I flere europeiske land mener lokalbefolkningen at turister tar seg for mye til rette og at utleietjenester fører til husleie- og prisøkninger. Bildet er fra Barcelona. I flere deler av verden blir store turiststrømmer en belastning på naturen og kulturseverdighetene.

Er én milliard turister et gode for verdens fattige?

Bare fem prosent av verdens én milliard turister dro til Afrika i fjor. Kontinentet vil lokke flere. 27. september var verdens turismedag.

Publisert

Hvordan drar du på bærekraftig ferie?

Bistandsaktuelt har spurt Mette Solberg Fjeldheim. Hun er frilansskribent og gründeren bak Reiselykke.com. I 2017 ble hun kåret Norges beste reiseblogger under Reiselivsmessen i Oslo.

  1. Legg igjen penger lokalt

Fremfor å booke deg inn på et all inclusive hotell eller kjøpe alle utflukter gjennom hotellet eller et reiseselskap her hjemme, kan du velge å spise på flere ulike steder, benytte lokale sjåfører og andre tjenester, samt å delta på ulike guidede turer lokalt. Reis gjerne rundt og bo flere steder. Slik får flere gleden av ditt besøk og inntekten direkte blir høyere.

  1. Velg et overnattingssted som gir tilbake til lokalsamfunnet

Velg gjerne et lokalt drevet hotell eller en kjede med øko-perspektiv. Om du ønsker å bo på en internasjonal resort; bidrar de med støtte i lokalsamfunnet foruten lokale arbeidsplasser? Som å støtte en skole, en landsby eller kjøpe møbler og interiør lokalt produsert? Informasjon om dette finnes ofte på hotellets nettside.

  1. Ikke gi penger til tiggende barn

Økt turisme kan medføre en kjærkommen inntekt for en familie, men ved å gi til tiggende barn, kan vårt bidrag innebære flere negative konsekvenser enn positive - som at barn sendes ut for å tigge penger fra turister fremfor å gå på skolen. Finn heller en lokal organisasjon hvis formål du ønsker å støtte.

  1. Reis utenfor sesong

Besøk de mest populære turistattraksjonene når det er færre turister og muligheten for å gjøre skade lokalt er mindre. Følg gjeldende regler og ta hensyn til lokale bestemmelser.

  1. Respekter lokale skikker og kultur

Husk at vi er gjester i landet vi besøker. Ta hensyn til skikk og bruk og sett deg inn i regler for besøk ved hellige steder, strandbekledning og forventninger til opptreden i det offentlige rom.

Elefanten i rommet når det gjelder bærekraftig turisme er selvfølgelig flytrafikken, noe man på ingen måte kan si er miljømessig bærekraftig.

Anne Gry Sturød, forsker

I fjor var det over én milliard mennesker som pakket sokker, undertøy og drømmer i en koffert for å reise på ferie.

Og det blir enda flere om noen år: Verdens turismeorganisasjon (UNWTO) melder at 1,2 milliarder reisende vil bli til 1,8 milliarder innen 2030. Kritikere frykter at det kan koste kloden dyrt.

2017 er FN-året for bærekraftig turisme, og skal feires i Qatar senere i år. Blant målene for FN-satsingen har vært å skape et grønt skifte i den globale turismen og å sørge for at mer penger havner i lokale økonomier.

– "Bærekraftig turisme" et ullent begrep. Det blir brukt og misbrukt i mange ulike sammenhenger. Det man først må stille spørsmål ved er «bærekraftig i forhold til hva?» . I begrepet ligger ideen om at man skal ta hensyn til økonomiske forhold, natur og miljø, sosiale og kulturelle forhold. Å oppfylle alle disse aspektene innenfor turisme er svært krevende, kanskje også umulig, sier samfunnsgeograf og høgskolelektor Anne Gry Sturød til Bistandsaktuelt. Hun jobber på Høgskolen i Sørøst Norge.

”Overturisme”

Turistnæringen står for syv prosent av verdens eksport av varer og tjenester, ifølge FN. Det anslås at turisme i dag genererer en omsetning på 16 milliarder kroner – hver dag! Og turismen er en av verdens raskest voksende næringer.

I Europa presses myndighetene flere steder til å sette foten ned; presset på både naturen og lokalbefolkningen blir for stort. Noen steder er det gått så langt at det har vært demonstrasjoner mot turisme. Folk trenger inntektene – men prisen blir for høy. Infrastrukturen knekker sammen. Det er gått så langt at World Travel and Tourism Council (WTTC) har bestilt en rapport om hvordan ”overturismen” kan håndteres.

– Det haster å finne løsninger, melder WTTC.

Alarmen i Europa har gått på steder som Barcelona og Mallorca. På den franske rivieraen er det så godt som umulig å få leid en bolig på helårsbasis; når sommeren kommer drar nordmenn, svensker og dansker som eier boliger i syden inn flere titalls tusen kroner hver måned – med utleie til sine egne landsmenn. På vinteren skalkes lukene og småstedene er forlatt.

– Det gjør noe med hele samfunnsstrukturen, sier franskmenn Bistandsaktuelt har pratet med.

Vanedyr

Mye tyder på at vi liker å returnere til de samme stedene; Paris, Barcelona, London. Turister er vanedyr – noe som også vises på totalbelastningen turismen medfører mange steder.

Dette er topp ti listen over fjorårets mest populære reisemål:

  • Frankrike – 82,6 millioner turister
  • USA – 75,6 millioner turister
  • Spania – 75,6 millioner turister
  • Kina – 59,3 millioner turister
  • Italia – 52,4 millioner turister
  • England – 35,8 millioner turister
  • Tyskland – 35,6 millioner turister
  • Mexico – 35,0 millioner turister
  • Thailand – 32,6 millioner turister
  • Tyrkia – 39,5 millioner ( tall fra 2016 ikke tilgjengelige)

(Kilde: UNWTO)

Hva så med, Afrika? Regionen med deilig klima, historien om de første mennesker på jorden, flotte savanner, et unikt dyreliv og nydelige strender, men også rommer noen av verdens fattigste land? Får den også sin fortjente andel av verdensturismen?

Ikke ett afrikansk land er på topplisten. Men flere land har en økende tilstrømning. Tall viser for eksempel at Sierra Leone er en av verdens reisedestinasjoner som vokser raskest – regnet i prosentvis økning. Det er UNWTO som melder dette.

Skremmebildene som ikke forsvinner

Seniorforsker Morten Bøås, ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), mener Sierra Leone er et land som burde vært attraktivt for turister som vil gå utenfor allfarvei. Du finner blant annet Vest-Afrikas høyeste fjell, Bintumani og det som hevdes å være noen av verdens vakreste strender. Men landets nære historie - med stikkord som borgerkrig, bloddiamanter og ebola - ødelegger.

– Da bildene fra borgerkrigen begynte å avta, kom ebola. Bildene denne sykdommen skapte kommer til å sitte i lenge. Jeg tror ikke det er noe poeng for Sierra Leone å investere i turistreklame utenlands på lang tid. I et lite land som Sierra Leone kunne turisme utgjort en forskjell, selv om det ikke vil være redningen for økonomien, kommenterer Bøås.

Naivt

Samtidig er det mange som ønsker å dra til det uoppdagede – i den grad det finnes i dag. 58 millioner turister besøkte det afrikanske kontinentet i 2016. Det er en økning på åtte prosent.

En sterk fremgang, påpeker UNWTO som fremhever at både konflikt og ebola-utbruddet skremte mange fra å reise de to foregående årene. Ikke overraskende er det Sør-Afrika, Kenya og Tanzania som er blant de mest populære feriemålene. Hjelper det at FN har satset på et «eget» år for bærekraftig turisme? Og vil det hjelpe verden til å nå bærekraftsmålene?

– At vi vil komme til å se en massiv vekst i turisme rettet mot verdens fattigste stater til at denne sektoren vil spille en nøkkelrolle i å nå FNs bærekraftsmål, mener jeg er naivt. Til det er behovene altfor store. Men for noen mindre fattige stater med relativt liten befolkning kan turisme spille en stor viktig rolle, sier Morten Bøås.

Elefantene i rommet

Flere turister betyr mer penger. Mer penger betyr økonomisk vekst. Men turisme er et komplekst fenomen.

– Elefanten i rommet når det gjelder bærekraftig turisme er selvfølgelig flytrafikken, noe man på ingen måte kan si er miljømessig bærekraftig, sier høgskolelektor Sturød.

– Har FN kommet noe lenger i å finne løsninger på disse spørsmålene gjennom dette året?

– Jeg tviler på at FN kan bidra til konkrete løsninger på spørsmålene. Men jeg tror de oppnår mye ved å sette fokus på spørsmålene som knytter seg til bærekraftig turisme og gjør det til et tema som settes på dagsorden, sier Sturød.

Råd for bærekraftig turisme

FNs tre nøkkelråd:

  • respektér naturen
  • respektér kulturen
  • respektér gjestfriheten

– Vi snakker om en global styrke som kan skape forandring; 1,8 milliarder reisende utgjør alle sammen en mulighet. Til å gjøre denne verden til et bedre sted med en bærekraftig utvikling. Turisme er en viktig katalysator for økonomisk vekst, sier UNWTOs generalsekretær Taleb Rifai i en uttalelse.

Økonomisk vekst er vanligvis bra for utvikling, men et viktig spørsmål er om det er lokalbefolkningen i fattige land som sitter igjen med fortjenesten – eller om pengene også tar flyet tilbake, til landene turistene kom fra.

Mette Solberg Fjeldheim er gründeren bak Reiselykke.com. I 2017 ble hun kåret til Norges beste reiseblogger under Reiselivsmessen i Oslo. Hun ber reiseglade nordmenn om å droppe å gjøre bookingen via reiseselskaper her hjemme.

– Legg pengene igjen lokalt, sier Solberg Fjeldheim.

Powered by Labrador CMS