Kenyas president Uhuru Kenyatta har i mange år angivelig bekjempet korrupsjon og arbeidet for større åpenhet i Kenya. Men nå har journalister avslørt at Kenyatta og flere i hans svært rike familie i årevis har benyttet seg av skatteparadiser for å skjule sine rikdommer. Pandora Papers viser at flere andre statsledere og politiere, med god hjelp fra vestlige banker og advokater, har gjort det sammme. Foto: Tolga Akmen/ AFP / NTB.

Kenyatta-familiens hemmelige penger avslørt av Pandora Papers

Kenyatta-familien, som har dominert Kenyas politikk siden landet ble uavhengig, har i all hemmelighet eid en rekke firmaer i skatteparadiser. Det kommer frem i en fersk lekkasje av dokumenter. 

Publisert

- Det vi eier, er tilgjengelig for offentligheten. Hvis noen kan peke på noe vi har gjort som er ulovlig, så la oss høre det, sa Kenyas president Uhuru Kenyatta i et intervju i BBC- programmet Hard Talk i 2018.

Gjennom sine åtte år som president har Kenyatta gang på gang sagt lignende ting. Han lovet kamp mot korrupsjon, mot skatteunndragelser og lovet mer åpenhet.

Nå viser imidlertid Pandora Papers, en gigantisk lekkasje bestående av nærmere 12 millioner dokumenter, at presidenten i Kenya og flere andre medlemmer av Kenyatta-familen i årevis har skjult deler av sine formuer gjennom ulike stiftelser og selskaper i skatteparadiser som Panama

Det er International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) som står bak avsløringen og som deretter har delt dokumentene med over 10 redaksjoner, inkludert E24, Aftenposten og BBC

Ifølge BBC kan Kenyatta og seks av hans familiemedlemmer knyttes til 13 ulike selskaper basert i skatteparadiser verden over.

Et av selskapene har aksjer og verdipapirer med en samlet verdi på rundt 260 millioner kroner. Det fremgår også at Kenyatta-familen eier flere eiendommer i London

«Klient 13173»

BBC og Aftenposten skriver at i Pandora papers-lekkasjen er de tidligste dokumentene tilknyttet den kenyanske presidenten er fra 2003. Gjennom lekkede dokumenter fra det panamanske advokatselskapet Alcogal kan man lese at en advokat i den sveitsiske banken Union Bancaire Privée (UBP) ba en spesialist på Panama-registreringer om å opprette en ny stiftelse som skulle få navnet Varies Foundation.

UBP er en av de største private bankene i Sveits og tilbyr ekspertise på formuesforvaltning. I 2008 var UBP blant én av flere sveitsiske banker som ble anklaget av amerikanske myndigheter for å ha hjulpet velstående amerikanere med å unngå å betale skatt.

Stiftelsen Varies Foundation skal ha blitt utformet for å forvalte og skjerme penger for de rettmessige eierne. I et nyere dokument navngis disse: Uhuru Kenyatta og moren, Ngina.

I fakturaer fra Alcogal til UBP unngår de imidlertid å bruke Kenyatta-navnet, men refererer til de to som «klient 13173».

2,7 milliarder i norsk bistand

Mye av rikdommen til Uhuru Kenyatta og de andre familiemedlemmene kan spores tilbake til den nåværende presidentens far: Jomo Kenyatta. Han var president i landet fra 1964 og fram til sin død i 1978.

I mange av disse årene bidro Norge med betydelige bistand til Kenya, blant annet var landet et såkalt hovedsamarbeidsland i norsk fra 1970 til 1990. På 90-tallet ble mye av den norske bistanden til landet stanset, blant annet på grunn av korrupsjonen og myndighetenes overgrep mot menneskerettighetene.

Men utover 2000-tallet kom den norske bistandene i gang igjen. Tall fra Norad viser at Norge i perioden 2010 til 2020 har gitt rundt 2,7 milliarder kroner i bistand til Kenya. Mesteparten av denne bistanden har gått via ikke-statlige organisasjoner samt multilaterale organisasjoner som FN og Verdensbanken. Altså ikke via den kenyanske staten.

Den norske bistanden har blant annet gått til godt styresett, til det sivile samfunnet og til konfliktforebygging.

Tony Blaid og Abdullah av Jordan

Det er ikke bare Kenyatta som har fått luftet hemmelighetene sine i offentligheten som følge av Pandora Papers. En rekke politikere, eks-politikere og statsledere har benyttet seg av selskaper i skatteparadiser.

Som for eksempel Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair. Han og kona skal ha spart rundt 3.6 millioner kroner i eiendomsskatt ved å kjøpe en eiendom i London gjennom en selskap i et skatteparadis.

Også en rekke ledere i land som mottar mye bistand har benyttet seg av selskaper i skatteparadiser.

Blant annet:

Kong Abdulla av Jordan,

Guillermo Lasso, president i Equador

Denis Sassou Nguesso, president i Republikken Kongo

Ali Bongo Ondimba, president i Gabon,

Patrick Achi, minister i Elfenbenskysten

Ikke ulovlig, men dypt problematisk.

Will Fitzgibbon er en av journalistene som har jobbet med denne saken for ICIJ.

I et radiointervju med amerikanske NPR sier han at selv om det ikke er ulovlig å bruke skatteparadiser så er det dypt problematisk med tanke på åpenhet.

- Det dokumentene viser, særlig når det gjelder ledere som kongen av Jordan, presidenten i Kenya og en del andre ledere, er den manglende åpenheten i en tid hvor politikere rutinemessige uttaler at de dedikerte til å jobbe for åpenhet og transparens, sier

Han understreker at alle som vil gjemme penger i skatteparadiser er helt avhengige av vestlige banker og finansinstitusjoner for å få det til.

- Det er vestlige land som USA, Storbritannia, Sveits og Nederland som bidrar til at dette systemet blomstrer. En korrupt minister fra et land i Latin-Amerika, Afrika eller Midtøsten kan ikke ta 10 millioner dollar og flytter det til en bankkonto i Sveits uten hjelp. Pandora Papers viser blant annet hvordan advokater i New York, i Genève og i London hele veien gir råd og hjelp til folk som vil bruke skatteparadisene, sier Fitzgibbon.

Powered by Labrador CMS