Tito Magoti og Theodory Giyan i retten etter å ha sittet i varetekt i ett år. Foto: Zuberi Mussa

Tanzaniansk regjeringskritiker «måtte kjøpe seg fri» etter ett år i fengsel

En lokal domstol har løslatt en kjent menneskerettighets jurist og en IT-utvikler som ble siktet for «økonomiske forbrytelser».  De måtte innrømme delvis skyld og betale 7500 dollar i bot for å slippe ut etter ett år i varetekt. Ingen bevis ble ført i saken.

Publisert

Tito Magoti (27) jobbet som jurist for Legal and Human Rights Center (LHRC) i Dar es Salaam. Han og Theodory Giyan, en IT-spesialist, ble arrestert 20. desember 2019. De ble anklaget for å «lede organisert kriminalitet, samt for å ha utviklet en programvare i den hensikt å begå forbrytelser og for å være i besittelse av dataprogrammer for hvitvasking av penger». De har sittet i varetekt siden, uten å bli stilt for retten.

Under tanzaniansk lov er hvitvasking en såpass alvorlig forbrytelse at ingen slipper ut av varetekt før rettssaken begynner.

De to skal ha betalt 17,3 millioner shilling eller 7500 dollar og innrømmet et tilfelle av å lede organisert kriminalitet med hensikt å tjene ulovlige inntekter.

Måtte kjøpe seg fri

Menneskerettighetsaktivister har kritisert dommen. De mener de siktet er blitt tvunget til å kjøpe sin frihet.

- Etter et år i fengsel uten lov og dom har Magoti og Giyan blitt tvunget til å kjøpe seg fri ved å innrømme skyld og betale penger, skriver menneskerettjuristen Fatma Karume på twitter.

Før domsavsigelsen ba forsvareren i saken at dommeren skulle ta hensyn til at begge de siktede var unge mennesker med familieforpliktelser.

Siden 2015 har Tanzanias myndigheter under president John Magufuli innført strenge lover som har begrenset ytringsfriheten og hindret virksomheten til menneskerettighetsgrupper og journalister.

Ingen beviser

Oryem Nyeko, en forsker for Human Rights Watch, sier til Bistandsaktuelt at anklagene mot Magoti var falske og et forsøk på å bringe en kritiker av regjeringen til taushet.

- Jeg er glad at han endelig er blitt løslatt. Men det å holde ham fengslet i over ett år uten å presentere noe bevis mot ham er en misbruk av loven, sier Nyeko.

Han mener regjeringen bevisst bruker siktelser der kausjon ikke er mulig til å straffe kritikere.

Anna Henga, administrerende direktør for LHRC, sier hun «er veldig glad for at våre kollegaer Tito og Theodory har fått friheten tilbake. Vi må stå på for våre rettigheter.»

Twitter-kommentar fra den norske ambassadøren:

Powered by Labrador CMS