verden, særlig Afrika, har få vaksinerte, og risikoen for nye mutasjoner blir veldig stor, sier Norad-sjef Bård Vegar Solhjell til NTB på telefon fra Ghana.

Han mener at verdens land nå må tenke globalt.

- Tenker vi ikke globalt, risikerer vi å få pandemien tilbake som en bumerang fra fattige land, sier han.

Solhjell trekker fram at Norge har gjort mye til nå, både direkte støtte til innkjøp og rettferdig distribusjon til fattige land, og donert mange vaksiner. Over 80 prosent av vaksiner og tester i fattige land er fra Covax og annen bistand, ifølge NTB.

Powered by Labrador CMS