Marie Louise Sunde mener det ikke bare er utviklingsland som har behov for filantroper. Foto: Anne Håskoll-Haugen 

Filantropiens fanebærer

En bølge av unge filantroper skyller over verden. Med Marie Louise Sunde når den Norges kyst når hun nå etablerer organisasjonen for filantroper under 40.

Publisert

Marie Louise Sunde skulle bli ballettdanser og tilbrakte det meste av oppveksten på operaballettens danseskole. Men en skade gjorde at hun måtte bytte tåspiss-sko med en mer fotformvennlig variant for å kunne svinge seg rundt i sykehuskorridorene i stedet. 26 år gammel har hun snart fullført sitt første år som turnuslege på Drammen sykehus, skriver doktorgrad med et vanskelig medisinsk ord i tittelen, og har øynene festet på en fremtid som kirurg.

Men for Sunde er det ikke nok å lappe sammen mennesker. Hun har en plan for hvordan hun – sammen med de 2000 andre filantropene i Nexus – skal sy sammen verden på en bedre måte enn generasjonen før dem.

Om fisk og fiskestenger

På under tre år har Nexus fått over 2000 medlemmer i 70 land. De fleste representerer store familiebedrifter, men andre unge med påvirkningskraft er også velkomne. Mange kommer fra utviklingsland.

– Vi vil skape en verdensomspennende bevegelse av unge engasjerte som tenker utvikling på en mer helhetlig måte. Bistand og bedrifter må ha felles mål hvis vi skal skape god utvikling, sier Sunde, som ble inspirert til å starte Nexus norgesavdeling etter at hun deltok på en internasjonal samling i New York i fjor.

– Det lukter ungdommelig overmot?

– Kanskje det. Men mye av verdens kapital ligger i familiebedriftene. Vi er en ny generasjon som er i ferd med å overta, unge mennesker som vil – og er i en posisjon hvor vi kan få til endring. I Nexus inspirerer vi hverandre til å tenke sosialt ansvar fra første investerte krone.

Hun mener ideen om å tjene penger først, så gi bort litt av overskuddet til veldedighet etterpå, står for fall. De unge investorene forstår det ikke er bærekraftig.

– Et slagord sier det er bedre å gi fattige en fiskestang, enn en fisk. Men hvorfor ikke bistå han i å sette opp en fabrikk som produserer fiskestenger i stedet? Da gjør det ikke så mye når stangen knekker. Det innebærer at investor må være villig til å ta større risiko, men på lang sikt kan det bli mer lønnsomt.

Arvelig belastet

Sunde er nest eldst i søskenflokken på fire. Broren er bare to minutter eldre, men rett skal være rett. Barna har vokst opp mellom sommerhuset i Drøbak og hjemme i Oslo. Det var ikke plass til mye utenom balletten, men fiolin sto også på timeplanen. Den unge legen kan ikke tidfeste når hennes sosiale bevissthet våknet. Men at hun er arvelig belastet er sikkert:

Moren, Ingrid Stange, har drevet med filantropi i over 30 år. For fem år siden grunnla hun Partnership for Change, med prosjekter i Sør- Sudan og Myanmar. Faren, Ole Jacob Sunde, er gründer og styreformann i Formuesforvaltning, som var blant de første i Norge med egen filantropiavdeling.

– Foreldrene mine er opptatt av at alle har ansvar og må bidra med det de kan, enten det er penger, kunnskap eller tid. For meg er det ikke noe alternativ ikke å engasjere meg sosialt, sier Sunde som, i tillegg til Nexus, er engasjert i Global Shapers, et nettverk av unge «som er eksepsjonelle i deres potensial, prestasjoner og dedikasjon til å forandre sine lokalsamfunn». Gruppen er knyttet til World Economic Forum.

Ikke overraskende ble det en del vaffelsalg til inntekt for Røde Kors sammen med søsknene da hun var liten.

Inspirert av kvinnebevegelsen

Nå er det verken tid til ballett, fiolin eller vaffelsalg, men operaforestilling klarer hun å snike inn mellom vakter og Nexus. Hun har aldri glemt operaen, men er likevel fornøyd med at det ble legefrakken over dansekostymet til slutt. Nå står besøk til morens prosjekter i Sør-Sudan og Myanmar, og jobb ute som kirurg, høyt på ønskelisten.

– Men jeg vil det skal være mer igjen etter meg enn noen mennesker som har blitt operert. Jeg vil bygge kapasitet så det jeg gjør får langvarig effekt. Vi må dessuten passe oss for å tro det bare er utviklingsland som har behov for sosiale prosjekter. Det er mange oppgaver i Norge også: miljø, integrering og skole – det er mange felt hvor sosial innovasjon kan gjøre en stor forskjell.

Hun forteller at Nexus på mange måter er inspirert av hvordan kvinnebevegelsen klarte å mobilisere mange aktører til å kjempe for felles sak – nasjonalt og internasjonalt. Men feminist er en merkelapp hun ikke vil klistre på seg selv. Det betyr ikke at hun tror likestillingskampen er vunnet.

– Det tenker jeg på hver gang pasientene på sykehuset tar for gitt at jeg er sykepleier og spør om det er lenge til legen dukker opp. Likestilling og utvikling er arbeid som aldri tar slutt.

– Men for mange føles kanskje filantropi som en fjern og lukket verden?

– Filantropi betyr kjærlighet til mennesket, det er ikke mer mystisk enn det.

Vær utålmodig, menneske

Sunde er overbevist om at vi er inne i en tid med store endringer, at den nye generasjonen bringer andre verdier til torgs.

– Sosiale medier gjør at vi føler oss som del av et internasjonalt fellesskap fordi hendelser og mennesker kommer så nært. Vi ser at alt vi gjør påvirker hverandre, og at det er mulig å mobilisere. Antropologen Margaret Meads har sagt: Vær aldri i tvil om at en liten gruppe engasjerte mennesker kan forandre verden. De er faktisk de eneste som kan få det til. I Nexus vil vi vise at det er mulig.

– Det høres ut som om det blir travelt for deg fremover?

– Ja, det gjelder å ikke sitte stille, jeg er en utålmodig person.

– Det lønner seg vel å være tålmodig når man vil forandre verden?

– Nei, det er nettopp det jeg ikke tror er så lurt. 

Powered by Labrador CMS