En jente venter på togstasjonen i Przemysl, sørøst i Poland. Hun er bare ett av 4,3 millioner barn som er drevet på flukt den siste måneden som følge av krigen, ifølge UNICEF.
En jente venter på togstasjonen i Przemysl, sørøst i Poland. Hun er bare ett av 4,3 millioner barn som er drevet på flukt den siste måneden som følge av krigen, ifølge UNICEF.

Nye tall fra FN:

Over halvparten av Ukrainas barn er drevet på flukt

– Én måned med krig i Ukraina har ført til at 4,3 millioner barn har måttet forlate sine hjem. Det er over halvparten av landets anslagsvis 7,5 millioner barn, opplyser FNs barnefond (UNICEF).

Publisert Sist oppdatert

Siden Russlands invasjon i Ukraina startet 24. februar, har 1,8 millioner ukrainske barn flyktet til andre land og 2,5 millioner er fordrevet internt i Ukraina, ifølge en pressemelding fra UNICEF i dag.

– Krigen har forårsaket en av de raskeste store forflytningene av barn siden andre verdenskrig, sier UNICEFs leder Catherine Russell.

Hun legger til at det at halvparten av ukrainske barn er drevet på flukt, er en dyster milepæl som kan få konsekvenser i flere generasjoner fremover.

I tillegg til alle som er drevet på flukt, er minst 81 barn drept og 108 skadet i Ukraina den siste måneden, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

– Tryggheten og sikkerheten for barn, og tilgangen deres til helt grunnleggende tjenester blir nå truet av ustanselig og forferdelig vold, sier Russell.

Hele befolkningen er berørt

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har krigen drevet over hver fjerde ukrainer, over 10 millioner, på flukt. Av disse har mer enn 3,5 millioner flyktet til andre land, mens 6,5 millioner er på flukt inne i Ukraina.

Ukrainske myndigheter forbyr menn i alderen 18 til 60 år å forlate landet. De fleste som har søkt beskyttelse i andre land, er derfor kvinner, barn og gamle.

De russiske angrepene har også rammet sivil infrastruktur, og forholdene for innbyggerne i landet blir stadig vanskeligere.

UNICEF anslår at 1,4 millioner ukrainere ikke lenger har tilgang til rent drikkevann, mens 4,6 millioner har begrenset tilgang og står i fare for å miste vanntilførselen.

64 sykehus, klinikker og ambulanser er angrepet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO), og det er ifølge ukrainske myndigheter gjort skade på over 500 skoler og utdanningsinstitusjoner.

Trenger fred

UNICEF understreker at infrastruktur som barn er avhengige av, som skoler, sykehus og sivile boligområder, aldri må komme under angrep.

– På bare noen få uker har krigen forårsaket enorme ødeleggelser for Ukrainas barn, konstaterer Russell.

– Barn trenger straks fred og beskyttelse. Dette har de rett på, sier hun.

Powered by Labrador CMS