Amnesty-prisen til Joan Baez og Ai Weiwei

Den amerikanske visesangeren Joan Baez og den kinesiske kunstneren Ai Weiwei er tildelt Amnesty Internationals øverste menneskerettspris.

Publisert

De to får prisen for sitt eksepsjonelle lederskap i kampen for menneskerettigheter, både gjennom sitt arbeid og for øvrig i livet, lyder begrunnelsen.

Amnesty beskriver de to kunstnerne som unike individer, som med sine talenter har inspirert svært mange verden over til å engasjere seg i kampen mot urettferdighet.

– De er en inspirasjon for tusenvis av andre menneskerettighetsaktivister fra Asia til Amerika og langt utover dette, sa Amnestys generalsekretær Salil Shetty da han kunngjorde prisen mandag.

Shetty trakk fram Baez' unike posisjon innen den amerikanske borgerretts- og fredsbevegelsen gjennom over 50 år, fra visesangeren første gang entret scenen og trollbandt publikum med sin særegne stemme på slutten av 1950-tallet.

Ai er en frittalende kritiker av det kinesiske kommunistpartiet og hylles av Amnesty for å ha tatt opp en rekke kontroversielle tema som kinesiske myndigheter helst ønsker å dysse ned.

– Gjennom sitt arbeid minner Ai Weiwei oss om at alle har rett til fritt å kunne uttrykke seg, sa Shetty.

Prisoverrekkelsen vil finne sted under en seremoni i Berlin 21. mai, der også kjente artister som Patti Smith vil være til stede.

Få tror imidlertid at kinesiske myndigheter vil la Ai Weiwei få forlate Beijing for å reise til Tyskland og ta imot prisen. (©NTB)

 
Powered by Labrador CMS