Frilansreporteren Jeffrey Moyo på jobb i Harare for noen år siden. Han er korrespondent for en rekke internasjonale medier. Foto: Jan Speed
Frilansreporteren Jeffrey Moyo på jobb i Harare for noen år siden. Han er korrespondent for en rekke internasjonale medier. Foto: Jan Speed

Bistandsaktuelts journalist i Zimbabwe nektet kausjon

Publisert

Moyo, som også skriver for New York Times og en flere andre internasjonale medier, ble ifølge avisen New Zimbabwe arrestert fordi han angivelig hjalp noen utenlandske journalister på en ureglementert måte. Moyo skal ha blitt arrestert i hovedstaden Harare sammen en ansatt fra Zimbabwe Media Commision, for så å bli fraktet til Bulawayo langt sør i landet.

Ifølge tiltalen hadde to journalister fra New York Times pressekort som politiet hevder ikke var registrert av Zimbabwe Media Commission, slik lovverket krever. De to journalistene skal ha ankommet Zimbabwe 5. mai og utvist 8. mai.

Det har i perioder vært svært vanskelig for utenlandske journalister å få pressekort i Zimbabwe. Det er også reiserestriksjoner for journalister i en del områder av landet, blant annet til områder der militære kontrollerer diamantgruver.

To av landets mest kjente menneskerettighetsjurister, Beatrice Mtetwe og Douglas Coltart, bistår Moyo i retten.

Coltart avviser påstanden om falske pressekort og sier at det dreier seg om et internt problem i mediekommisjon.

Den internasjonale organisasjonen Committee to Protect Journalists sier i en uttalelse at anklagen er grunnløs og at Moyo må løslates.

Mandag nektet dommeren i Bulawayo Magistrates Court å løslate Moyo på kausjon. Anklageren hevdet at saken dreier seg om "nasjonal sikkerhet ettersom utenlandske journalister hadde kommet inn i landet uten at Informasjonsministeriet var blitt informert".

Var i retten fredag

I en kort melding til Bistandsaktuelts redaksjon fredag morgen bekreftet Moyo at han møter i retten i dag fredag. Moyo (37) er gift og har en sønn på 8 år.

Den uredde og kritiske reporteren har også ved flere anledninger skrevet om presse- og ytringsfrihetens magre kår i dagens Zimbabwe. Ved årets markering av verdensdagen for pressefrihet skrev han denne kritiske artikkelen for tyrkiske Anadolu Agency:

Zimbabwe: "Press freedom suffers even after independence"

En av de som varslet om Moyos arrestasjon er den kjente zimbabwiske journalist-veteranen Hopewell Chin‘ono. Han har selv vært inn og ut av fengsel flere ganger det siste året på grunn av sin kritikk av regimet, blant annet om den omfattende korrupsjonen i landet.

Markant forverring

Nylig ble den erfarne journalisten arrestert enda en gang. Det skjedde etter at han hadde spredd en video som viste en politimann som slo et barn i forbindelse med håndheving av smittevernregler under pandemien.

Eksperter på pressefrihet rapporterer at situasjonen i Zimbabwe har forverret seg markant det siste halvannet året. I 2020 var det i Zimbabwe 52 tilfeller av angrep, trakassering og trusler mot media, ifølge Media Institute of Southern Africa (MISA).

Les også disse artiklene som Moyo har skrevet for Bistandsaktuelt:

Advokaten og skribenten som utfordrer Zimbabwe-regimet

Zimbabwe: Opposisjonelle trues på sosiale medier

Saken ble oppdatert mandag 31.05.21 og 1.06.21 med flere detaljer, og om at han ble nektet kausjon.

Powered by Labrador CMS