Mann (28) søker investorer

Norge driver for lite med handel og investeringer i Afrika, mener Eivind Fjeldstad. Det akter den unge idémakeren å gjøre noe med.

Publisert

Vi skal være en navigatør i ukjent farvann, sier Fjeldstad til Bistands­aktuelt.

28-åringen er drivkraften bak Norwegian-African Business Association, som nylig lanserte seg selv med et stort internasjonalt seminar på Radisson Blu Hotel i Oslo. Organisasjonen skal tilby kunnskap, kompetanse og støtte for norske bedrifter som ønsker å gjøre forretninger i afrikanske land.

– Slike handelskamre finnes i så å si alle europeiske land, men ikke i Skandinavia, sier Fjeldstad.

Konferansen er arrangert med støtte fra Norfund og UD. På programmet sto ministre fra Kenya, Nigeria og Norge, representanter fra Den østafrikanske union og flere store afrikanske investorer. På et eller annet vis har den unge entusiasten fått KLM til å gi bort business class-billetter for å frakte gjestene til Oslo.

– Ikke dårlig for en ung jypling å få til noe sånt?

– Det har bare blitt sånn. Jeg er ganske kontaktsøkende, og er vel dyktig til å bygge nettverk.

Bare begynnelsen

På rullebladet har Fjeldstad blant annet afrikastudier ved NTNU i Trondheim og en mastergrad i afrikansk politikk ved SOAS i London, samt en periode som praktikant ved den norske ambassaden i Addis Abeba. Nå er han ansatt i det Oslo-baserte konsulentselskapet International Law & Policy Institute (ILPI). Det norsk-afrikanske handelskammeret er opprettet som et underbruk av konsulentselskapet .

– Dette er starten. Nå står vi på bar bakke. Det gjenstår å se om næringslivet er såpass interessert at de vil melde seg inn og være med å finansiere dette videre, sier han.

Ideen til organisasjonen dukket opp da Fjeldstad var i Zanzibar på jobb for ILPI. Der fikk han klar beskjed om ikke å komme tilbake med bistandsprogrammer, men med investeringer som kan skape arbeidsplasser.

Etter hvert kom han fram til at dersom det skulle bli fart på sakene, måtte han gjøre noe med det selv.

– Jeg startet som en naiv idealist, som skulle ut å redde verden, forteller han.

– Er du ikke det fremdeles, bare på vegne av næringslivet i stedet for bistanden?

– Jeg føler at vi gir et balansert bilde. Vi har hatt bidrag på konferansen som har tatt opp korrupsjon, og flere har vært inne på de mørke skyene på den økonomiske horisonten, parerer Fjeldstad.

– Samtidig har vi fått høre om de store mulighetene som venter dem som våger å satse i Afrika. At syv av de ti raskest voksende økonomiene i verden befinner seg på dette kontinentet.

– Sidrumpa norsk næringsliv

Mens det var væpnet konflikt i 14 av Afrikas 54 land på slutten av nittitallet, gjelder det bare fire land i dag. Angola har det siste tiåret hatt den kraftigste økonomiske veksten i verden. Etterspørselen stiger internasjonalt etter energi, mat og råvarer, som Afrika har mulighet til å levere. Den afrikanske middelklassen har vokst kraftig og vil skape «motorer for vekst». Vil du være med, så heng på!

– Men hvis det er så lett å tjene penger i Afrika, hvorfor må da næringslivet overbevises om å investere der?

– Næringslivet i Norge er litt sidrumpa. De har det for godt her. Hvorfor skal de gidde å reise til Afrika når de kan tjene penger på sitt eget kontinent? spør Fjeldstad.

Samtidig tror han Norges sterke posisjon som bistandsgiver kan ha bidratt til å skape hindre for andre typer engasjement. Flere av de afrikanske deltakerne på Fjeldstads seminar var opptatt av å fortelle Bistandsaktuelt at bistanden hadde skapt en avhengighetskultur i mottakerlandene, som sto i veien for gründerånd, investeringer og selvhjulpenhet. På den andre siden tror Fjeldstad at vi som bistandsgivere kan ha lettere for å se elendighet enn forretningsmuligheter.

– Jeg tror det medie- og NGO-skapte bildet av Afrika står i veien. Det er noe vi må jobbe for å balansere, sier Fjeldstad.

– Norads informasjonsdirektør Kjell Terje Ringdal har for eksempel sagt at det er helt i orden med bilder av barn med fluer i øynene?

– Jeg er litt delt om dette. På den ene siden forstår jeg NGOene godt. Det er viktig å skape oppmerksomhet om sultkatastrofer som den som foregår på Afrikas Horn nå. Samtidig er det utrolig trist at bildet blir så unyansert. NGOene har fått lov til å monopolisere dette veldig lenge.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Eivind Fjeldstad , leder av nyetablerte Norwegian-African Business Association. Handels­kammeret ble ­nylig lansert med en større konferanse i Oslo

Powered by Labrador CMS